Google | Zvuk | Google Duo

Díky dnešním technologiím by videohovory fungovaly i na předpotopním internetu

Google vymyslel novou zvukovou kompresi, která slibuje kvalitní přenos hlasu i při velmi nízkých datových tocích. Nese název Lyra a je postavena na generativní umělé inteligenci, která se stará o rekonstrukci zvuku do původní podoby. Firma ji natrénovala na tisících hodinách záznamů hovorů ve více 70 jazycích.

Díky AI nabídne dobře použitelný zvuk už při datovém toku 3 kb/s. Zní přitom lépe než Opus s dvojnásobným bitratem a překonává i specializované hlasové komprese Speex, MELP nebo AMR. Spoustu ukázek a srovnání najdete k poslechu na blogu Googlu.

Google již Lyru nasadil do aplikace Duo, kde se bude využívat u hovorů s pomalým internetem na úrovni 2G sítí. Ač je kvůli rekonstrukci zvuku Lyra výpočetně náročnější, podle americké společnosti si s ní hravě poradí smartphony střední třídy při latenci okolo 90 ms. Takové zpoždění u hovorů ani nepostřehnete.

Je paradoxní, že podobné technologie stále najdou užitek i dnes, přestože bychom je uvítali spíš v 90. letech u vytáčeného připojení. Ostatně sám Google říká, že díky hlasu v Lyře a obrazu ve formátu AV1 je možné uskutečnit použitelné videohovory i na starém dial-up modemu s rychlostí 56 kb/s.

via 9to5google

Diskuze (13) Další článek: Microsoft ukazuje budoucnost bez osobního kontaktu. Mesh vás obklopí hologramy

Témata článku: , , , , , , , , , , ,