Digitální TV na PC od firmy Philips

Firma Philips předvedla projekt digitální TV karty pro počítače třídy PC. Bude to vůbec někdy u nás?
Firma Philips předvedla projekt digitální TV karty pro počítače třídy PC. Toto zařízení má umožnit uživatelům získat levnou digitální televizi. Projekt dostal název "Coney". Televizní karta ve spojení s počítačem založeným na procesoru Pentium II zajistí převod digitálně šířeného televizního signálu do formátu srozumitelného výpočetní technice a následné zobrazení na monitoru.

Jako s formou šíření digitálního TV signálu se počítá s normou HDTV (high-definition digital TV), která nabízí znatelné zlepšení kvality obrazu a zvuku než její analogový předchůdce. Bohužel však pořízení samostatného přijímače HDTV "televize" je zatím příliš nákladné. Zatím vyjde nejlevněji okolo 5000 USD i výše. Již dříve se tedy firma Intel zmínila, že otěže v začátku této novinky v televizním vysílání, by mohly nést počítačové karty pro PC. Výrazně by se tedy snížily pořizovací náklady HDTV přijímačů .

K avizované kartě uživatel potřebuje počítač s procesorem minimálně Pentium II 400 MHz. Tuto sestavu lze pořídit bez monitoru za cenu okolo 1400 USD. Vlastní přídavná HDTV karta pak za 200 USD. Výsledná cena je pak oproti klasickému přijímači více než výhodná. Mimo firmy Philips se do výroby těchto karet chystá i takový výrobce televizní a video techniky, jako je firma Panasonic.

Hlavní překážkou v dalším šíření digitální televize prostřednictvím PC jsou fakta známá z historie. V minulosti se nedosáhlo takového prodeje karet s klasickým TV tunerem jak se očekávalo (i když se také argumentovalo levným TV přijímačem). Lidé se totiž raději dívají na klasickou televizi než na její zprostředkování prostřednictvím osobního počítače. Nevýhod je několik. Levné karty měly horší tuner, který dával o něco horší obraz a vyžadoval kvalitní signál z antény. Plocha obrazovky při klasickém 14´´ monitoru taky nedostačovala. Vždyť 17´´ monitor stál jako lepší televizor. Nemluvě o době za kterou počítač nabůtuje (fakticky než se spustí televizor).

Analogie s HDTV je však jiná. Digitální forma přenosu již dává tušit možnou volnou kapacitu pro šíření informací směrem k uživateli (obdoba dnešního teletextu). Kvalita, kvantita a rychlost přísunu informací se však již s dnešním "pomalým" teletextem nedá srovnat. Na druhou stranu však pomalé šíření přijímačů tohoto standardu mezi uživatele by mohlo HDTV zastavit. Jak známo, takto nákladnou technologii si mohou dovolit pouze soukromé a komerční televizní stanice a ty těží hlavně z vysílání reklam. Nedostatek diváků by tedy způsobil nedostatek sponzorů a tím i přílivu peněz. Doufejme, že uživatelé ve vyspělých zemích, kde se HDTV snaží prosadit, se nenechají zahanbit a pomůžou ke zvýšení kvality televizního vysílaní.

V našich končinách se s nasazením digitálního vysílání v budoucnu asi moc počítat nedá. Vždyť tuzemské stanice nebyly schopny zabezpečit na celém území ČR alespoň stereofonní a duální vysílání. To se částečně povedlo ČT alespoň v některých lokalitách (přes satelit ČT digitálně vysílá). Na Primě se dokonce přestal vysílat i takový přežitek jako je teletext. Doufejme, že se u nás začne co nejdříve blýskat na lepší časy.

Váš názor Další článek: Windows NT a VELMI velké disky: co s tím?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,