Dětský domek CD-Romek

Před koncem školního roku se na trhu objevil měsíčník Rodinný CD – Romek, který přiblížil dětský časopis světu počítačů.
Tento článek vyšel v časopise Computer 17/00 dne 7. září 2000

Jana Smutná: Před koncem školního roku se na trhu objevil měsíčník Rodinný CD – Romek, který přiblížil dětský časopis světu počítačů. Poměrně tenký tradiční papírový sešit je doplněn dvěma cédéčky. Každé číslo je tématicky zaměřeno na určitou pohádku nebo dětský příběh.

Přivezený příběh

První cédéčko, které má svůj původ v Polsku, nese název pohádky, která je jeho ústředním tématem. Tu si můžete přehrát jako animovaný film. Pohádky se nesou v netradičním duchu – Sněhurka v lese nežije s trpaslíky, ale se sedmi hodnými chlapci a Popelka pro změnu jede na bál s princem v limuzíně, kterou jí vykouzlila víla z dýně.

Grafické provedení je sice trojrozměrné a technicky náročné, ale kvalita mnoha prvkům schází. Každou pohádku doprovází také písnička. Její počeštěný text je však příliš složitý na zapamatování a i melodičnost trochu pokulhává. Naštěstí již připravuje redakce spolupráci s českými animátory, což by mělo úroveň pohádek a jejich zpracování výrazně zvýšit.

Pohádková školka

Pohádkový příběh nezůstává na cédéčku sám – doplňuje ho několik didaktických částí. Zajímavou je výuka angličtiny pomocí obrázků z pohádky. Děti se v ní naučí vždy několik nových slovíček. Nechybí ani fonetická výslovnost.

Pexeso patří k oblíbeným dětským hrám. V novém čtvrtém čísle jsou již jednotlivé hry rozlišeny podle obtížnosti. Jednoduché pexeso doplňují složitější videoskládačky. Od klasických se liší tím, že děti musí seskládat pohybující se obrázek, který je často ještě všelijak přetočený.

Pro ty nejmenší jsou připraveny omalovánky. Stačí klepnout na označenou plošku a ta se probarví. Od třetího čísla přibylo i bludiště, ve kterém děti vyhledávají cestu od startu k cíli.

Čtvrté číslo, které je zatím nejvydařenější, je věnováno kosmonautice a vesmíru. Doplňuje ho slovníček pojmů. Pomocí něj pak děti vyřeší křížovku v zadní části časopisu a mohou se zapojit do soutěže o cédéčka, knížky atd.

Dětský přehled

Kvítko je název pro druhé cédéčko, které představuje jakýsi dětský kulturní přehled. Najdete zde nejen demoverze her pro děti, ale i přehled dětských knih a hudebních cédéček z našich obchodů. Prohlédnete si nejnovější tituly, které vydávají jednotlivá nakladatelství, včetně ukázek nebo stručných obsahů. Počet titulů se úspěšně rozrůstá.

Totéž platí i o filmových ukázkách. Jen některé, stejně jako demoverze her, jsou v angličtině. Vše doplňuje výběr z pořadů našich rádií. Čtvrté číslo nabízí i možnost zapojit děti do soutěže zaměřené na tvorbu animovaného filmu.

V poslední ikonce na levé straně obrazovky najdete informace o pořadech Národní galerie s ukázkami tvorby. Ani mimopražské děti nepřijdou od čtvrtého čísla zkrátka.

Rodinný CD – Romek se zaměřil na děti ve všech svých částech. Oslovuje zejména prvňáčky, kteří již umí číst. Pokud jim časopis koupíte občas samostatně, je jeho cena celkem zajímavá. Horší je to již při jeho pravidelném používání. Pokud totiž bude stále obdobný a bude obsahovat stejné hry, pak by již nemusel být tak výhodný.

měsíčník se dvěma CD-ROM
Rodinný CD – Romek
Zdroj: CD – Romek, Praha
Telefon: (02) 57 18 95 40
Cena: 199 Kč včetně DPH
Minimální konfigurace: Windows 95/98, Pentium 100 MHz, 16 MB RAM (doporučeno 24 MB RAM), 8× CD-ROM, videokarta s 1 MB paměti

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Perifer ATX: kávovar k počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,