Google | Fotografování

Díky „chybě“ Google Fotek uživatelé iPhonů zálohují originály zdarma. HEIC komprimuje lépe, než Google

Google poskytuje ve své službě Fotky zálohu pořízených fotografií ve dvojí kvalitě: buď placeně ve vysoké kvalitě, či komprimovaně zadarmo. Nyní se ale ukázalo, že fotografie uložené ve formátu HEIC, který využívají iPhony od Applu, se zálohují fotky v původní kvalitě a přitom zcela zdarma.

Informace přichází nedlouho poté, co Google představil novou generaci svého telefonu, tedy Pixel 4. Ten, oproti předchůdcům, nenabízí neomezenou zálohu fotografií v originální kvalitě. S tímto bonusem přišel Google již u první generace, kdy platila po celou dobu životnosti zařízení, načež ji zkrátil na přibližně dva roky od uvedení společně s příchodem Pixelu 2. Čtvrtá generace tak o výhodu zcela přišla. Jenže paradoxně ji mají majitelé iPhonů.

6b002086-ab55-48d8-8a31-a986b2200975 
Stažená fotografie z Fotek je stejná, jako ta nahraná.

S příchodem iOS 13 totiž telefon nativně ukládá fotografie ve formátu HEIC, který se pyšní nízkými velikostmi při zachování kvality. Podporuje jej i samotný Android 10, je ale pouze na výrobci, zda do tohoto formátu bude fotky ukládat, či nikoliv. Jak se ale zjistilo, fotografie zabírají tak málo místa, že je Fotky Google detekují jako již komprimované, a proto s nimi nadále nic neprovádí a nahrají je v originální kvalitě bez úprav. A to zdarma.

Google se tak dostal do poměrně nepříjemné situace, kdy uživatelé konkurenčních telefonů mají zálohu v plné kvalitě zdarma, zatímco svým vlastním zákazníkům výhodu vzal.

Firma se ale již nyní nechala slyšet, že chybu opraví, zatím ale není zřejmé jak. Možné je, že pouze sníží velikostní limity pro HEIC fotografie, čímž dojde k jejich komprimaci. Zda ale pak bude mít výsledný soubor, s ohledem na používaný JPEG, paradoxně vetší velikost, není jasné. Firma se ale může vydat i směrem, kdy své algoritmy předělá tak, aby přímo pracovaly s tímto formátem.

Takto vypadá nejnovější Pixel 4:

Zdroj: Android Police

Diskuze (23) Další článek: Další krůček ke kolonizaci vesmíru: V marsovské i měsíční půdě lze pěstovat zemědělské plodiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,