E-mail | Mozilla | Thunderbird

Desktopový pošťák bude mít mobilního sourozence. Thunderbird vznikne na bázi K-9 Mailu

V květnu jsme se dozvěděli, že Mozilla plánuje jednak velký redesign poštovního klientu, jednak zaměří své síly na vytvoření mobilního pošťáka. Teď už víme, jak to bude s e‑mailem na mobilech. Mozilla své řešení nepostaví tzv. na zelené louce.

Využije totiž již existující poštovní klient s otevřeným zdrojovým kódem K-9 Mail, který v Play Storu nasbíral nepříliš lichotivé hodnocení 2,4 hvězdy z pěti. Konverzace s udržovatelem projektu podle Mozilly začaly už v roce 2018. K-9 Mail se teď oficiálně stává součástí značky Thunderbird.

Než ale bude přejmenován, chce ho vývojový tým posunout na určitou úroveň, aby byl funkčně a vizuální podobný desktopové variantě. Jak bude vypadat, není jasné, protože o chystaném redesignu nadále nic nevíme. Mozilla vypichuje několik bodů, kterých chce s K-9 Mailem určitě dosáhnout:

  • automatizované nastavení účtu,
  • lepší správa složek,
  • podpora filtrů zpráv,
  • synchronizace mezi desktopovým a mobilním klientem, která cílí na léto 2023 a zajistí ji Firefox Sync.

Mozilla vyzývá k podpoře projektu, pokud stojíte o jeho rychlejší dokončení. Christian Ketterer, dosavadní udržovatel projektu K-9 Mail, už pracuje na mobilním Thunderbirdu na plný úvazek. Kolik dalších lidských sil je schopná Mozilla vyčlenit na vývoj, není jasné. Časový rámec projektu ani nenaznačila.

Spousta otázek dnes není dořešena, např. kalendář na mobilu. Zvažuje se, že budou kalendáře synchronizovány, takže byste si je v mobilu propojili se svou oblíbenou aplikací. Případný vznik klientu pro iOS není vyloučený, ale ani potvrzený.

Zdroje: The Thunderbird Blog (1, 2)

Váš názor Další článek: Programování elektroniky: Když přeteče zásobník, vybuchne jaderná elektrárna Havlíčkův Brod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,