YouTube | Hacking

Despacito zmizelo z YouTube: hackeři se dostali k účtům Vevo a vyřádili se

Na YouTube řídili hackeři. Nepodařilo se jim zřejmě prolomit zabezpečení samotné služby, ale dostali se k účtům několika kanálům hudební služby Vevo, pod kterou jsou zapsáni slavní hudební umělci. Z YouTube tak zmizela slavná píseň Despacito, která byla nejsledovanějším videem na YouTube s více než pěti miliardami přehrání. U jiných populárních videoklipů se změnily názvy videa.


Aktualizováno: Hacker Kuroi'SH, který je podepsán pod většinou modifikovaných názvů videí, nyní zveřejnil video, ve kterém se chlubí svou prací. Z něj je patrné, že se kromě dostal k účtům služby Vevo interpretů Luis Fonsi, Shakira, Katy Perry, Adele, Stromae a dalších:


Odkaz na video s písní Despacito opravdu potvrzuje, že „Uživatel video odstranil“ (aktualizováno 15:15: video už se opět zobrazuje). Ještě před smazáním hackeři vyměnili úvodní obrázek videa, a tak pokud je toto video vloženo na stránku, je u něj zobrazen obrázek s maskami používanými anonymous a video následně nelze přehrát:

630eeca0-0dc2-436b-9ed6-b9ef58c53b41e67fe2bd-c02a-4415-b1ea-66f9e6f075b3
Takto dnes vypadá vložené video písně Despacito z YouTube

Na některé další případy upozorňuje The Hacker News. Něco se již zřejmě podařilo napravit, ale například u videa úspěšné písně zpěvačky Shakiry stále vidíme v názvu videa „x - hacked by prosox & kuroish @OpIsrael :) FreePalestine ft. Maluma“:

2018 04 10 (12 13 05).jpg
Přepsaný název videa zpěvačky Shakiry, podobných úprav má teď na svém kanále více (viz ostatní obrázky v galerii)

K účtům se někdo mohl dostat cíleným phishingem či jinými metodami, dá se celkem jistě vyloučit nabourání samotného YouTube. Kolik videí hackeři vymazali či modifikovali a ke kolika účtům se vlastně dostali zatím není známé, situace je celkem čerstvá a Google jakožto vlastník YouTube se k ním prozatím nevyjádřil.

Diskuze (18) Další článek: Computer: otestovali jsme 22 powerbank s kapacitou 10 000 mAh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,