Deset nejdůležitějších událostí v IT roku 2012

Je tu další souhrn těch nejdůležitějších událostí. Rok 2012 toho přinesl opravdu hodně počínaje kontroverzní dohodou ACTA a konče třeba vyčerpáním IP adres v Evropě, iPhonem 5 aj.

SOPA, PIPA, ACTA a WCIT

Letošní rok byl bezesporu také rokem byrokratů, kteří usilovali o spoutání příliš volnomyšlenkářského internetu. Hned zkraje roku to byly pokusy o projednávání amerických autorskoprávních zákonů PIPA a SOPA, které by mohly omezit přístup Američanů k vybraným zahraničním webům a přenesly by také zodpovědnost na provozovatele webů. Pokud by se tedy třeba v Googlu objevil odkaz na nějaký warez, mohl by za to být zodpovědný právě Google, přestože on pouze indexuje veřejně dostupný web.

Tyto principy už dnes přitom upravuje americký zákon DMCA a jeho mezinárodní varianty, kdy se pracuje s pravidlem tzv. bezpečného přístavu (safe harbour), což v praxi znamená, že provozovatel není zodpovědný, pokud spolupracuje. Na základě DMCA tedy musí Google z výsledků smazat odkaz na warez, pakliže to vyžaduje majitel autorských práv. Podobně to funguje i u nás. Ulož.to smaže ze své databáze film, pakliže o to požádá vlastník, jehož práva byla takto porušena.

wikipedie a blackout.png
18. ledna se mnohé velké weby převlékly do černé barvy v rámci internetového blackoutu jako protestu proti americkému zákonu SOPA

PIPA a SOPA byly smeteny ze stolu a konal se proti nim i happeningový blackout, dalším velkým soustem ale byl návrh dohody ACTA, která by už měla mezinárodní působnost a týkala by se tedy i České republiky. ACTA byl návrh mezinárodní dohody proti padělání, její body se však týkaly také internetu a díky své vágnosti umožňovaly i některé hodně kontroverzní interpretace včetně presumpce viny, kontrol obsahu počítačů na letištích aj. Na stranu druhou, toto dnes už v mnoha zemích včetně USA dávno platí.

Dohodu ACTA nakonec odmítly ratifikovat mnohé evropské země a ze stolu ji smetl také Evropský parlament, čímž přestala fakticky existovat. Už nyní se ale za zavřenými dveřmi nejspíše připravuje její novela.

Česká deleagce na WCIT.png
Česká delegace na konferenci WCIT

Do třetice nesmíme zapomenout ani na nedávnou konferenci ITU WCIT, která měla provést novelu mezinárodní telekomunikační dohody. Některé kontroverzní země v čele s Ruskem, Čínou a Saudy chtěly přenést část pravomocí organizací ICANN aj. na své vlády a organizovat si internet podle svého. To však odmítly USA a mnohé evropské země a konference skončila fiaskem. Jak se to projeví v budoucnu, ukážou až příští měsíce.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,