Digitální peněženka přichází i k nám. Google Wallet nahradí fyzické karty i aplikaci Google Pay

  • Google Wallet je náhradou Google Pay
  • Kromě bezkontaktního placení toho ale umí mnohem víc
  • Chce být agregátorem všech vašich karet, klíčků či dokladů

Oživeno 20.7. | Pouhé dva měsíce od přestavení služby Google Wallet, která se po letech vrátí na smartphony s Androidem se nová aplikace začíná dostávat k uživatelům. Aplikace víceméně nahradí aplikaci Google Pay, respektive ji integruje do sebe a rozšíří o další funkce. Kromě platebních karet zde totiž budete moci mít i věrnostní karty, letenky nebo virtuální klíček od domu či auta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Google Wallet má ambici agregovat všechny vaše karty do jedné aplikace.

Spuštění služby probíhá v těchto dnech, a to dokonce v 39 zemích, včetně České republiky. My už jsme aplikaci mohli krátce vyzkoušet a Googlu se zde konečně podařilo sjednotit vzhled s jinými aplikacemi, jelikož je pojatá i v designu Material You. V aplikaci uvidíte své stávající karty z Google Pay, případně můžete přidat další a najdete zde po ruce i jiné karty, které byste jinak museli nosit v peněžence.


Google Wallet nahradí fyzickou peněženku. Do telefonu uloží doklady i klíčky od auta

Google už dlouho umožňuje přidávání platebních karet a různých lístků do Google Pay. Nyní přichází nová aplikace Google Wallet. Přijde vám název připadá povědomý? Aplikaci se stejným jménem firma už v minulosti provozovala, ale později právě kvůli duplicitě s Google Pay skončila. Nyní se vrací a má nahradit aplikaci Google Pay.

Aplikace má fungovat podobně jako fyzická peněženka. Tedy jedno místo, kam v digitální podobě nahrajete všechno od platebních karet, přes vstupenky, věrnostní karty, což už jsme znali z minulosti. Přidává ale praktické novinky jako doklady – občanský průkaz, řidičák nebo cestovní pas. Doklady budou vidět jak na displeji, tak je bude moci využívat k ověření i bezkontaktně přes NFC čip telefonu.

Budou zde i karty na parkování, studentské průkazy, očkovací průkaz, karty pojišťoven nebo ještě lépe klíčky k automobilu. U představení aplikace byla zmíněna automobilka BMW jejíž podporované vozy půjdou pomocí telefonu odemknout a nastartovat přímo z Google Wallet. Pokud hodně cestujete, hodit se budou i přístupové karty k pokoji na hotelu.

Klepněte pro větší obrázek
Do Google Wallet nahrajete veškeré karty, doklady nebo i „klíčky” od automobilu

Používání bude jednoduché. Podporované karty půjde snadno naskenovat podobně jako dnes platební kartu. Výhodou je že se informace u přidaných karet mohou aktualizovat pokud dojde ke změně a podporovány budou i notifikace. U konkurenčního řešení od Applu notifikace mohou upozornit například na důležitou změnu u přidaného lístku (změna času události, změna času letu apod.), zde to bude zřejmě fungovat s upozorněním podobně.

Aplikace má být dostupná ve 40 zemích, ale podpora jednotlivých funkcí a dokladů se bude lišit podle regionů. Google slibuje, že půjde o otevřenou platformu, pro kterou budou moci vývojáři snadno vytvářet podporované karty. Wallet bude dostupná jak pro Android, tak také pro hodinky s Wear OS.

Představení Google Wallet:

Zdroj: Google

Diskuze (100) Další článek: Microsoft chtěl na trh uvést levnější Surface Duo. Nakonec se to nepovedlo, jeden z prototypů se prodal na Ebay

Témata článku: Google, , , , , , , , Platební karta, Představení, Telefon, Agregátor, Peněženka, BMW, Česká republika, Google Wallet, Aplikace, F +, Klíček, Doklad,