Diskuse okolo GMailu: smějí si lidé dobrovolně škodit?

Gigabajtový email od Googlu by samozřejmě byl porušením ochrany soukromí, pokud by s ním ale lidé výslovně nesouhlasili. A oni souhlasí.

Toto zřejmě tvůrci GMailu, freemailu s gigabajtovou schránkou, nečekali. Zákaznický zájem se pochopitelně dostavil, přestože služba je zatím uváděna jako betaverze k dispozici pro testovací účely vybraným zájemcům; jistě ale nepočítali s vlnou protestů a negativní mediální pozorností. Poměrně renomované občanské organizace zabývající se ochranou lidských práv a soukromí požadují po Google, aby služba byla v současné podobě zrušena, respektive pozastavena do té doby, než budou problematické funkce postaveny – což je prakticky nemožné, protože na těchto funkcích služba samotná stojí.

Dopis, který byl jménem více než třiceti občanských organizací zaslán oběma zakladatelům Google, tvrdí zejména:

pročítání (skenování) obsahu elektronické pošty porušuje zásady důvěrnosti, implicitně předpokládané u provozovatele e-mailové služby“

„neomezená doba pro ukládání e-mailových zpráv vyvolává rizika pozdějšího zneužití… Google neříká v pravidlech služby jasně, co se s e-mailovými zprávami děje, co s nimi provádí a po jakou dobu“

„vzhledem k tomu, že text je skenován za účelem vkládání kontextových reklam, hrozí nebezpečí, že Google začne spojovat data získaná z e-mailů s daty ve své ´sociální síti´ Orkut“ (pozn. red: Orkut obsahuje mnohdy až velmi intimní informace o statisících osob, včetně detailních popisů jejich zájmů, zálib, vzájemných vztahů a postojů. V Orkutu si tyto velmi důvěrné sociální sítě vytvářejí uživatelé sami a nikdo jiný k nim nemá přístup. Orkut je dceřinka Google.)

„Google odpovídá na kritiku, že nikoli člověk, ale robot bude skenovat zprávy. Domníváme se, že vzhledem k výpočetní síle současných systémů to je spíše hrozivější než příznivější zpráva (…). Google vypouští džina z láhve. Dnes se bude robotem skenovat obsah e-mailů kvůli vkládání reklamy; zítra k něčemu úplně jinému.“

„Google říká, že uchovávané e-mailové zprávy zůstanou důvěrné. Avšak příkazem soudu, například při vyšetřování, bude firma povinna tyto zprávy zpřístupnit vyšetřujícím autoritám“.

(Celý text je zde.)

Se základní otázkou, kterou Gmail vyvolává, se lidstvo nesetkává poprvé. Smějí si lidé dobrovolně (s plným vědomím, se svým výslovným souhlasem) škodit, nebo jim v tom mají „moudřejší vlády“ bránit? A obecněji: mají mít lidé větší svobodu, a nést tedy i větší zodpovědnost za své činy, nebo mají být spíše vychováváni a usměrňováni, s následnými menšími, opět spíše výchovnými represemi? V praxi, velmi zjednodušeně řečeno, to reprezentují dvě odlišná politická uspořádání či názory, pravicová „Amerika“ a středo-levicová „Evropa“, a jistě není možné objektivně říci, co je lepší, co dává lepší výsledky: pro každého něco jiného. (Ostatně princip Gmailu pravděpodobně přímo porušuje direktivu EU o ochraně soukromí; neporušuje však žádný zákon platný v USA.)

Značná část „inteligentních mladých lidí“ se přiklání k volným pravidlům hry a menší kontrole. Argumentují, že člověk má možnost si získat sám informace, vyhodnotit je a pak se rozhodnout, zda dobrovolně strčí hlavu do chomoutu nebo ne. Jenomže ne každý je schopen tohoto jednání, a příklad GMailu to dobře ukazuje: technologie je tak komplikovaná, že málokdo a možná vůbec nikdo není schopen domyslet, co všechno se může stát a kam může akceptování takovýchto vyhledávacích technologií vést v budoucnu. Dále, ne každý je „mladý inteligentní“: slušná společnost musí chránit své, řekněme, pomalejší a hůře zorientované občany před různými triky – viz pyramidové hry, ke kterým se také všichni přihlásili dobrovolně.

Na druhé straně ale není možné zabíjet každou technologii už v zárodku jen proto, že by mohlo hrozit nějaké její případné zneužití. Je proto dosti pravděpodobné, že případ Googlu skončí akceptovatelnou střední cestou, podobnou k povinnému velkému nápisu „Kouření způsobuje rakovinu“ na každé krabičce cigaret – tedy výslovným a velmi explicitním varováním uživatelů před i při užívání této služby a zpřísněním pravidel pro provozování služby samotné pro Google.

Diskuze (67) Další článek: Červ Kibuv zřejmě nemá rád George Bushe

Témata článku: , , , , , , , , , ,