Díky za mýdlo

Diskuze čtenářů k článku

Petr Baláš  |  20. 04. 2001 18:53

Autor přehlédl, že ten, na koho SOAP útočí je především JAVA a její distribuované objekty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:53

To je asi pravda, ale těch cílů je tam určitě více - taky třepa packardí e-speak atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 04. 2001 18:53

Je velmi zajímavé, jak každá nepěkná poznámka o linuxu a vychvalující poznámka Microsoftu dokáže přilákat některé jedince, kteří hned kontrují. Z Microsoftu se stal (a zde dlužno říct že hodně svojí vlastní vinou) symbol ukrutného monopolisty, na Gatese se pohlíží jako na vraha a Linus je jako modla, jako nějaký partyzán, který vede své blízké do zákeřného boje. Stávají se z nich fanatici ne nepodobní islámistům pálejícím americkou vlajku.
Můj osobní názor je, že Microsoft se samozřejmě snaží vydělat. Byl by špatná firma, kdyby ne. To že dokázal vydělat více než všechny ostatní je známka jeho úspěchu, a nelze mu za to spílat, neboť je to jen známkou vlastní závisti.
Microsoft je velmi dobrý obchodník, ví, že když má horší produkt a nemá základnu uživatelů, musí jít z cenou dolů. Každý srovnával ve své době třeba Windows a OS/2. Ale proč se rozšířili Windows? Protože byla pro výrobce podstatně nižší cena a proto, že lidé mohli používat své staré aplikace. To samé u warpa a w95.
Proč se u serverů stále více uplatňují NT a ne Novel nebo UNIX, když NT vyžadují na stejnou věc lepší (rozuměj dražší) hardware. Protože zde je zase pro změnu důležité celková cena. Vždyť si jen spočítejte o kolik je dražší LINUX oproti NT (a teď jsem to nepřehodil), když sice software je zdarma, ale osoba, která instaluje NT stojí 15 tisíc měsíčně a osoba znající na stejné úrovni Linux 25 tisíc měsíčně (srovnejte si inzeráty když nevěříte).
A výkon? Některé věci jsou opravdu na windows systémech pomalejší, ale zde je zas nutné brát v potaz, že minimálně 95% všech instalací např. SQL serveru není kritické na výkon. Prostě tam jenom slouží pro účetnictví, 50 záznamů denně a konec. Ale zato to dokáže nastavit člověk průměrně znalý databází, a ne nějaký ORACLE guru (jen příklad) tedy zase peníze.
Já proti Linuxu nic nemám. Začíná to být velmi dobrý systém, na to kolik stojí, a zejména se objevují první vlašťovky pro ty, kterým černobílý svět příkazové řídky leze krkem. Zatím ale není tolik vyspělý, abych jej použil na něco jiného, než do nějakých "embeeded PC". Můj čas je totiž drahý, a já nechci a nebudu experimentovat a vyvíjet něco, co už jinde je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavol Stárek  |  20. 04. 2001 18:53

Absolutne súhlasím so všetkým čo bolo napísané.
Zaoberám sa vývojom Internet aplikácií a podobných zverstiev. Veľmy dlho som rozmýšlal nad tým, či firemný server bude bežat pod Linuxom alebo NT. Nakoniec vyhralo NT. Je to Pomalší, tažkopádny a hlavne drahý systém, ale keď si spočítam, koľko času budem musieť venovať vývoju aplikácií a nastavovaniu Linuxu, vyšli mi NT lacnejšie. Ako bolo povedané: "Môj čas je príliš drahý".
Tento článok však nebol o NT vs. Linux, ale o novom protokole. Ja by som chcel reagovať na fakt, že Microsoft sa snaží dodržiavať dopuručenia organizácií ako je W3C a iné.
Stačí si napísať nejaký HTML kód a použiť CSS. Jedine IE 5.0 zobrazuje to čo má (teda tagy, ktoré podporuje) a zobrazuje to presne podľa doporučení W3C. Keď sa na rovnakú stránku pozriete cez Netscape 4.7 je to úplne v kýbli. S DHTML je to podobné ...
Osobne si myslím, že nie všetko čo prinesie Microsoft je zlé a z diablovej záhradky. Keby sa Netscape nesnažilo všetko čo prodporuje Microsoft robiť inak, možno by som ostal pri podpore oboch prehliadačov, ale v dnešnej situácii to bohužial nie je možné.
Takže neodsudzujme Microsoft pre ich marketingovú politiku, veď aj oni začínali od nuly. Viď. prvé verzie MS DOS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
checkbow  |  20. 04. 2001 18:53

S tim ze pouze m$ dodrzuje normy, neni pravda. Naopak m$ velmi casto pridava neco co je nad ramec normy a co pozdeji zpusobuje problemy s kompatibilitou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  20. 04. 2001 18:53

Myslím si, že nepodezírat M$, nejde - už mockrát dokázal, co je za "svini".
A pokud mám mluvit za sebe, pak mimo to, že M$ "podezírám", nepřeji mu už žádné další úspěchy (a vůbec - ani žádnou budoucnost).
Mně už se asi M$ bude navždy jevit jako masový vrah - v jeho "polepšení-se" už prostě nevěřím; a čím menší vliv bude mít, tím budu spokojenější.
Meyte se ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor