Diagram Designer: Rychlá tvorba diagramů zdarma

Ne každý má čas, schopnosti či peníze na to, aby pracoval s náročným a sofistikovaným softwarem pro tvorbu diagramů. Někdy je tak jednodušší sáhnout po něčem snadném, rychlém a bezplatném.

Diagram Designer je velice jednoduchý, na ovládání i znalosti uživatele nenáročný, systém v podstatě nezatěžující a především bezplatný program určený k tvorbě diagramů, plánků a návrhů, který před pár dny vyšel v nové verzi.

Pokud se vám SmartDraw přijde moc drahý a náročný a Edraw Mind Map zase příliš mimo mísu, pak právě Diagram Designer může být zajímavou volbou. Jestliže ale očekáváte graficky propracované a líbivé diagramy vhodné pro profesionální prezentaci, tak již při prvním pohledu na připojené obrázky je zřejmé, že tento nástroj nebude pro vás.

Spartánské rozhraní

Diagram Designer je opensourcový projekt skupiny nadšenců, která si od něj neslibuje žádný profit, takže i určení programu není orientované na oblast byznysu. Neočekává se, a ani to nedoporučujeme, aby uživatel sáhl po aplikaci tehdy, kdy má za úkol vytvoření firemní či jiné prezentace ztvárněné pomocí diagramů.

sshot-1.png
Na úvod přiřazení asociací již v češtině.

Již samo uživatelské prostředí je velice jednoduché a líbivé grafiky prosté. To samozřejmě není nutně na škodu, protože to alespoň přidává na přehlednosti a snižuje to nároky na systémové prostředky. Co už na škodu je, je stejně „nehezký“ grafický výstup.

sshot-2.png
Nepříliš poutavé, ale zato věcné hlavní okno programu.

Neočekávejte od Diagram Designeru žádné propracované grafické prvky, trojrozměrné modely či textury. Drtivá většina objektů, které do návrhu diagramu vložíte, je tvořena velice jednoduchou grafikou, skoro by se až chtělo říct grafikou začátečnickou.

Ovládání

Hlavní okno programu je tvořeno plánem diagramu, seznamem objektů určených pro přidání a seznamem objektů již přidaných. Ovládání je velice snadné, čemuž ještě dopomáhá podařená česká lokalizace, kterou si lze zvlášť stáhnout a nainstalovat. Přetáhnutím myší z jedné části do druhé importujete objekt do návrhu, dále pak zvětšíte či zmenšíte jeho velikost, popř. deformujete roztažením atd.

sshot-3.png
Vkládání objektů a jejich úpravy jsou intutivní pomocí myši.

Objekty můžete samozřejmě také rotovat a do řady z nich vepisovat libovolný text. Tím, že vložíte objekt do návrhu, dojde k vytvoření položky v seznamu objektů. Ten můžete kdykoli procházet, jednotlivé záznamy mazat nebo upravovat. Ono upravení nabízí celou řadu různých možností, které se od sebe jen mírně liší v případě různých objektů.

sshot-5.png sshot-5a.png
Různé možnosti úprav orientace a rotace objektů.

Předně se zde dá nastavit okraj, přesně umístit obsažený text, zvolit orientaci písma i samotného objektu, určit jeho název, navolit tloušťku ohraničení, vybrat barevný podklad, přesně navolit úhel natočení atd.

sshot-8.png
Detailnější nastavení vlastností objektu.

Výběr šablon

To, co dělá nabídku programu pestrou, je dostatek objektů pro vkládání do návrhu. U základních geometrických obrazců bez grafiky a smyslu zůstat nemusíte. Najdete zde třeba zajímavou sbírku symbolů pro tvorbu plánků elektrických obvodů. Diagram Designer se pyšní nabídkou celkem 62 různých symbolů, které je hračka pospojovat do logického okruhu.

sshot-4.png sshot-4a.png
Elektronická a environmentální šablona.

Touto nabídkou může směle konkurovat specializovaným nástrojům určeným výhradně pro plánování elektrických obvodů, jako je např. Circuit Diagram. Dále zde je šablona pro vývojový diagram plná objektů typu proces, zařízení, zobrazení, tisk, zpracování, komentář atd. Názvy nejsou příliš důležité, protože stejně do objektu vepíšete vlastní text.

sshot-4b.png
Je libo základní rámečky, šipky a človíčka?

K dispozici jsou zde ještě šablony pro grafické uživatelské prostředí (vhodné pro návrh webu či okna softwaru), soubor klipartových obrázků a pár dalších. Společným jmenovatelem všech těchto šablon je jednoduchý grafický design.

Dodatečné funkce

Kromě tohoto nezbytného základu vám Diagram Designer nabízí ještě několik nadstavbových funkcí. Umí celkem dobře pracovat s textem v diagramech. Zvládá jej vyhledávat, zapnout se dá automatické zalamování textu, a pokud jej navedete na slovník, tak opraví i gramatiku.

sshot-6.png
Vytvoření náčrtu obvodu.

Dále umí doplnit stínování objektů a tím alespoň trochu vylepšit jejich vzhled a také pracovat s vrstvami. U každé stránky, kterou se myslí jeden návrh projektu, lze možné tvořit až na třech různých vrstvách. Vložit můžete i nedělitelnou vrstvu. Pochopitelně také stránky lze přidávat, přičemž jejich množství není nikterak omezené.

Výstup

Máte-li hotový návrh, tak jej můžete klasicky buď vytisknout, nebo uložit. Ukládání diagramu jako celku přitom probíhá pouze do formátu DDD, srozumitelného pro programy pracující s diagramy. Co ale obyčejný uživatel bude chtít, je export vybrané stránky, která tak může být odeslána hned do několika různých grafických formátů.

sshot-7.png
I takto může vypadat váš diagram s využitím řady různých funkcí.

Mezi nimi naleznete standardní PNG, JPG či GIF, ale také méně očekávatelné typu PCX, MNG, kurzorový CUR, rozšířený metasoubor Windows EMF nebo třeba i ikonový ICO. Pokud tedy potřebujete diagram rychle, kvalitně a zdarma, přičemž preferujete věcnost nad vizuálním pozlátkem, je Diagram Designer zajímavou volbou.

Diskuze (7) Další článek: HP: úspěch Windows 8 je pomalejší, než se očekávalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,