Děti na Xchatu

Asi není třeba výrazně představovat diskusní server Xchat, navštěvuje ho také dost dětí a zde jsou jejich zkušenosti.
Xchat byl druhý chat po Majácích, o kterém jsem se dozvěděl. Dětí na něj chodí poměrně hodně, přestože není určen speciálně pro ně. Pokud se týká technického vybavení, nemá asi u nás konkurenci. Je v něm velké množství místností, z nich většina je zde pravidelně. Výborný doplněk představuje Xchatklient, který je plně funkční pro stálé uživatele Xchatu. Stálým uživatelem se může stát každý, kdo zaplatí ročně 120,- Kč, což myslím není moc. Používám ho hlavně ke sledování kamarádů. Tím pádem si můžu na Internetu vyřizovat poštu nebo dělat jinou práci a na Xchat jít, až když tam přijde některý z mých kamarádů.

Xchat jsem nejprve srovnával s Majáky. Je na něm možnost šeptat, což na Majácích nejde. Má to výhodu, že je-li v místnosti hodně lidí, což na Xchatu bývá poměrně často, neruší se navzájem. Nevýhodou ale je, že pokud přijde někdo nově, hůř navazuje komunikaci s ostatními. Například když jsem byl na Xchatu poprvé, byl jsem dosti zklamaný, protože se se mnou nikdo nebavil. Všichni měli své dvojice a mě ignorovali. Časem jsem ale zjistil, že když se bavím pomocí šeptání na Xchatu o zajímavých věcech a někdy třeba i s více lidmi najednou, taky vůbec nevnímám, kdo přichází do místnosti a co kdo říká nahlas. Výhodou šeptání tedy je, že se jím mohou mezi sebou bavit známí, podle mě je šeptání nevhodné pro seznamování.

Vyhazování z místností, které taky na Majácích nejde provádět, je zajímavou funkcí. Někdy je to vhodné, někdy však tuto funkci někteří správcové zneužívají. Já jsem třeba byl vyhozen už dvakrát zcela neprávem a bezdůvodně. Jednou jsem si dal na Xchatu sraz s kamarádkou, a když se mě správkyně místnosti zeptala, proč jsem přišel do její místnosti, popravdě jsem jí to řekl a ona mě za to vyhodila. Až po chvíli mi došlo, že měla vztek, že jsem nepřišel za ní, a prostě žárlila. Mojí kamarádce, která se jí zeptala, proč mě vyhodila, řekla jako důvod, že jsem moc slušný. Je fakt, že tato správkyně mluví na Xchatu občas dost sprostě (někdy sprostěji než kluci). Přestože jsem měl možnost jí vyhození několikrát oplatit, neudělal jsem to a neudělám to, protože nejsem jako ona.

Já jsem zatím vyhodil někoho z místnosti pouze dvakrát. Poprvé to bylo, když mě obtěžoval jeden homosexuálně zaměřený kluk a nepřestal, ani když jsem mu řekl, aby toho nechal, že je mi 12 let. Místo toho mně za to začal nabízet peníze, takže jsem ho vyhodil. V druhém případě jsem vyhodil kluka, který nadával Pražákům a posílal je do plynu. Takové chování na Xchat nepatří.

Na Xchatu jsem ale našel i velmi dobré kamarády a kamarádky, se kterými si dopisuji pomocí e-mailů, a pokud se na Xchatu potkáme, povídáme si. V současné době mám žel na chatování méně času, takže o to víc využívám Xchatklient a chodím na Xchat za konkrétními lidmi, se kterými chci mluvit.

Velmi zajímavou věcí na Xchatu je Xfórum. Je to skvělý doplněk, protože se tam dá diskutovat na nejrůznější témata. Na Xfóru mám dva kamarády, kteří tam chodí hodně často a mají tam hodně zajímavých diskusních fór. Jsou tam zajímavá témata, ke kterým diskutujeme bez ohledu na to, jestli jsme děti nebo dospělí. Sám jsem tam založil čtyři diskusní fóra O webech pro děti, O výchově, trestech a odměnách, O tom, jestli můžou být pedofilové na Internetu nebezpeční a O tom, jestli můžou být hackerové na Internetu nebezpeční. S těmito dvěma kamarády se dost často potkávám ve stejných fórech.

Abych si porovnal svoje názory na Xchat, ptal jsem se svých kamarádů. Není to tentokrát myšleno jako anketa, jenom takové malé srovnání. Když jsem se ptal přímo v chatu, většinou mi vůbec nikdo neodpověděl. Ti, co odpověděli, byli spokojení a jejich odpovědi byly ve stylu „Super, nemá to chybu“. Mám ale i kamarády, kteří tak jednoznačně spokojení nejsou. Většinou jsou velice spokojení s technickými možnostmi Xchatu, ale méně už s lidmi, kteří tam chodí. Ne všichni se chovají kamarádsky. Navíc některým lidem vadí i to, že se většinou v chatu mluví o ničem. S tím plně souhlasím. Já se většinou v chatu seznámím a pak si s kamarádem dopisuji. Jen občas najdeme nějaké závažnější téma, které v chatu probíráme.

Ještě pár slov k místnostem na Xchatu. Ty byly dřív všechny v jedné kategorii, teď jsou členěny do 7 kategorií. Mně připadalo původní nečlenění přehlednější, protože občas nevím, zda místnost hledat v Seznámení nebo Flirt. Místnost Náctiletí, se totiž může vyskytovat v obojím. Objevil jsem velmi pěknou místnost Pro 11 - 15 let; bohužel není na Xchatu příliš pravidelně, což je myslím škoda. Nabízel jsem správci, aby vytvořil partu kamarádů a udržoval ji ve větším rozsahu. Zatím se k tomu nevyjádřil. Bylo by dobré, kdyby takováto dobrá dětská místnost byla v provozu každý den s tím, že by se správcové mohli střídat a rozdělit si služby, protože my děti nejsme vždy na Internetu pány svého času tak jako dospělí. Dost mě například pohoršila místnost Kluci na kluky od 11 do 19 let. Myslím, že spodní věková hranice měla být až od 15 let. Přitom tato místnost byla na Xchatu pravidelně několik dní.

O tom, že na Xchatu je občas hodně malé kamarádství, svědčí i jedna příhoda, která se mi stala a dost mě zklamala. Byl jsem v místnosti, jejíž dosavadní správce odešel, a protože nepředal správcovství konkrétní osobě, vybral počítač nového správce náhodně – stal jsem se jím já. Jenže se mně tam nepřeobrazily tlačítka Správce a Klíče. Předchozí správce zakázal přístup jednomu klukovi, který je na Xchatu dost oblíbený a chtěl do té místnosti jít. Jenže já, protože jsem neměl ta dvě tlačítka, jsem s tím nemohl nic dělat. Nikdo mi nedokázal poradit, všichni mi jenom nadávali, přestože jsem jim říkal, že já jsem tam ten přístup nezakázal a rád bych, aby tam ten kluk přišel, ale nevím, jak to mám udělat, když tam ta tlačítka nemám. Z deseti lidí se se mnou asi dva rozumně bavili a zbylých osm nadávalo. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem odešel a vrátil se. Tím jsem se zbavil správcovství, které jsme nemohl využívat. Nová správkyně tam tlačítka měla a když jsem si zkusmo založil svoji místnost, taky jsem je tam měl. Takže to byla jenom nějaká chvilková závada. V Xfóru mi pak poradili, abych příště zkusil zmáčknout Obnovit.

Ve srovnání s jinými chaty jsem na Xchatu poněkud opatrnější, emaily nebo adresy osobních stránek říkám zásadně šeptem. Stejně tak jako jsem tam našel výborné kamarády, našel jsem tam i dost divné lidi. Závěrem je proto nutné autory Xchatu pochválit, že si s ním dali dost práce a že je to hodně promyšlený chat, který se ještě stále vylepšuje. Pokud jsou k Xchatu připomínky, jsou většinou na lidi. A ti žel dokážou občas zkazit všechno. Díky tomu nikdy nevím, jestli odejdu z Xchatu zklamaný, což se mi už párkrát stalo, a nebo hodně spokojený, což se mi už taky několikrát stalo.

Diskuze (65) Další článek: Intel s novým čipsetem i820E

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,