Časopis Computer

Diskjockey: recenze programu pro správu disket QuickDir 4 #Computer25

Slavíme 25 let časopisu Computer a připomínáme si rok 1994 archivním článkem.

Znáte to – sotva máte počítač, za chvíli se vám na stole začnou kupit hromádky disket se soubory, uloženými kvůli možné ztrátě dat, nebo kvůli přenosu do jiného počítače.

Zpočátku je disket málo, proto nahráváte soubory bez ladu a skladu do každého volného místa na disketách a vypíšete přitom několik tužek neustálým popisováním štítků. Vyhledání souboru na disketách je pak často husarský kousek a nejednou přitom zjistíte, že popis na štítku rozhodně neodpovídá tomu, co jste na disketě našli. Jsou tyto problémy řešitelné? Zkusíme to.

A sotva máte cédéčko nebo jiné vyměnitelné velkokapacitní médium, objeví se starý problém s disketami, ovšem nyní ve velkokapacitním formátu. Představa, že byste na štítek vyměnitelného pevného disku zapisovali všechny jeho soubory, je více než odpuzující. Tady je již nalezení nějakého řešení nutné.

disk2.jpg

Oldies

Ti, kdož se pohybují trochu déle ve světě disketového guláše, jistě již dříve zaznamenali program CatDisk, který se snažil pomocí „několika snadno zapamatovatelných příkazů“ donutit uživatele k mírnému vnesení kázně a řádu do jeho krabiček s disketami. CatDisk je pravda ale program starý, a ve dnešním světě přítulných, barevných a myšoidních programů obhajuje své místo na pevném disku jen u skalních příznivců. Chvíli jsem jej kdysi používal, ale pak jsem se vrátil od vnuceného pořádku k logicky naprosto organizovanému a propracovanému zmatku.

New age

Musíte proto pochopit, že když mi přišel pod ruce QDIR, program nové vlny, instaloval jsem s trochou skepse. Taky o sobě říká že uživateli pomůže vnést pořádek do disket pomocí „několika snadno zapamatovatelných příkazů“. Po chvíli práce jsem ale naštěstí zjistil, že těchto příkazů je vskutku jen několik, dají se zapamatovat a navíc i snadno.

QDIR není jen jeden program - je to balík několika programů, jejichž funkce využijete při katalogizaci disket. Největší program QDIR vám nabízí příjemné uživatelské prostředí pro práci s databází disket, jako je vyhledávání, třídění, přidáváni nebo aktualizace. Díky použitému prostředí (Turbo Vision od Borlandu) mohli autoři navodit pocit práce s běžnými diskovými manažery jako je Norton Commander nebo M602. Proto není přechod k novému programu tak náročný a uživatel nemá pocit, že mu přibývá práce navíc.

disk1.jpg

Z programu je vidět, že se jeho autoři při tvoření zamysleli, položky v menu jsou na místech, kde je intuice očekává, klávesové zkratky jsou snadno použitelné a správně volené. Pro začlenění nebo opětovné přečtení diskety z databáze stačí stisknout ALT–A nebo ALT–B podle typu mechaniky. Lze snímat i jiné mechaniky, tedy pevné disky, CD-ROM, optické disky, Bernoulli disky, a ostatní záznamová media.

Kromě hlavního programu QDIR najdete po instalaci na disku i programy ADIR a LDIR, které jsou určeny pro nasazení v dávkových souborech. ADIR použijete při aktualizaci databáze disket a LDIR při hledání souborů v archivech.

Archivní čaroděj

QDIR umí při prohledávání disket analyzovat i obsahy archivů, které jsou vytvořeny programy PKZIP, ARJ, PKARC, LHARC, LHICE, M602 (AR6), BACKUP, PCBACKUP, CPBACKUP, MSBACKUP, NBACKUP. Na soubory typu ARC, ZIP, AR6 a MSBACKUP stačí QDIR sám, na ostatní si volá externí programy.

Dříve jsem měl na testování starší verzi QDIRu, která měla problémy s analýzou ARJ archivů, v nové verzi již vše chodí spolehlivě a bez problémů. Je vidět, že archivní šíře záběru QDIRu je opravdu všeobjímající a mezi podporovanými formáty byste měli nalézt i své oblíbence.

Mé jméno je disketa

Diskety jsou v databázi identifikovány podle jejich návěští (LABEL). Diskety se stejným návěštím pokládá QDIR za jednu disketu s vyměněným obsahem, proto pojmenovávání disket vyžaduje jistý nápor na vaši fantazii (máte-li 100 stejných disket, brzy vám dojde fantazie). Řešením může byt prosté očíslování disket jejich pořadovým číslem (Nonamel, Noname2, atd).

Tyto názvy si pak musíte samozřejmě na diskety napsat, ale je to jediný okamžik, kdy uchopíte do ruky tužku. Výhodnou funkcí je výpis volného místa na disketách. Získáte rychlý přehled a můžete umístit soubory efektivně. Snad jen radši odečtěte od uváděných údajů 1 kB (i zcela zaplněná disketa má podle QDIRu 1 volný kilobajt). Tato funkce je vyhledávaným pomocníkem při optimálním rozložení souborů na několika mírně plných disketách.

Problémy s pamětí? Použijte ochranu!

QDIR se dodává ve verzích pro reálný a chráněný (protected) režim procesorů Intel. Ve verzi pro chráněný režim máte přístup až k 16 MB paměti, proto se vám do databáze vejde také více disket a můžete bez problémů začleňovat i některá velkokapacitní záznamová média, jako jsou cédéčka nebo optické disky. Jediným omezením je nutnost použití počítače s procesorem 286 nebo vyšším, tato podmínka je ale dnes v podstatě vždy splněna.

Bude se vám hodit?

Na programu QDIR je vidět že se při jeho tvorbě autoři opravdu zamysleli nad požadovanými vlastnostmi svého programu. Jeho užitná hodnota je vysoká. Obsahuje pohodlné prostředí s bohatostí funkci a snadným ovládáním. Jako ostatní programy pro katalogizaci disket vyžaduje jistou disciplínu v používání disket — ačkoli jsou aktualizace velmi jednoduché, jsou nezbytně nutné.

Kdyby tak něco bylo stále v paměti a průběžně databázi aktualizovalo při práci s disketou... To je zatím sen uživatelů - k jeho splnění moc nechybí a věřím, že brzy se v redakci objeví produkt, který bude splňovat i toto.

Infobox

  • Produkt: program pro správu disket QuickDir 4.12
  • Zapůjčeno od: Learsy, Plzeň
  • Výrobce: Learsy, s. r. o., Plzeň
  • Cena: 590 Kč

Časopis Computer slaví 25 let od založení. Úplně první číslo jsme nechali vytisknout znovu a přibalili k aktuálnímu květnovému vydání. K tomu jsme se rozhodli na Živě vydat několik dalších článků z nejstarších vydání.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

2403_lezi.png

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (5) Další článek: Kde mají stejné klima jako v Praze a Brně? Odpoví dvě speciální mapy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,