Digitální kamera a foťák v jednom od Intelu

Firma Intel ohlásila multifunkční digitální fotoaparát s využitím i jako videokamera.
Firma Intel oznámila svůj první digitální fotoaparát s názvem Intel Pocket PC Camera. Je to přístroj, který je schopen pracovat ve více režimech. Prvním způsobem využití je funkce digitálního fotoaparátu díky mobilitě a akumulátorům. Lze jej však použít i jako jednoduchou videokameru pro krátký záznam. Pokud je přístroj umístěn do základny propojené s počítačem přes USB, je možné jej využít i jako webovou kameru.

Vestavěný CCD prvek má podle výrobce podporovat i prostředí se slabým osvětlením, což jsou typicky uzavřené místnosti. Čočky by měly umožňovat úhel záběru 50 stupňů.

Technické parametry přístroje

název Pocket PC Camera
výrobce Intel
rozlišení 640 x 480
vestavěná paměť 8 MB
maximální počet snímků 128
maximální délka videa 2 minuty
připojení k počítači USB 1.1
Cena 149 USD

Živě komentuje: Myšlenka kombinace všech možných digitálních snímačů obrazu nižšího rozlišení do jednoho přístroje je dobrá. Přístroj je kvůli nízkému rozlišení zřejmě určen pro velmi nenáročné použití v domácnostech s důrazem na Internet. Málokdo by si koupil samostatnou webovou kameru, ale pokud to bude zároveň mobilní zařízení s dalšími funkcemi, nakoupí si přístroj daleko více lidí.

Intel se evidentně snaží podpořit uživatele Internetu. Důkazem je obrovský důraz na použití přístroje v jakékoli spojitosti s Internetem, ať se jedná o webovou kameru, zasílání jednotlivých snímků jako e-pohlednic nebo o obdobu s krátkým videozáznamem.

Chtěl jsem zpočátku porovnávat možnosti přístroje se stávajícími přístroji, ale potom jsem zjistil, že toto je naprosto jiná kategorie. Dnešní digitální fotoaparáty mají daleko větší rozlišení i funkce, ale i cenu. Ne každý chce využít možností drahých přístrojů. Ještě hůře by dopadlo porovnání s dnešními digitálními kamerami, které nahrávají mnohem delší záznam než nějaké dvě minuty. Ovšem Intelu zřejmě nejde o to vytvořit konkurenci digitálním kamerám, které obdobně jako fotoaparáty mají daleko větší možnosti (i cenu) než tento přístroj. Ovšem pokud se využije počítač a často se přesouvají získané videosekvence, lze jej považovat za konkurenci svého druhu. Drtivá většina videosekvencí stejně dosáhne zmíněných dvou minut délky. Jedná se spíš o velké množství těchto úseků.

Bohužel jsem nikde nenašel ani zmínku o většině technických parametrů, které mě zajímaly. Snad nejvíce by mě potěšil údaj o rozšiřitelnosti vestavěné paměti. Pokud by se daly použít PCMCIA či CF pevné disky, užitná hodnota přístroje by stoupla.

Diskuze (3) Další článek: První 4XEONový server optimalizovaný pro Linux firmy IndyBox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,