DiskDigger: Obnova poškozených či ztracených souborů

I mistr tesař se někdy utne a i zkušený uživatel občas smázne něco, co odstranit nechtěl. Přenosná zařízení navíc mohou vlastní chybou poškodit obsažená data. Lze to snadno napravit.

DiskDigger je program pro obnovu ztracených či poškozených dat (souborů a složek). Aplikace cílí především na méně zkušené uživatele, či prostě na ty, kteří nechtějí trávit delší dobu studováním nastavení produktu a jeho uvedením do chodu ve správné konstelaci. Během tří kroků s ní zvládnete proskenovat počítač, nalézt smazané soubory a obnovit je do co nejlepší podoby. Navíc díky české lokalizaci nenarazíte na jazykové bariéry.

Průvodce

Program po nainstalování a prvním spuštění působí velice jednoduše. Nabízí jediné okno, které představuje první pozici v průvodci pro obnovu ztracených dat. V úvodním kroku je třeba zvolit disk, z nějž hodláte informace získat. Zvládá formáty FAT i NTSF, pevný disk či jeho oddíly i USB flashdisky. Pokud byste nechtěli zatěžovat počítač důkladným skenováním celého disku, můžete vybrat pouze jednu její část, soubor složek apod.

sshot-1.png 
Výběr zdrojové jednotky.

Další krok je již zajímavější. Máte na výběr mezi dvěma variantami skenu a záchrany dat, přičemž každá má své plusy a mínusy. Základní způsob skenování prohledává souborový systém a pátrá po smazaných datech. Jeho výhodami jsou rychlost a obnova všech typů dat včetně jejich původního jména. Mínusem ale je absence kontroly volného místa na disku.

sshot-2.png 
Volba metody.

Oproti tomu stojí metoda hloubkového skenu. Ta se zaměřuje na prověrku povrchu disku a stop souborů na něm. Prohledává celý disk včetně volného místa, ale ignoruje vadné sektory, neobnoví jména souborů a trvá samozřejmě podstatně déle. Zejména poslední bod může u mnoha set gigabajtového disku zpomalit počítač po několik desítek minut.

Obnova

Projdete-li skenem, dostanete se k třetímu a poslednímu kroku krátkého průvodce. Tím krokem je ukládání nalezených smazaných či poškozených souborů a složek. Nabízený seznam položek lze prohlížet podle několika různých atributů (název, velikost, čas vytvoření atd.) a obsah pro lepší přehlednost můžete i vyfiltrovat na základě zadání minimální či maximální velikosti, nebo písmen udávaných v názvu hledané položky.

sshot-3.png 
Obnova dat.

Pro lepší orientaci si můžete nechat zobrazit přímo náhledy souborů, ale ty nebývají dokonalé. Často se v nich vyskytují chyby, grafická data nebývají rozpoznatelná apod. Nicméně jakýkoli soubor podle názvu v seznamu lze po označení uložit na libovolné místo v počítači. Úspěšnost záleží na velkém množství faktorů (druh zařízení, stáří souborů, přepisování disku atd.), ale tímto končí veškerá práce s programem.

Ten nabízí velice snadnou obsluhu v českém jazyce, jednoduché a rychlé prostředí a slušné výsledky. Za to je ale třeba jeho autorům zaplatit za osobní licenci 15 dolarů.

Diskuze (5) Další článek: RIM chce cloud, kupuje NewBay za 100 miliónů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,