Detektiv v počítači

Většina správců výpočetní techniky dříve nebo později narazí na problém přehledné evidence svěřeného hardwaru a softwaru. Papír je totiž v tomto případě jen těžko použitelný. Mnohem lepší je zkusit program, který má evidenci přímo v popisu práce – např. Správce Office složeného z několika samostatných programových modulů.
Tento článek vyšel v časopise Computer 4/01 dne 8. března

Jaroslav Fikker: Většina správců výpočetní techniky dříve nebo později narazí na problém přehledné evidence svěřeného hardwaru a softwaru. Papír je totiž v tomto případě jen těžko použitelný. Mnohem lepší je zkusit program, který má evidenci přímo v popisu práce – např. Správce Office složeného z několika samostatných programových modulů.

Co je psáno, to je dáno

V podstatě se jedná o databázový program, který pro aktualizaci informací používá formuláře rozdělené na několik karet: první obsahuje seznam všech záznamů v daném souboru, dvě až tři karty slouží pro vkládání nebo opravy vět a zbývající zobrazují propojení na další soubory. Použitý způsob práce s daty není příliš přehledný, a tak mi chvíli trvalo, než jsem se v programu zorientoval. Přitom by stačilo rozdělit pracovní plochu podobně, jako ji má Průzkumník. V orientaci vám pomáhá alespoň vyhledávání a filtrování informací.

Program nabízí sedm samostatných evidencí: hardware, software, příslušenství, dokumentace, firmy, sítě a požadavky (žádosti uživatelů na nákup nového vybavení). Vedle základních údajů můžete u každého počítače, softwaru, příslušenství nebo sítě zaznamenávat nejen historii oprav, ale také např. inovace, poruchy, zápůjčky nebo likvidaci příslušné položky.

Údaje z jednotlivých evidencí jsou navzájem provázány. Není proto problémem zjistit, jaký software je nainstalován na vybraném počítači apod. Velmi užitečné a přitom snadno dostupné je i porovnání počtu zakoupených a instalovaných softwarových licencí, s jehož pomocí lze rychle odhalit případné pirátské kopie.

Přídavek za příplatek

Ruční zadávání všech dat může být velmi zdlouhavé. Přikoupíte-li si ale tzv. HW-SCAN (pro hardware) a SW-SCAN (pro software), můžete tuto nepříjemnou práci do značné míry zautomatizovat. Tyto nadstavbové moduly se skládají ze „skenovací“ a vyhodnocovací části. První z nich „prohlédne“ příslušný počítač (k dispozici jsou verze pro systémy DOS a Windows 9x/NT/2000) a zjištěné údaje uloží do textového souboru, který bude použit jako zdroj dat pro druhou část. Vlastní snímání můžete spouštět buď zcela automaticky ze sdíleného adresáře na serveru (pouze u počítačů zapojených v síti), nebo ručně z diskety.

Správce Office počítá i s nasazením ve velkých organizacích s víceúrovňovým řízením. V tomto případě je třeba zakoupit moduly NADSTAVBA a KSPRÁVCE určené k sehrávání dat a údržbě centrálních číselníků.

Plusy a minusy
+ široké spektrum informací
+ automatické skenování
- méně přehledné prostředí
program pro evidenci výpočetní techniky Správce Office
Zdroj: MiCoS Software, Ostrava
Telefon: (069) 66 22 249
Cena: 4 935 Kč (do 30 počítačů) + 2× 2 940 Kč (HW + SW SCAN)
Minimální konfigurace: Windows 9x/NT/2000, Pentium 133 MHz, 32 MB RAM, 55 MB na pevném disku

Právě vyšlo nové číslo časopisu Computer.
Diskuze (7) Další článek: RAID řadič jako rozdvojka pro disky

Témata článku: , , , , , , , ,