Deset nejlepších doplňků pro Google Chrome

Před pár dny Google spustil oficiální katalog doplňků pro Chrome, který už praská ve švech. Vybrali jsme ty nejpopulárnější a nejlépe hodnocené.

Ještě před pár dny sháněli fanoušci prohlížeče Chrome rozšiřující doplňky na nejrůznějších fórech a v neoficiálních katalozích. Nikdo přesně nevěděl, kolik doplňků pro Chrome vlastně existuje, kdo za nimi stojí a jestli je ještě někdo vůbec vyvíjí, nebo to jsou pouze jepičí experimenty bez budoucnosti.

Dnes už je vše zapomenuto, Google totiž konečně spustil svůj vlastní katalog s prostým názvem Chrome Extensions. Musím se přiznat, že počet dostupných rozšíření překvapil i mě, dnes jich zde totiž najdete už stovky. A jak se zdá, velmi rychle si na ně zvykli i samotní uživatelé, ty nejoblíbenější se totiž mohou pochlubit stovkami tisíc stažení.

doplnky.png  seznam.png
Nový katalog Chrome Extensions a správce nainstalovaných doplňků na straně prohlížeče

Doplňky pro Chrome jsou oproti Firefoxu mnohem jednodušší. Orientují se pouze na úpravu podoby konkrétních stránek, případně rozšiřují možnosti prohlížeče o nové funkce. Rozhodně ale neumí zasahovat do nitra prohlížeče – alespoň nyní. V praxi se vlastně jedná pouze o Javascript, CSS a HTML, který podléhá stejným bezpečnostním pravidlům jako každá jiná stránka navštívená v prohlížeči Chrome.

CRX skiny pro Chrome

Chrome používá CRX balíky nejen pro doplňky, ale také pro skiny. Jak si takové jednoduché grafické téma vytvořit, najdete v návodu na Živě.cz.

Doplňky se instalují jako speciální CRX balík, což je vlastně běžný ZIP soubor s velmi jednoduchou strukturou. Každé rozšíření může mít své nastavení na k tomu určené HTML stránce a samo se aktualizuje, takže budete občas překvapeni, že „ta ikonka vpravo nahoře umí něco nového“.

Před několika týdny jsem vybral několik zajímavých doplňků z katalogu Chromeextensions.org. Od té doby se toho ale docela hodně změnilo, tentokrát tedy už přichází na řadu tradiční desítka nejstahovanějších a nejlépe hodnocených doplňků z oficiálního katalogu. To je ale samozřejmě velmi pošetilá myšlenka, každému totiž vyhovuje něco jiného. Pokud jste tedy náruživý „chromisté“, určitě se pochlubte svou sbírkou doplňků v diskuzi pod článkem.

Google Mail Checker

Nejstahovanějším doplňkem (250 000x) je celkem jednoduchá kontrola nové pošty na Gmailu, která se v podobě ikony usadí v pravé části hlavní lišty. Zároveň se jedná o jeden z nejstarších doplňků, který byl k dispozici už na jaře – tým okolo Chrome a Chromia jej totiž použil jako ukázku pro začínající vývojáře doplňků. Snad i proto je také příliš jednoduchý, zvládne totiž pouze klasický Gmail na doméně gmail.com. Pokud používáte pošťáka na vlastní doméně (Google Apps), sáhněte raději po lepší alternativě Gmail Checker, která nabízí i jednoduché nastavení.

gmail1.png gmail2.png
Gmail Checker: vypadá prakticky totožně jako Google Mail Checker,
podporuje ale Apps a nabízí jednoduché nastavení

One Number

A v kategorii upozorňování na novou poštu ještě zůstaňme. One Number sice není nejstahovanější, za to se ale může pochlubit druhým nejvyšším hodnocením. Oproti předchozímu ovšem nekontroluje pouze poštu, ale také RSS čtečku Reader a fanoušky experimentu Wave jistě nadchne i upomínání na nepřečtené vlny. Čtvrtou aplikací je hlasový systém Voice, ten ale u nás není k dispozici. A jen tak na okraj, One Number si oproti Google Mail Checkeru rozumí i s poštovními schránkami na Apps.

one number.png  nastaveni.png
Gmail, Reader a Wave na jedné hromadě a nastavení

Clickable Links

Třetím nejlépe hodnoceným doplňkem je Clickable Links. Zatímco předchozí kousky rozšiřovaly prohlížeč o nové ale s aktuálním webem nesouvisející funkce, Clickable Links je pravým opakem, převede totiž textové adresy uvnitř stránky na skutečné klikatené odkazy a to včetně e-mailových adres. Tento doplněk se těší velké oblibě i na Firefoxu a vy jistě tušíte proč. Pokud náhodou váháte, vězte, že tento doplněk je k nezaplacení na nejrůznějších webových fórech s předponou „war-“.

clickable links.png  clickable links.png
Chrome bez Clickable Links a s nainstalovaným doplňkem

IE Tab

Ale zpátky do kategorie nejstahovanějších. IE Tab, alfa & omega pokročilého webaře, samozřejmě nechybí ani v Chromu. Po instalaci umožní skrze ActiveX otvírat webové stránky v integrovaném prohlížeči Internet Explorer. Z toho plynou dvě zásady. V takovém okně nebudete moci využít ostatních doplňků a za druhé, IE Tab doplněk vám bude fungovat pouze na Windows. Použije se samozřejmě verze nainstalovaného Internet Exploreru. Oproti stejnojmennému doplňku z Firefoxu má Chrome verze vlastní adresní řádek, i zde ale můžete nastavit webové adresy, které se budou spouštět rovnou pomocí vykreslovacího jádra Internet Exploreru.

 ie tab.png
IE Tab pro Chrome a dialog pro nastavení adres,
které se budou automaticky otvírat v IE Tab

Cooliris

Cooliris umí zobrazit fotografie na stránce v pěkném integrovaném prohlížeči na hardwarově akcelerované 3D stěně. Kdysi se tento prohlížeč obrázků jmenoval PicLens a fungoval pouze ve Firefoxu, Safari a Internet Exploreru, to je ale nyní už minulostí. V případě Chrome nicméně zatím platí, že jej stejně jako IE Tab využijete pouze na Windows (fanoušci Linuxu spustí Cooliris ve Firefoxu). Cooliris pro Chrome je ve fázi betaverze. Nejnovější verzi najdete zde.

 cooliris.png
Cooliris a akcelerovaná zeď fotek z vyhledávače Google

Facebook

Jedni mě zadupou do země, druzí snad pochválí, ale doplněk pro Facebook v dnešní době prostě nesmí chybět. Ten pro Chrome patří k nejlépe hodnoceným, usadí se opět v pravé části lišty a v přehledném boxíku zobrazí jak zprávy od vašich přítel, tak vaši zeď. Uživatelé Facebooku si podle obrázku již určitě všimli, že se ve skutečnosti jedná o velmi prostý doplněk, v jednoduchém bloku se totiž vlastně zobrazí mobilní verze Facebooku pro dotykové telefony.

 facebook.png  facebook2.png 
Facebook pro Chrome

RSS Subscription Extension

Snadný přístup k RSS potřebuje „pouze“ necelých 100 tisíc uživatelů Chrome. Právě takovým počtem stažení se totiž honosí tento doplněk s poněkud krkolomným názvem. Už jsem o něm na Živě.cz psal, mají ho na svědomí lidé z vývojového týmu Chromia a jeho prací je vykouzlit v adresním řádku tolik typickou ikonku, pokud webová stránka obsahuje RSS zdroj. Chrome nemá vlastní RSS čtečku, pokud ale na ikonu klepnete, můžete aktuální zdroj přidat do několika webových čteček včetně Readeru nebo osobního portálu iGoogle. Nadefinovat si ale můžete i vlastní.

rss1.png  rss2.png
RSS Chrome nerozumí, je tu ale naštěstí doplněk

Docs PDF/PowerPoint Viewer

Pokud měl předchozí doplněk škaredý název, tak tento je na tom ještě hůř. Jeho úkol je jediný. Pokud klepnete na odkaz vedoucí na kancelářský dokument včetně PowerPointu nebo PDF, nestáhne se, ale zobrazí se ve webové dokumentové čtečce, která je součástí Google Docs. Hodí se pro případy, kdy nechcete dokument zdlouhavě stahovat spouštět v Adobe Readeru nebo velkém kancelářském balíku. Přes pravé tlačítko myši samozřejmě nepřijdete o možnost stažení dokumentu běžnou cestou. A jen tak na okraj, zobrazování dokumentů skrze Google Docs je skutečně velmi rychlé (i když občas narazíte na chybu).

stahnout.png  pdf.png
Po instalaci doplňku se podporované kancelářské dokumenty zobrazí ve webové čtečce
Pravým tlačítkem ale můžete dokument stáhnout

Session Manager

Používám několik skupin webových stránek. Jednu sortu používám v práci, tu druhou zase doma. Nebaví mě ale pokaždé mezi oblíbenými stránkami hledat tu správnou, používám proto Session Manager. Integruje se v podobě ikony do hlavní lišty a je skutečně velmi jednoduchý. Dvěma kliky uložíte všechny aktuálně otevřené panely a kdykoliv se k nim můžete vrátit. Každý ze stavů si zároveň můžete pojmenovat. Pokud pracujete s množstvím webových stránek naráz, Session Manager skutečně oceníte.

sessions.png
Pracujete s množstvím stránek? Vytvořte si profily

Tab Menu

To byly tedy nelépe hodnocené a nejstahovanější doplňky pro Google Chrome, pak tu jsou ale i ty, které vám v katalogu ke stažení doporučí sám Google. Mezi ně patří i Tab Menu, které stejně jako Session Manager ocení surfaři, kteří mají v Chromu již v deset dopoledne otevřeno patnáct panelů a zlostí buší hlavou do klávesnice. Tento stav velmi dobře znám, Tab Menu ale alespoň trošku pomůže, ke všem otevřeným panelům totiž budete moci přistupovat z vertikálního menu. Ty nejjednodušší věci jsou zpravidla ty nejlepší, nemyslíte?

tab menu.png
Menu se všemi otevřenými panely, mezi kterými dokonce můžete vyhledávat

Pozorní čtenáři se možná podiví, že jsem v desítce nezmínil ani jeden doplněk, který si poradí s „ošklivou a otravnou reklamou“. Samozřejmě je v katalogu najdete, ale vzhledem k tomu, že je reklama jediným zdrojem našich příjmů, byl bych nezodpovědný vůči sobě samotnému, kdybych jim zde dělal bezplatnou reklamu, nemyslíte?

A to je všechno. Během přípravy tohoto článku na webu Chrome Extensions přibylo několik nových doplňků, pokud tedy najdete lepší, určitě se pochlubte v diskuzi.

Diskuze (69) Další článek: Anglický Google umí hledat rychleji než vy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,