Časopis Computer | Rozhovory

Digitální baron: Rozhovor s digitální sochařkou Helenou Lukášovou

Pod rukama Heleny Lukášové digitálně ožily už tři historické osobnosti. Naposledy to byl svérázný baron Trenck z doby Marie Terezie. Co musí při podobných rekonstrukcích brát v potaz? A jak současné umění ovlivňují technologie nebo umělá inteligence?

Helena Lukášová působí jako vedoucí katedry Ateliéru grafického designu a multimédií na Fakultě informatiky brněnské Masarykovy univerzity. Stojí například za projekty digitální rekonstrukce podob některých historických osobností. „Naše modely vznikají na základě dochovaných pozůstatků. Velmi důležitá je spolupráce s antropology nebo historiky,“ přibližuje Lukášová.

Kterou historickou osobnost jste zrekonstruovala jako první?

Před několika lety mě oslovil bývalý student s tím, zda bych nepomohla s rekonstrukcí mumie egyptské princezny Hereret. Ta patří muzeu v Moravské Třebové a jedná se o mumii s nádherně zpracovanou rakví. Brzo mi došlo, že k digitální rekonstrukci budu muset přizvat další odborníky, nestačí pouze naskenovat lebku. Začala tak spolupráce s Ústavem antropologie a s historiky.

Kdo je Helena Lukášová

Helena Lukášová vyučuje na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně, kde je vedoucí Ateliéru grafického designu a multimédií.

57dcd857-38c5-48f0-a11d-3d727cdd45cfPři studiu na Akademii výtvarných umění v Bratislavě se zaměřila na klasické i digitální sochařství. Tomu se věnovala i při stážích na několika školách v USA, kde také působila třeba jako umělecká instruktorka v Johnsonově ateliéru v New Jersey.

Její práce I am Venus je trvale vystavena v areálu Grounds for Sculpture v New Jersey hned vedle Princetonu. Působila také jako rezidentka v Centru pro nové umění na Univerzitě Williama Patersona.

Věnuje se rovněž digitální rekonstrukci, stojí za modely historických osob princezny Hereret, markraběte Jošta Moravského nebo barona Trencka. Na nich spolupracovala například s kolegy Rudolfem Turiakem a Lenkou Michalkovou, dále pak s antropology Petrou Urbanovou a Mikolášem Jurdou z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a historiky Petrem Vachútem a Ctiborem Ostrým z Muzea města Brna.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

2403_lezi.png

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Váš názor Další článek: To je ale smůla! Britové přijdou do konce roku o své domény s koncovkou EU

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,