Děti na Internetu: tak vypadá budoucnost

Diskuze čtenářů k článku

Martin Fencl - 12 let  |  20. 04. 2001 18:57

Majáky nejsou a nikdy nebudou mrtvolou
Nechápu jak přišel pan Pavlín na to, že se z Majáků stává mrtvola. Nevím, kolikrát se na nich byl podívat. Já tam jsem skoro každý večer. Našel jsem tam už přes 15 kamarádů s kterými si pravidelně majluju.
Nejenže Majáky nejsou ani náhodou nejméně povedené, ale jsou bezkonkurenčně nejlepší. Zatím co na Atlasu je jedna místnost k povídání, na Majácích jich je několik. Každý si může založit svoji. Navazovat kamarádství lze i přes lodě, kde je možno nechat vzkaz k tomu, kdo není zrovna připojený.
Nevím co je na Majácích složité. Já na nich problémy nemám. Nedávno jsem třeba objevil, jak lze vytahovat nad vodu už potopené lodě. To mě na tom baví, že můžu objevovat sám a ne čekat, až mi to někdo úplně vysvětlí jako malému. A pokud někdo neví, tak si samozřejmě vzájemně poradíme. Jsme přece kamarádi. A radíme si i věci, které se týkají interentu. Jeden kamarád neuměl otevřít stránku, tak jsem mu poradil, aby na adrese poklepal myší. Mě zase poradili kamarádi, co to je ICQ.
Rozhodně Vtech, který Majáky programuje nám rozumí a ne málo. Stejně tak Sada, který dělá grafiku. Chodí na Majáky mezi nás a ptají se nás, co se nám líbí a co ne. Jsou to opravdoví kamarádi, protože Vtech se mi snažil poradit i když mi šel pomalu modem, přesto že to nebylo záležitostí Majáků ale mého připojení.
Líbí se mi příspěvek Víti Žaluda. Nevím, jestli je přímo kapitán, ale jeho spolupracovníky znám dobře. Teď jsem si povídal s dalším. Můj kamarád David psal naše společné připomínky přímo kapitánovi a ten mu za ně obratem poděkoval. Právě to se mi na Majácích líbí, že se k nim můžeme vyjadřovat a vidím, jak se na základě našich nápadů zlepšují.
Proto se mi nelíbí, když dospělí Majáky kritizují, aniž by se zeptali nás dětí, pro které jsou určeny.
Martin Fencl - 12 let

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Sulovsky  |  20. 04. 2001 18:57

Dobryden.

Nez neco zacnete kritizovat, tak se na to alespon podivejte.
>web určený „pro děti“, ten ale vyžaduje zadání rodného čísla (!),
Rodne cislo bylo odstraneno jiz asi pred mesicem, kdy po kritice na RC jsme se rozhodli RC stahnout a nahradit je jen datumem narozeni. A mimochodem, opravdu si myslite, ze rodina.cz je dorbym serverem pro deti? A mimochodem, nasim cilem neni, aby si deti neco koupily, nebo donutily rodice, aby jim neco koupily, ale o to, ze jim v nemocnicich nebude tak smutno, protoze potakji na majacich i jine deti, ktere nemocne nejsou.
A nakonec - nekritizujte neco, co jste nevidel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vita Zalud  |  20. 04. 2001 18:57

Dobry den,

neda mi, abych nereagoval na Vas clanek a na nektere ohlasy na nej. Jsem jednim z MNOHA tvurci projektu Majaky a myslim, ze muzu smele prohlasit, ze projekt netvori jednomuzna firma jak se zde nekde pise. Nase firma se v tom tymu podili praci programatorskou, grafickou a dokonce i tim, ze "detske dusi trochu rozumi". Pripravy projektu se zucastnilo nekolik detskych psychologu, specialnich pedagogu a detskych lekaru. Ja sam jsem dlouholetym vedoucim detskeho turistickeho oddilu a tak si troufam rici, ze o detech taky neco vim.
Samozrejme chapu, ze pokud Vase kritika smerem k Majakum byla vedena tim, ze postradate komercni vyuziti tohoto serveru, tak je naprosto opravnena, koneckoncu zacatek clanku je toho docela prikladem. Nepripada Vam, ale sproste deti zneuzivat k takovym vecem? Me ano a vsem, kteri Majaky delame, taky.
Pokud byste se, byt jen malinko pokusili nahlednout do pozadi Majaku, zjistili by jste, ze cely projekt neni jen o webu, ale ze napriklad do nemocnic byly zdarma poskytnuty pocitace a konektivita k Internetu. Cely projekt je tak prinosem prave pro deti, nikoli pro obchodni aktivity ruznych "obchodniku" s detskou duverou, kteri se me osobne opravdu hnusi.

Ing. Vita Zalud
Century s.r.o.
Liberec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Pavlín  |  20. 04. 2001 18:57

Zcela se ztotožňuji s názorem na tuzemské dětské weby, které sleduji od Hrocha, přes deti.atlas.cz a www.majaky.cz, ze kterych se postupne stavaji mrtvoly (Hroch dokonce dokazal zemrit asi tyden pote, co ziskal na lonskem PIWu oceneni Nejlepsi detsky web roku a s tim spojenou cenu 50 000 Kc).
Majaky mi vsak prijdou ze vsech zminenych take nejmene povedene - jak vzhledove, tak funkce - ovladani je opravdu neuveritelne slozite.. Skoda, ze tak skvela myslenka komunikace deti v nemocnicich se dockala takoveto "necitlive" realizace.
Ono totiz delat detsky web je jedna z nejtezzsich internetovych disciplin, na to jiz nestaci typicka ceska "jednomuzna" firma, ktera neni schopna vyprodukovat pro takovyto web dostatek zabavnich prvku, ktery takovyto web vyzaduje. A take za tim musi byt nekdo, kdo detske dusi trochu rozumi...

A take by mne zajimalo, kolik tech deti na ceskem internetu vlastne je...

Jirka Pavlín,www.rodina.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10 ti lete dite  |  20. 04. 2001 18:57

Tady je jeden

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 18:57

Rodina.cz je výborná a omlouvám se, že jsem na ni pozapomněl v článku. Přeji mnoho štěstí (a hodně dětí na Internetu)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor