Koronavirus | Minecraft | Vzdělávání

Děti se doma mohou vzdělávat pomocí edukační verze Minecraftu. Microsoft ji nabídl zdarma

V Česku je vyhlášen stav nouze, studenti byli posláni domů a čeští učitelé začínají řešit dilema, se kterým se již museli potýkat jejich zahraniční kolegové - jak děti v současné situaci alespoň trochu vzdělávat, aby neměly plnohodnotné „koronaprázdniny“. Logicky se nabízí hry, což vytušil i Microsoft a začal školám poskytovat edukační verzi Minecraftu zdarma

Program nyní bezplatně získá každá škola, která využívá Office 365. Stačí se registrovat a vyplnit potřebný formulář, nabídka platí do června. Školy a studenti tím získají přístup k verzi Minecraftu, která je určena pro vzdělávání. 

Jde přitom skutečně o výukový program, byť stále je to Minecraft. Silnou stránkou slavné hry je totiž její kreativní prostředí, které lze přetvořit prakticky v cokoliv, třeba virtuální výukové pomůcky. Microsoft tvrdí, že přes edukační verzi Minecraftu se lze věnovat téměř všemu, včetně chemie, dějepisu nebo programování. 

I pro učitele existují osnovy, které mohou pro výuku ve hře využít. Řada příruček a materiálů je dokonce dostupných v češtině. Vše je k dohledání zde

„Pomocí bloků se děti učí chápat, jak fungují tělesné orgány, chemické reakce a důležité mechanismy, učí se formulovat algoritmy a programovat je ve vizuálním prostředí. Učitel má tak příležitost hru řídit a sledovat, jak je látka vnímána,” nastiňuje Microsoft, k čemu je edukační verze Minecraftu dobrá. 

Ministerstvo školství při vyhlášení mimořádného opatření urgovalo školy, ať nenechají děti zahálet. Kde je to možné, doporučilo on-line výuku - přeci jen pro učitele žádná dovolená nenastala. A pokud ke vzdálené výuce nepřistoupí samy školy, doporučilo, ať alespoň rodiče věnují svým dětem čas a každý den si s nimi na chvíli sednou k učení. 

Diskuze (8) Další článek: Týden Živě: Souboj Intelu a AMD, grafiky, El Capitan a (skoro) žádný koronavir

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,