Deset nejdůležitějších událostí v IT roku 2012

Je tu další souhrn těch nejdůležitějších událostí. Rok 2012 toho přinesl opravdu hodně počínaje kontroverzní dohodou ACTA a konče třeba vyčerpáním IP adres v Evropě, iPhonem 5 aj.

V Evropě došly IPv4 adresy

Když jsme v polovině září vydali bleskovku, která tvrdila, že v Evropě došly IPv4 adresy, mnozí se podivovali, že něco podobného jsme přeci psali už mnohokrát a internet stále funguje. Je pravda, že IPv4 adresy už docházejí dva roky, ale to je v pořádku, souvisí to totiž s principem jejich přerozdělování.

IP regiony.png
Regionální správci IP adres

Obrovské bloky volných IPv4 adres spravovala na globální úrovni organizace ICANN. Ta tyto bloky v čase přidělovala regionálním operátorům – ten evropský včetně Ruska a islámského světa se jmenuje RIPE NCC. No a od RIPE už pak konečně IP adresy získávají koncoví velkoobchodní hráči, což je třeba váš poskytovatel internetového připojení. V minulosti došly volné IP adresy nejprve na nejvyšší úrovni (ICANN), posléze v Asii a letos v září pak v Evropě.

IPv6 adresa může vypadat třeba takto:
2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7344

Pokud tedy budete chtít v Evropě postavit nového velkého internetového operátora, budete mít problém, současných IP adres už totiž dostanete od RIPE jen pár. Už prostě žádné nové nejsou – vše je rozdané. Tato událost tedy předznamenává jediné – definitivní nástup nového formátu adresování IPv6. Některé české firmy s tím už začaly, další velcí hráči budou pokračovat v následujících letech.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,