Deset nejdůležitějších doplňků pro Firefox

Naučte svůj Firefox nové funkce! Přehled deseti oblíbených doplňků pro Mozilla Firefox, které musíte mít.
Kapitoly článku

Google Browser Sync

Pokud používáte Firefox na více počítačích a chcete jej mít stále stejný, můžete použít Google Browser Sync. Pokud tedy budete důvěřovat službám Google a vlastníte svůj Gmail účet, pak se těšte na synchronizaci cookies, uložených hesel, záložek, historie a otevřených oken a panelů. A pokud Google nedůvěřujete, třeba se spokojíte s oblíbeným Foxmarks Bookmark Synchronizer.

browsersync.jpg
Co si přejete synchronizovat?

Fast Dial

Velké oblibě se těší také Fast Dial, který vlastně kopíruje obdobnou funkcí Opery pod názvem Speed Dial. Pokud otevřete novou prázdnou záložku, zobrazí se na ní šachovnice, kde si můžete nadefinovat libovolné webové stránky, které se zobrazí v podobě miniatur. Ty můžete dále nejrůzněji přeskupovat a přistupovat k nim jednoduchým kliknutím na miniaturu. Fast Dial tedy napodobuje funkci každého mobilního telefonu pro rychlé volání častých telefonních čísel.

fdial.png

FasterFox

Pokud nevládnete textové konfiguraci about:config, můžete vyzkoušet některý z mnoha tweakerů pro Firefox. Tím nejoblíbenějším je podle addons.mozilla.com FasterFox, který začátečníkům nabízí několik základních optimalizačních profilů od výchozího až po Turbo. V ručním nastavení můžete pozměnit práci prohlížeče s vyrovnávací paměti, práci s počtem paralelních připojení a jak už bývá zvykem, FasterFox si poradí i s vyskakovacími okny. Výsledkem by pak mělo být rychlejší načítání a zobrazování webových stránek.

fasterfox.jpg
Přehled základních profilů optimalizace

Mouse Gestures

Dejte své myši nový rozměr! Stačí stisknout pravé tlačítko, nakreslit libovolné gesto a připojit jakoukoliv akci. Na výběr jich je v Mouse Gestures několik desítek stejně jako mnoho připravených a časem prověřených myších gest. A pokud se vám gesta zpočátku nebudou dařit, můžete si v nastavení povolit kresbu trajektorie myši. Jsou-li vám klávesové zkratky na obtíž, vyzkoušejte zkratky s myší.

mousegestures.jpg
Přehled přeprogramovaných gest a akcí pro Mouse Gestures

Pearl Crescent Page Saver

Občas je potřeba uložit obsah webové stránky jako obrázek. Toto umí na jedničku drobné rozšíření z dílny Pearl Crescent. Kliknutím na ikonu fotoaparátu uložíte do formátu JPEG a PNG viditelnou část okna nebo celou stránku. Pro celou akci si můžete zvolit také uživatelskou klávesovou zkratku. Připlatíte-li si 15 dolarů, budete moci snímat stránky a jejich výřezy také do schránky a na FTP. A na výsledek se podívejte zde.

pearlcrescent.jpg
Je libo printscreen?

Kvalitních doplňků pro Firefox je celá řada, přestože se v žebříčcích oblíbenosti nevyskytují. Zatímco některé najdete téměř na každém počítači, jiné využívá úzká komunita fanoušků. A jak vypadá váš Firefox? Bez kterého rozšíření by se z něj stal "nedůležitý" internetový prohlížeč? 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,