Deset nejdůležitějších doplňků pro Firefox

Naučte svůj Firefox nové funkce! Přehled deseti oblíbených doplňků pro Mozilla Firefox, které musíte mít.
Kapitoly článku

Už jste tento článek na Živě.cz četli? Vylepšili jsme ho, opravili nedostatky a obohatili o nové informace a poslední novinky, abychom ho mohli vydat společně s ostatními v našem tematickém týdnu o webových prohlížečích. Dnešní den je věnován prohlížeči Firefox, který je podle mnohých symbolem dokonalého prohlížeče, zatímco druzí jej kritizují pro jeho jednoduchost, nároky na systémové prostředky a prostou skutečnost, že se jedná o komunitní open source.

Doplňky pro Firefox jsou nepostradatelnou součástí tohoto webového prohlížeče. Zatímco jednomu vyhovuje jednoduchý průzkumník webu bez sebemenšího vylepšení, druhý použije tucet specializovaných rozšíření.

Aktualizováno: Co se líbí čtenářům Živě.cz

Nejinak je to s našimi čtenáři. Zatímco jedni považují Firefox za špatný produkt už jen z toho důvodu, že je třeba něco doinstalovávat, druzí používají sofistikované doplňky, které sice nepatří podle statistik k nejpoužívanějším, snad ale i proto nadchnou neotřelou nabídkou funkcí.

Mnoho z vás se neobejde bez doplňku Forecastfox, který (nejen) ve stavové liště dokáže zobrazit aktuální stav počasí ve vašem bydlišti i stručnou předpověď na následující dny. Z dalších výborných doplňků stojí ve zkratce za zmínku Menu editor, pomocí kterého si můžete upravit podobu kontextových nabídek, Linkification, který promění prostý text s webovými adresami ve skutečné odkazy, MinimizeToTray, který dokáže minimalizovat okno prohlížeč do oznamovací oblasti Windows a All-in-One sidebar, který výrazně zjednoduší práci s postranní lištou.

Asi se zeptáte, kde je AdBlock a jemu podobné doplňky pro blokování obsahu. Jejich používání je poměrně problematické, u mnoha webových stránek jejich aktivace může způsobit opravdovou paseku, ale nejdůležitější je přece smysl pro elementární slušnost a fair play. Weby jako Živě.cz a ostatní reklama živí a nemohly by bez ní existovat. Kontextová reklama, která přímo souvisí s obsahem, pak samotné webové stránky může i obohatit a být tak přidanou hodnotou celého webu.

Vyjmenovat sadu doplňků, která by nakonec vyhovovala opravdu každému, je naprosto nemožné a ostatně i na to jste v komentářích pod článkem upozorňovali. Přesto lze však zmínit výběr těch, které se dlouhodobě řadí k těm nejstahovanějším, nejlépe hodnoceným a nejčastěji používaným. Mezi ně patří i následující desítka.

NoScript

Pokud vás obtěžuje všudypřítomný JavaScript na webu, určitě stojí za vyzkoušení mocné rozšíření NoScript, které pro vybrané weby zablokuje jakýkoliv JavaScript, Javu nebo libovolný zásuvný modul a upozorní vás i na případný Cross-site scripting (XSS). NoScript o sobě dává vědět několika varovnými lištami, jejich zobrazování však lze snadno vypnout.

noscript.jpg
NoScript v akci a Metacafe.com bez JavaScriptu
Informační lišty lze vypnout a uvést tak NoScript do tichého režimu

IE Tab

I uživatel Firefoxu se někdy neobejde bez Internet Exploreru. Doplněk IE Tab dokáže zobrazit libovolnou stránku pomocí vykreslovacího jádra IE přímo ve Firefoxu. Přepínat z Firefoxu do Internet Exploreru lze pomocí tlačítka na hlavní liště a pomocí kontextového menu. Pokud navštěvujete weby vyžadující prohlížeč od Microsoftu, stačí si v nastavení vytvořit jednoduché pravidlo a tyto stránky budou přednostně zobrazeny pomocí IE Tab. A pokud si s Explorerem nevystačíte, stačí vybrat libovolnou externí aplikaci, což ocení zejména uživatelé prohlížečů Opera, Safari a jiných.

ietab.jpg
Seznam stránek, které se ve Firefoxu otevřou vždy v IE Tab

DownThemAll!

Občas se setkáte se situací, kdy chcete uložit z webu více souborů najednou. Zkuste rozšíření DownThemAll!, které zpracuje veškeré odkazy na stránce a uloží vámi vybrané cíle. Obsah stránky lze profiltrovat jednoduchými pravidly podle přípony nebo s využitím regulárních výrazů. K dispozici je také funkce dTaOneClick!, která uloží data jedním kliknutím myši podle naposledy použitého pravidla.

downthemall.jpg
DownThemAll v praxi a vybrané odkazované ZIP archivy

FxIF

Nejrůznější webová fotoalba rostou jako houby po dešti, jen málokteré však nabízí širší výpis EXIF informací k obrázku. Nejen majitelé digitálních fotoaparátů tedy ocení i toto drobné vylepšení, jehož jediným účelem je v dialogu „Vlastnosti“ zvolené fotografie zobrazit výpis EXIF popisků, který lze snadno uložit do schránky.

fxif.jpg
Pokud narazíte na fotografii se zachovanými EXIF daty

Web Developer

Velmi oblíbeným rozšířením pro Firefox je také Web Developer pro autory webových stránek a pro každého, kdo chce mít přehled nad strukturou navštíveného webu. Stejně jako zmíněný NoScript dokáže mimojiné blokovat JavaScript, Javu nebo vyskakovací okna. Samotní vývojáři pak ocení širokou paletu informací, které dokáže Web Developer zobrazit. Není tedy problém dočasně upravit kaskádové styly, zobrazit informace o struktuře stránky, zakázat zobrazování obrázků, rozpohybovat fixní rámce atd.

webdeveloper.jpg
Lišta WebDeveloper a analýza struktury stránky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,