Desktopové Pentium 4 do notebooku? Poptávka roste!

Před nedávnem téměř nemyslitelné, dnes skutečnost. Stále více výrobců notebooků produkuje modely využívající dekstopové verze procesorů. Je zajímavé, že i přes snížení cen mobilní verze procesoru Pentium 4, roste poptávka spíše po jeho desktopové verzi. Bude tento trend pokračovat?

I přes snížení cen mobilní verze procesoru Intel Pentium 4 roste poptávka spíše po jeho desktopovém provedení (bez označení „M“)! S integrací klasického stolního procesoru do notebooků začaly společnosti MiTAC, Elitegroup, ASUS, přičemž nyní se k nim přidávají další. Mezi firmy, které brzo představí svoje modely s desktopovým procesorem Pentium 4 patří IBM, Sony (má smlouvu s Asusem) a také Dell, výhradní partner společnosti Intel.

Proč ale výrobci ignorují mobilní verzi a dávají přednost energeticky náročnějšímu stolnímu procesoru? Jednoduše proto, že jim tato volba nabízí možnost nabídnout velmi výkonný notebook za přijatelnou cenu. Podívejme se na rozhodující aspekty:

Cena

Poslední vývoj cen byl následující:

  • Pentium 4 1,7 GHz – 2,53 GHz $143 - $637
  • Pentium 4-M 1,4 GHz – 2 GHz $168 - $637

Funkce

Desktop verze procesoru nenabízí zdaleka všechny funkce verze mobilní! Chybí především úsporné režimy. Technologie SpeedStep se ale nezdá být vždy až tak velkou výhodou, protože při práci na baterie je frekvence procesoru o desítky procent nižší než při napájení ze sítě. Na to si řada uživatelů stěžuje, jelikož systém tak pracuje pomaleji a některé náročnější operace se stanou téměř neproveditelné.

Výdrž, velikost

Výdrž na baterie je sice nižší, ale výrobci argumentují tím, že většina uživatelů se stejně pohybuje v blízkosti elektrické sítě a svůj notebook využívá hlavně jako nástroj pro přenášení práce mezi prací a domovem. Nevím, ale podle mne je tento fakt největším záporem pořízení notebooku s desktopovou verzí procesoru! Co se týče velikosti, je srovnatelná s modely využívají mobilního procesoru. Nicméně je pravda, že kvůli větším nárokům na chlazení nemohou výrobci produkovat super tenké notebooky (jako například Fujitsu-Siemens Lifebook atp.)

Poměr cena/výkon

Jednoznačná výhoda řešení se stolním procesorem. Výrobce může nabídnout výkon srovnatelný se stolním počítačem, a přitom za cenu mnohem nižší než bylo doposud možné.

Své modely s desktopovým procesorem má také Acer, jednička na českém trhu. Podle dřívějších vyjádření představitelů společnosti nemají „desktop notebooky“ v delším časovém horizontu větší šanci na úspěch. Podle posledního vývoje tomu tak ale není a při současných cenách (a poptávce) tomu ještě dlouho nebude.

Všichni výrobci, kteří sázejí na levnější řešení se velmi bojí reakce Intelu. Ten sice v dubnu letošního roku oficiálně povolil výrobcům montovat desktopové Pentium 4 do notebooků a slíbil jim plnou technickou podporu, ale obchod je obchod. Troufám si tak konstatovat, že jakmile přesáhne rozdíl mezi prodejností obou verzí procesoru únosnou mez, Intel zasáhne.

Diskuze (6) Další článek: Česká verze WinRAR 3.0 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,