Děti, učte se. Technologické firmy se o vás poperou

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 113

Názory k článku

21. 03. 2011 09:59

Prosím o vyplnění krátkého dotazníku o bezpečnosti na internetu do diplomové práce: http://ochrana-osobnich-udaju-na-in.vyplnto.cz/... Děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 03. 2011 09:15

Co říkáte na framework Qt? Má to podle vás stále ještě dlouhodobější perspektivu, nebo po posledních krocích Nokie je to jen zbytečným plýtváním času získávat v tomhle frameworku rutinu? Zkuste si trochu zavěštit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 03. 2011 11:46

Vývojem aplikačního software se živím přes 15 let a pohybuji se v segmentu velkých soukromých společností (banky, telko, doprava). V ČR jsem viděl jen málo společností, které poskytly vývojářům "nadstandardní" podmínky. Openspace byl dobrý nápad pro týmovou práci. Bohužel české společnosti volí openspace ryze z ekonomických důvodů. Výsledkem je prostor, v němž sedí pohromadě lidi z mnoha týmů a vyslechnutí debaty jiného týmu je kontraproduktní. Pracoviště trpí zoufalým nedostatkem místa, u jednoho stolu pracují dva vývojáři a člověk si ani nemá kam dát věci. Skříňka či šuplíky jsou zejména pro externisty často nedostupné. Vývojář je člověk zvyklý využít výhod mnoha nástrojů a pomůcek. Ve svém počítači si tohle dokáže zorganizovat ke své spokojenosti, ale pracoviště, to je věc zoufalá. Špatný stav laciných kancelářských židlí, flipchartů, tabulí a dalších pomůcek. Připadá mi, že je něco špatně, když vidím na druhém konci budovy kancelář pipi co celý den proklábosí v kuchyňce a jejich prostorná kancelář má vybavení, za které by se nemusel stydět ani ředitel ... Tím tu nechci řešit závist, jde o to, že pracoviště vývojáře má z podstaty takové práce své potřeby a současný český standard je hluboce pod. Podobně bych mohl pokračovat detailním popisováním byrokracie, když vývojář potřebuje něco zařídit (nedostupnost služeb sekretariátů/asistentek, vyplňování z pozice ajťáka nesmyslných formulářů, doprošování se školení apd.). Celkově současný stav vidím jako špatný a trend neukazuje lepší zítřky. Zahraniční společnosti, co si tu otevřely pobočky, se zpravidla rychle přizpůsobily lokálním podmínkám. Závěr, ano, prachy dostáváme slušné, to samozřejmě ano. Ale to není způosbeno ani tak dobrozdáním vedení společností jako právě nedostatek kvalifikovaných lidí na trhu (celosvětově). Mimochodem, těch lidí je nedostatek už 20 let ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 03. 2011 13:24

Dosti tendenčně zaměřený článek. A z toho: "Můj vývojáříček, nikomu ho nedám!", z toho mi běhá krapet mráz po zádech. Kam jsme to zdegenerovali? Osobně bych radši viděl, kdyby moje dítě bylo inženýr v nějakém klasickém technickém oboru - takoví lidé budou potřeba pořád, protože pořád se lidí budou chtít něčím přepravit, něco vyrobit, apd. Ať bude v globální ekonomice situace jakákoliv.
Stačí ale šikovný menší průser globálního charakteru a poptávka po programátorech a podobných future-profesích, které, a to si přiznejme, jsou vyhnané levnou dostupností energií obecně, spadne na zlomek dnešních stavů. Nebude zkrátka ochota investovat do "zbytných" technologií.A dále, pořád platí... Z technika uděláte programátora lehce, ale z programátora technika těžko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 03. 2011 12:21

Kde sehnat praxi při studiu?Studuju v Pardubkách VŠ v oboru informační technologie. Programování se více méně učim hlavně ve volném čase čtením především anglickych knizek, potom pri studiu nemam nejmensi problemy porozumet tomu co vyucujici vysvetluje a vse mi dava smysl a zapada do sebe. Strašně rád bych už teď při studiu získal nějakou praxi v oboru. Klidně málo placenou práci (ale zadarmo asi ani to kuře nehrabe), jenže problém je asi takový, že nevím kde praxi sehnat? Kam se obrátit? Čas na praxi bych si jistě našel protože podle mě je to stejně důležitá záležitost jako studium. Tak pokud by ste někdo měl jakoukoliv radu nebo zkušenost jak při studiu sehnat nějakou praxi v oboru která se pak bude hodit do budoucna byl bych vám moc vděčný. Je fakt, že na internetových portálech s nabídkou práce jsem nic podobného nenašel. Všude chtějí x let praxe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 03. 2011 09:10

zadna pretahovana o IT odborniky ve skutecnosti neexituje ... par lidi preslo kvuli lepsi penezum nebo proto, ze soucasny projekt je uz nebavil, ale ve skutecnosti se firmy spise svych odborniku zbavuji, protoze chteji setrit naklady a mit uspornejsi, ale zaroven efektivnejsi vyvoj ... v tomto oboru je vetsi nabidka nez poptavka, kdyz kdokoliv zverejni rozumny inzerat, tak se mu sejde minimalne 5 zadosti ... ono to je vetsinou proto, ze pro IT odborniky je to jedina cesta jak si zlepsi plat, protoze i velke nadnarodni korporace se brani zvysovani platu a porad se vymlouvaji na krizi ... jsou zname i pripady, kdy velka korporace si plati klicove odborniky mizerne, protoze pro manazera nahore je dulezitejsi dodrzet rozpocet s vysokymi zisky, nez si udrzet lidi ... pretahovana maximalne hrozi u znamych jmen, ale ne u radovych vojaku ... v New Yorku se na jednu IT pozici hlasi az 20 senior programatoru a pokud nejste senior, tak nemate absolutne vubec zadnou sanci ... stejna situace je i v Londyne a jinych velkych mestech ... nezamestnanych senior programatoru je fura a junioru je jeste vic ... v jednom inzeratu jsem dokonce videl, ze nabizeli senior programatorovi az 18.000 hrubeho a to Praze. samozrejme, ze se na to nikdo neprihlasi. ma zkusenost s novou generaci je takova, ze pouzitelnych je tam tak 10 ze 100. Zbytek je absolutne nepouzitelny, protoze neumi analyticky ani logicky uvazovat. Nechapou zakladni metody programovani. Pokud na to nevygoogluji nejaky navod, tak jsou vetsinou bezradni. Nedovedou si sami poradit, protoze ocekavaji, ze jim bude pomozeno - to je ta mlada generace, ktera ma moderni technologie v krvi. Bez kontextove napovedy jsou totalne v haji, protoze potrebuji neco, co jim napovi odpoved. A kdyz to neudela pocitac, tak pak otravuji lidi v tymu a zdrzuji je tim, ze chteji vysvetlit hole zaklady, ktere uz by davno meli umet, ale oni je neumi, protoze jeste nikdy nepremysleli nad tim, jak to vlastne vsechno funguje. Ve skole by se meli ucit jak programovat, analyticky a logicky myslet. Uceni se konkretnich technologii vetsinou postrada smysl, protoze se rychle vyvijeji nebo meni. Mysleni je tak dulezitejsi nez znalost jazyka. Firmy by si meli uvedomit, ze musi investovat do vzdelavani a skoleni svych lidi. V mnoha velkych korporacich se nepouziva standartni c++ nebo java. Vetsinou se jede na korporatnich jazycich u kterych je znalost c++ nebo javy jen jako dobry zaklad pro pochopeni jejich frameworku a kdyz neumis myslet, tak si v haji a jen velmi tezko se prizpusobis jejich korporatnimu prostredi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 14:46

Rekneme, ze jsem zacatecnik a snazim se najit zamereni respektive jeden z modernich programovacich jazyku, na ktere bych se mel zamerit. Jake jazyky by to tedy mely byt dle tohoto clanku? Odpovedi predpokladam s ohledem na co nejrychlejsi uplatneni..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 11:01

Ono spousta lidí třeba 5 - 10 let programuje a pak je to přestane bavit. Ono sedět jen stále u počítače taky spousta lidí nebaví. Spousta lidí zase na programování prostě nemá mozek. Vzhledem k úrovni matematiky u nás, která jde stále z kopce, ubývá i schopných programátorů, navíc dětí se rodí málo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 09:04

akurat som si dal tento rok prihlasku na odbor aplikovana informatika.. a tento clanok ma potesil ale aj vystrasil.. pracujem ako grafik, adobe balik ovladam ale chcem sa naucit programovat, zial nemam s programovanim ziadne skusenosti (aj ked ine odvetvia It celkom ovladam) a bojim sa ze to nepochopim..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 07:31

Budoucnost IT vidím ve světle pokroku technologií umělé inteleigence bohužel dost pesimisticky. Pokud zohledníme úspěch projektu IBM Watson a vezmem v úvahu, že do necelých deseti let bude výkon HW na úrovni lidského mozku, tak obzvlášť dnešní děti můžou zažít situaci, kdy už žádné IT pro lidi existovat nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (25)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 03. 2011 07:06
avatar
18. 03. 2011 02:15

Takže si vezmu triko s nápisem "I know PHP, Java and JavaScript", poletím do Ameriky a Ballmer s Jobsem se o mě budou prát?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (21)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 01:36

Tohle by mělo být povinné čtení Dnes chce být každý ekonom, právník, psycholog a podobné "bulvární" obory

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 03. 2011 00:45

Dobrý článek. Ona starší generace sice říká, že do IT dnes dělá každý, něco na tom je, ale neuvědomují si, že poptávka po kvalitních IT specialistech roste ještě rychleji než nabídka. To s sebou přináší i onen neblahý jev popisovaný v článku, sice "každý" do IT dělá, ale s rozšiřující se základnou klesá průměrná kvalita pracovníků vzhledem ke stále se snižujícím bariérám vstupu do oboru. Nemyslím si ale, že nastane nějaká krize kritického nedostatku IT specialistů/kodérů/designérů/programátorů, dorůstá nám úplně nová generace, pro kterou byl počítač od mala již samozřejmostí a mezi nimi jsou mnohdy hodně šikovní lidé, co tak sleduji okolo sebe, kteří to mají prostě v krvi. Zkrátka, nebojím se o naše odvětví. Díky za článek, dobré počtení před spánkem. P.S. Objective-C, nikoli Object-C

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 03. 2011 00:33

> Když se jich ale zeptáme například na šablony v Céčku, vůbec neví, která bije.To se jim vůbec nedivím. V Céčku totiž žádné šablony nejsou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 03. 2011 00:32

Zvlastni nazor, ze bz se na skole mely ucit nejake podivne veci jako perzistentni uloziste. Tyto technologie se objevuji a mizi jak houby po desti.
Spis je dulezite naucit studenty algoritmicky myslet... pak zvladnou vse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor