Desktop Theater 5.1: kdo zkusí, nechce jinak

Pokud jste někdy zašli do modernějšího audio studia, jistě vám neuniklo, že celý jejich systém hraje „nějak jinak“ než vaše reproduktory u počítače. Tyto repráčky vás přiblíží ideálu.
Pokud jste někdy zašli do modernějšího audio studia, jistě vám neuniklo, že celý jejich systém hraje „nějak jinak“ než vaše reproduktory u počítače. Nějak lépe. Spousta lidí po takovém ohromujícím zážitku zatouží mít něco podobného doma. Později ovšem narazí na jeden veliký problém a tím je finanční náročnost takové sestavy, která se pohybuje od 40 tisíc výše. Mohou si však koupit novinku Cambridge Soundworks Desktop Theater 5.1 DTT2500 (5.1 znamená, že souprava sestává ze subwooferu, jednoho středového, dvou předních a dvou zadních reproduktorů – standard Dolby Digital pro prostorové kino). Je podstatně levnější a má vynikající zvuk.

Není nad vlastní poslech
Reproduktory jsou stejně jako u všech sestav Soundworks překvapivě malé. Ovšem zrak klame a zvuk linoucí se z miniaturních bedniček a subwooferu je opravdu velice reálný. Stejné zázraky, které dovedou nejmodernější kina se zvukem, jsem si vychutnával v pohodlí svého domova. I když je výkon hlavních a zadních reproduktorů „jen“ 7 W na kanál (centrální reproduktor má 20 a subwoofer 21 W), výborně ozvučí celou místnost.

Nejen pro vaši kartu
Celá sestava je ideální pro SoundBlaster Live! s digitálním panelem, hlavně díky propojení Digital DIN, které u starší sestavy Desktop Theatre 5.1 chybělo. Samozřejmě je zde i možnost připojení jiných zvukových karet přes obyčejný zvukový výstup (tzn. že připojit můžete téměř cokoliv, např. discman, minidisk apod.).

Na předním panelu dekodéru můžete zvolit jeden ze čtyř módů prostorového zvuku CMSS (Creative Multi Speaker Surround):

  • Music – vytváří zvukové pole 5.1 vhodné pro reprodukci hudby z jakéhokoliv analogového zvukového zdroje.
  • Movie – vytváří zvukové pole 5.1 vhodné pro reprodukci filmů z jakéhokoliv analogového zvukového zdroje (např. přehrávání filmů DVD).
  • FourPoint – tento mód je vhodný pro hry, které využívají EAX nebo DirectSound 3D pro umisťování zvukových efektů do prostoru v reálném čase.
  • Stereo – je pouze pro čisté stereo.

Najdou se nějaké zápory?
I když najít nějaký zápor je velmi těžké, dá se sestavě vytknout délka kabeláže pro zadní reproduktory. Pokud hodláte namontovat reproduktory na stěnu, je docela obtížné se vejít do délky 5 m. Dále by zde mohlo být více módů CMSS, i když pro potřebu běžného uživatele tyto čtyři dostačují. I cena, přestože nedosahuje výše profesionálních zvukových soustav, stále lehce přesahuje deset tisíc – a to je částka, kterou málokdo dokáže obětovat.

Dohoda jistá
Soustava je jednoznačně určena pro fajnšmejkry, kteří mají doma mechaniku DVD-ROM s hardwarovým dekodérem, minimálně 19" monitor a zvukotěsný pokoj. Těm ostatním budou stačit obyčejné Four Point Surround, které stojí zhruba čtyřikrát méně. Obejdou se bez Dolby Prologic a o přehrávání zvuku se postará jejich SB Live! Value.
sestava reproduktorů
Cambridge Soundworks Desktop Theatre 5.1 DTT 2500
Zapůjčil: Actebis, Praha
Telefon: (02) 33 09 06 11
Cena: 9 300 Kč bez DPH
11 350 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Zdroj: Computer 21/99
Diskuze (1) Další článek: Autodesk spolupracuje s Českým svazem stavebních inženýrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,