Diamond Rio jde do samostatné firmy

První přehrávač MP3 má být licencován, RioPort má být klíčem k úspěchu.
Poté, co byla firma Diamond Multimedia překvapivě pohlcena výrobcem grafických karet S3, objevilo se dost otazníků okolo produktu Rio: jak se vejde do plánů technologické firmy S3, do jejíhož programu se skoro vůbec nehodí? Odpovědí má být vznik divize RioPort, která může časem přejít do úplně samostatné firmy. RioPort existuje už delší dobu jako web sloužící k podpoře produktu Diamond Rio; nyní se tato aktivita hodí k „navěšení“ celého Ria a především k zajímavému tahu, kterým má být licencování produktu jiným firmám.

Rio zde bylo první a stále je bezkonkurenčně nejrozšířenější a nejprodávanějším produktem na trhu, nicméně se začínají objevovat konkurenti a i giganti, jako je Sony, plánují podobnou aktivitu. To je velmi podobné situaci s kapesními počítači – na americkém trhu byl první PalmPilot (Psion zde zaspal) a dobyl jej; nyní se ale se zpožděním chystá celá kohorta pronásledovatelů seskupených okolo Windows CE. Stejně jako u strojů Palm má být i u Ria obranou licencování – firma ví, že je příliš malá na to, aby dobyla celý svět proti molochům jako je Sony, Philips či Panasonic, a proto volí postup „když je nemůžeš porazit, udělej si z nich přátele“. Díky spojení s S3 hodlá RioPort (už jej pomalu považujme za samostatnou firmu) investovat do technologií, jako jsou programy pro grabování cédéček (převádění do formátů MP3 či MS Audio), do copyrightových technologií i pro MP3 a samozřejmě do dalšího vývoje svého přehrávače. Nová verze Ria, označená jako PMP500, podporuje nově proprietární formát Audible, který je určený pro zřetelný přenos mluveného slova (zpravodajství, sportovní přenosy atd.). PMP500 má standardně už 64 MB RAM a prostor pro další kartu s 32 MB, tj. v plné výbavě lze na něj umístit už tři cédéčka o standardní délce. Nové stroje Rio má vyrábět taiwanská firma GVC, produkující například u nás rozšířené modemy/faxmodemy.

Živě komentuje: zatím není známé jediné jméno firmy, která bude technologii z Ria licencovat; očekává se ale, že to budou zařízení, která nebudou přímo Riu konkurovat, jako jsou třeba přehrávače do aut či normální stolní „věže“ na MP3 formát, resp. jejich komponenty. Zmíněný RioPort je dnes velmi zajímavý web, jedno ze světových MP3 center (MP3.com, Listen.com ad.), obsahující mnoho tisíc volně šiřitelných MP3 souborů. Má vzniknout i český RioPort; jeho web si nechala zaregistrovat česká firma CNC, oficiální zastoupení Diamondu.

Váš názor Další článek: Tři skenery jednou ranou

Témata článku: , , , , , , , , , ,