Windows 10 | OneNote

Desktopové OneNote jako součást balíčku Office skončí, zůstane jen moderní verze

Microsoft se pomalu připravuje na letošní vypuštění kancelářského balíku Office 2019, který nyní nabývá jasnějších obrysů. Součástí již nebude program OneNote, který zůstane pouze jako moderní aplikace ke stažení z Microsoft Store.

Oblíbený poznámkovník tak přijde o klasického desktopového klienta a s tím související funkce. Microsoft se sice v poslední době snaží moderní aplikaci vylepšovat a pro běžné poznámky je dobrým pomocníkem, zdaleka ne všechny funkce ale převedl do nové podoby.

V rámci celého balíčku Office však tento krok dává smysl. Office 2019 totiž budou dostupné pouze pro Windows 10, nenastane tedy situace, kdy část zákazníků o produkt zcela přijde. Zbaví se navíc duplicitního programu. Z hlediska OneNote jako takového se navíc nejedná o nic překvapivého. Služba je totiž zdarma a není vázaná na celé Office, přibalování desktopového klienta k celému balíku tak pro ni nedává příliš smysl.

Co se týče aktuální verze 2016, žádné nové funkce již nebude dostávat. Uživatelé mohou očekávat pouze bezpečnostní aktualizace a opravy chyb až do roku 2020, kdy končí hlavní podpora.

Vývojáři jsou si vědomi i toho, že některé funkce chybí či nefungují zcela ideálně, kromě přepracovaného rozhraní, které uvedli minulý rok, nás tak letos čeká přidání štítků, zobrazení a úprava vložených dokumentů a vylepšení sešitů. Služba se také dočká klasické synchronizace v reálném čase napříč zařízeními.

Jaké další služby můžete využít pro poznámky?

Diskuze (25) Další článek: Pořádný herní monitor, který přitom není drahý: HP začíná prodávat Pavilion 32 Gaming HDR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,