Digital Sender: Faxem? Mailem!

HP 9100C Digital Sender je ojedinělý přístroj, který umí zpracovávat tištěné dokumenty do digitální podoby.
Michal Hovjacký: HP 9100C Digital Sender je ojedinělý přístroj, který umí zpracovávat tištěné dokumenty do digitální podoby, ať už za účelem pouhého odeslání e-mailem či faxem, OCR nebo pouhého kopírování. Spolu s automatickým podavačem na 50 listů zvládne zpracovat 15 textových černobílých stránek nebo 4 barevné (rozlišení 600 dpi). Naskenované dokumenty vám v e-mailu přijdou jako příloha ve formátu PDF nebo TIFF. Barevná stránka A4 v PDF zabere přibližně 500 kB, černobílá asi 200 kB.

Pro odesílání do počítače využívá Sender program HP Digital Sender Link, který přijímá dokumenty do předem určeného adresáře a podle nastavení může automaticky spustit určenou aplikaci k jejich prohlížení. K ovládání senderu, tj. odeslání dokumentu na fax, tiskárnu, e-mail nebo jen uložení do počítače, slouží malá klávesnice s displejem. Neopomenutelnou součástí je adresář – celkem až na 512 oprávněných osob, kterým lze přiřadit heslo. Každý pak pod svým jménem odesílá faxy, e-maily apod.

Kdo si to má pamatovat
V adresáři je také místo pro 200 tisíc veřejných e-mailových adres, 100 soukromých, 1024 veřejných faxových adres a 256 IP-adres tiskáren, na kterých je možno dělat přímé kopie. Všechny tyto údaje se vkládají pomocí programu Address Book Manager (ADM), který je přiložen na instalačním cédéčku. Pro odeslání dokumentu potom už stačí vybrat odesilatele, adresáta a napsat předmět zprávy. Následuje výběr typu dokumentů (jedno/oboustranné) a jejich kvality. Podle množství a velikosti je vložíte buď do podavače, nebo přímo na sklo skeneru, stisknete zelené tlačítko – a je to.

Připoutejte se a nekuřte …
Nastartování a bezpečný vzlet již tak snadný není. Budete potřebovat počítač připojený do sítě s protokolem TCP/IP. Na ni se Sender připojí přes rozhraní JetDirect, které umí jak 10/100 Ethernet, tak Token Ring (4 a 16 Mb/s). Pro posílání dokumentů přes e-mail je také nutné nastavit SMTP bránu, a pokud má dokument dojít na fax, je zapotřebí i faxový server instalovaný na stanici nebo serveru s Windows NT.

Musíte také nastavit IP-adresu Senderu, která je buď statická, nebo získaná od DHCP nebo BOOTP serveru. Spolu s maskou podsítě, výchozí bránou a doménou tvoří základní kameny nastavení, a to ostatní už jsou jen třešničky na dortu. Je také nutné nastavit kontaktní e-mail na administrátora, aby mu mohl Sender posílat informace o akceptování změn v konfiguraci nebo novém uživateli v adresáři. Pokud chcete využívat adresářových služeb, nastavíte LDAP server a můžete letět.

… přistaneme za pár minut
Rozeslání nových pracovních smluv nebo ceníků vašim zákazníkům či zaměstnancům pomocí Senderu zvládne vaše sekretářka bez nejmenšího problému a navíc při tom uspoří docela dost času, zvlášť když je dokumentů víc – automatický podavač je opravdu příjemnou pomůckou.

Tato mašinka je pro uživatele velice zajímavá a dá se dokonce říci, že na našem trhu ojedinělá.

multifunkční zařízení
Hewlett-Packard Digital Sender 9100C
Zdroj: Hewlett-Packard, Praha
Telefon: (02) 61 30 71 11
Cena: 105 000 Kč bez DPH
128 100 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: Zařízení pro digitalizaci a následné zpracování dokumentů – posílání faxem, e-mailem, OCR nebo uložení do počítače. Rozlišení 600 dpi.
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Změna úvodního loga systému

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,