Google | Android | Kotvy

Deset kotev, které i v roce 2020 táhnou Android ke dnu

  • Android existuje skoro 12 let a za tu dobu v mnoha směrech dospěl
  • Dnes běží na sedmi z deseti telefonů, ale čemu za to vděčí?
  • Našli jsme 10 kotev, které táhnou tento operační systém ke dnu

Operační systém Android je tu s námi od září roku 2008, kdy byl představen první telefon T-Mobile G1, známý také pod označením HTC Dream. Během necelých dvanácti let se mu podařilo obsadit více než dvě třetiny trhu. Dnes se zkusíme podívat na jeho největší slabiny, chyby a nedostatky, které ho provázejí prakticky od jeho počátků.

Účelem tohoto článku v žádném případě není „zhejtit Android od A až do Zet“. Autor je dlouholetým uživatelem telefonů s tímto operačním systémem, nicméně přesto, že je s ním takřka úplně spokojený, objektivně a kriticky vnímá i druhou stranu pomyslné mince. A proč „kotvy“? Oprášili jsme takový jeden náš starý seriál :) 

Grafické nadstavby a nejednotnost rozhraní

Jednou ze zásadních výhod Androidu je jeho otevřenost. Díky ní mohou výrobci upravovat operační systém podle svých představ a potřeb. Nejčastěji tak činí prostřednictvím grafických nadstaveb – například Xiaomi má MIUI, Samsung One UI a Huawei EMUI.

Výrobci upravují Android k obrazu svému 
Výrobci upravují Android k obrazu svému

V jejich rámci často přidávají funkce, jež v čistém Androidu chybí, součástí bývá většinou i vlastní sada základních aplikací. Zákazníci tak mají možnost vybírat podle toho, co potřebují – zatímco jedni ocení co nejméně „balastu“ a sáhnou po telefonu s čistým Androidem, druzí preferují určitou softwarovou výbavu.

V rámci grafických nadstaveb výrobci také provádějí úpravy uživatelského rozhraní. „Na pozadí“ tedy stále běží Android, který však na zařízeních různých výrobců může vypadat úplně jinak. Úpravy se nejčastěji dotýkají oznamovací oblasti, panelu Rychlého přístupu či systémového nastavení.

V čem vidíme zásadní nevýhodu tohoto liberálního přístupu? Právě v tom, že takřka na každém telefonu vypadá Android jinak. Liší se terminologie, struktura nabídek i způsoby ovládání. Uživatelům pak komplikují život skutečnosti, že postup či návod pro určité zařízení neplatí pro telefon jiného výrobce, nebo třeba zdánlivé banality, jako že na telefonech dvou různých značek se hovor přijímá odlišným způsobem.

Diskuze (169) Další článek: Podívejte se, jak vypadá Edge na Linuxu. Microsoft se pochlubil na Build 2020

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,