AMD | Procesory | Ryzen

Desktopové Ryzeny 4000 s architekturou Zen 3 jsou ve finále. AMD je začne brzy hromadně vyrábět

AMD zanedlouho uvede novou generaci desktopových procesorů se 7nm architekturou Zen 3. Dočkat bychom se dle neoficiálních informací měli jak serverových modelů EPYC, tak i desktopových modelů řady Ryzen 4000.

Podle informací webu IgorsLab jsou desktopové čipy Ryzen 4000 s kódovým označením Vermeer už validované v rámci steppingu B0, který již předchází samotné hromadné výrobě. Oproti minulé generaci procesorů s architekturou Zen 2 se budou nové čipy vyrábět vylepšenou 7nm+ technologií u TSMC, která přinese možnost zvýšení počtu tranzistorů a také snížení spotřeby. To znamená i vyšší frekvence při stejné spotřebě.

Podle dalších zdrojů má AMD v přípravě i novou generaci APU Ryzen 5000 s kódovým označením Cezanne, které se ale podobně jako u současné generace dočkáme později. Aktuální stepping je totiž teprve A0.

AMD tak má teoreticky možnost představit novou generaci kdykoli se to bude ideálně hodit. V aktuální situaci ale nemusí spěchat, a tak se dá očekávat, že se premiéry dočkáme až na podzim spolu s novými grafickými kartami.

Diskuze (6) Další článek: Vesmírná technika: Ruská nosná raketa Strela byla původně stvořena pro jadernou válku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,