Bezpečnost | Malware | Děti

Děti mají novou brigádu. Tvoří malware a prodávají ukradená data

  • Avast odhalil skupiny na Discordu, kde si děti kupují nástroje na tvorbu malwaru.
  • Nástroje jsou levné a produkce malwaru snadná.
  • Děti ohrožují ostatní i sebe. Potřebují vedení rodičů.

Kybernetické zločiny mohou lákat dokonce i děti, jak zjistil Avast. Dle vlastního reportu totiž odhalil skupinu nezletilých, která aktivně tvoří, směňuje a šíří malware. Motivace v některých případech spočívá v možnosti přivydělat si. Děti šíří ransomware, těží na cizích strojích kryptoměny nebo prodávají zcizená uživatelská data.

Někdy motivace spočívá v prosté zábavě. Nástroje na tvorbu malwaru jsou relativně levné a mladiství se pak případnými úspěchy mohou chlubit před svými vrstevníky a vrstevnicemi. Cena takových nástrojů se pohybuje na symbolické úrovni 5–25 eur.

Tvorba malwaru s prodávanými nástroji je přitom snadná. Jedná se např. o software Lunar, Snatch nebo Rift, kde si děti parametry malwaru doslova naklikají, tj. nemusí mít programátorské dovednosti. Vyberou si funkce, ikonu a malware je na světě. Nástroje zapadají do konceptu malwaru jako služby.

Děti mohou ohrozit i samy sebe

Komunita nezletilých se sdružuje na komunikační platformě Discord. Jedna skupina, kde se nástroj na tvorbu škodlivého kódu prodával, měla 1,5 tisíce členek a členů. K nákupu přistoupilo 60–100 lidí. Někdy děti malware šíří přes YouTube, kde např. řeší údajné herní cheaty apod. Vložený odkaz ovšem vede ke stažení škodlivého kódu.

Snaží se přitom navodit dojem, že jde o legitimní video. Část komunity jim vypomáhá tak, že videa lajkuje nebo komentuje. Někdy v komentářích vyvrací, že byste stahovali malware. Podle Julie Szymańské, odbornice z Avastu, dětem chybí etické vedení a kritický přístup ke zdánlivě lákavým nabídkám. Některá online dobrodružství přitom mohou být trestná (např. krádež dat).

avast deti malware.png
Příklad komunikace, kde se děti baví o chystaném útoku
(obrázek: Avast)

Rodiče by se měli zaměřit i na to, aby ratolesti na komunikačních platformách nesdílely osobní údaje a své účty měly dobře zabezpečené. Sami se totiž mohou stát obětí pochybných entit, ohrozit mohou i svou rodinu.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze (7) Další článek: Astronautka NASA na ISS sklízí zeleninu vypěstovanou bez zeminy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,