Diamond RIO – test MP3 přehrávače

Dostal se nám do rukou první kousek přehrávače RIO v naší republice, jaký je, co umí, kde jsou jeho slabiny?
O Diamond Rio – přenosném přehrávači MP3 souborů jsme již na stránkách Živě několikrát psali. Nyní se k nám na krátké otestování dostal jeden z prvních kousků v naší republice a tak vám můžeme přinést naše první dojmy.

Je to malé
První, co vás na Riu upoutá jsou jeho malé rozměry. Je velké zhruba jako krabička cigaret, jenom ještě o něco menší. Čelní straně dominují ovládací prvky na přehrávání skladeb a LCD displej, horní strana obsahuje konektor pro sluchátka a tlačítka pro menu, přepínání různých přednastavených ekvalizérů a tlačítko pro přehrávání prvních deseti sekund z každé skladby. Na zadní straně je robustní klip na opasek.

Přístroj napájí jediná standardní tužková baterie, výdrž přístroje je přitom úplně v pohodě a zhruba odpovídá přenosným rádiím, neobsahuje totiž žádné pohyblivé části, které spotřebovávají nejvíce energie. Na spodní straně je i konektor pro přídavnou kartu SmartMedia, kterou můžete rozšířit standardní paměť 32 MB o nějaká ta mega navíc. Na boku je potom kompaktní konektor pro paralelní port, kterým se Rio připojuje k počítači.

Přístroj je velmi lehký, kompaktní a vůbec nepřekáží na žádné části oděvu, kam jej připevníte. Sluchátka dodávaná s přístrojem jsou standardní špunty do uší, které byste si měli nahradit něčím kvalitnějším, přístroji moc neodpovídají a spíše kvalitě zvuku ubližují.

Kapacita
Jak jsem již zmínil, kapacita paměti je 32 MB, kolik minut hudby do ní natlačíte závisí především na kódování MP3 souborů. Pro Rio není moc vhodné používat 128 kbit/s, protože tak se vám do paměti celé CD rozhodně nevejde. Ostatně se stačí podívat na velikosti svých MP3 souborů a uvidíte, kolik písniček se vám do přístroje vejde. Při zaplňování Ria se rozlišuje interní a externí paměť, pokud vám zbývá v každé 3 MB, soubor o velikosti 6 MB tam nenahrajete. Jako doporučené kódování pro Rio se mi zdá 96 kbit/s, kdy kapacita přístroje pojme zhruba jedno cédéčko. Pochopitelně, pokud si do přístroje nahrajete třeba Cimrmany kódované na maximální kompresi, můžete poslouchat velmi dlouho.

Rychlost ládování
Nejkritičtějším bodem obsluhy Ria je rychlost ládování dat do přístroje. Naplnění 32 MB paměti po okraj nám zabralo téměř čtyři minuty čistého času nepočítaje spouštění počítače a výběr písniček. Dá se to přirovnat ke kazeťáku, kde musíte kazetu převinout z konce na začátek, abyste mohli poslouchat. Pak je pochopitelně ke skladbám v přístroji přístup jako na CD.

Spolupráce s počítačem
Rio se k počítači připojuje přes průchozí redukci na paralelní port. S počítačem umí komunikovat i ve vypnutém stavu. Na instalačním CD najdete přehrávač MP3 souborů a současně ládovač písniček do Ria. Písničky prostě přenesete ze složky se soubory do výpisu písniček Ria. Je to elegantní a rychlé. Kvůli copyrightu ale nelze nahrát písničky z Ria do počítače.

Za naprosto dokonalý pokládám ale přiložený program MusicMatch, který je revolucí v tom, jak chápete konverzi AudioCD do MP3 souborů. Po vložení CD si z internetové CDDB databáze stáhne jeho název a názvy skladeb, takže uložené soubory se jmenují stejně jako názvy písniček. Za revoluční pokládám ale rychlost komprese do MP3 formátu. Písničku o délce 4:30 jsem měl v MP3 formátu 128 kbit/s uloženou za pouhou minutu a čtyřicet sekund!!! Nepletu se, funguje to. Je to skutečně takto bleskurychlé. Mám starého Celerona 266, takže stroj poměrně obyčejný.

Vyplatí se to vůbec?
Rio má u Alt Distribution stanovenou koncovou cenu 6 990 bez DPH, tedy okolo osmi a půl tisíc včetně DPH. Ve srovnání s jinou spotřební elektronikou mu tedy konkurují velmi kvalitní CD přehrávače, nebo přehrávače minidisků. V tomto světle mi připadá Rio jako cenově nadsazený, zatím je na trhu jediný, ale brzy bude mít další konkurenty, kteří budou například zobrazovat i název přehrávané skladby – to Rio nedělá a ukazuje jen číslo. Lze tedy očekávat, že cena půjde ještě dolů.

Rozhodně platí, že kdekoli jej vytáhnete, bude pozornost upřena jen a jen na něj. Je to moc roztomilá věc, kterou bych si ale za tu cenu ještě nekoupil.

Přístroj zapůjčila firma Alt Distribution.

Diskuze (1) Další článek: @Home koupí Excite za 6,7 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,