Deset důvodů, proč se nám líbí Surface

Je to tablet, není to tablet. Je to notebook, není to notebook. Je to prostě Microsoft Surface a my jsme hledali věci, které se nám na něm líbí, přestože toho o něm víme tak málo.

Včera jste si mohli na Živě.cz přečíst deset docela pádných důvodů, proč nový počítač Surface možná neuspěje. Rozhořčené fanoušky nové placky od Microsoftu může utěšit fakt, že se jednalo pouze o (sic zkušený) názor a teprve následující měsíce a roky ukážou, jak to se Surfacem skutečně dopadne. Každopádně to byl pohled spíše ekonomický a Microsoft to bude mít bezesporu hodně těžké.

Tentokrát jsme se na Microsoft Surface podívali trošku jinak – nanejvýš subjektivně, dali jsme totiž stranou současné spotřebitelské trendy a sepsali jsme naopak ty body, které se líbí nám, věčným hračičkům a geekům.

1. Není to jen tablet

Surface má dotykovou obrazovku, ale zároveň i jednoduchou klávesnici. Nemusí tedy sloužit jen k proklamované konzumaci obsahu, ale i k jeho tvorbě klasickým způsobem jako na desktopu.

microsoft surface.png
Chce konkurovat spíše tabletům, nebo laptopům?

2. Dospělý systém

Surface pro ARM nabídne pouze prostředí Metro, verze s Core i5 (úspornější architektura Ivy Bridge) však kompletní Windows 8. Surface tedy bude moci sloužit buď jako jednoduchý tablet do kanape k televizi, nebo jako zcela suverénní „ultrabook“ s Windows 8 Pro. Jednoduchý tablet je dnes sice velmi trendy, jen ti největší early-adopteři se však obejdou i bez klasického počítače – ať už toho stolního, nebo laptopu.

3. Ovladače

Microsoft slibuje, že i jeho Windows RT nabídne širší možnosti pro napojení periferií – ať už skrze USB, nebo třeba Bluetooth. Pokud se to splní, Surface pro ARM nabídne oproti konkurenci zajímavou výhodu, v ideálním případě s ním totiž bude fungovat hromada „gadgetů“, které známe ze světa PC. Ať už připojená myš s extra tlačítky, multimediální klávesnice, stará i moderní tiskárna, webkamera nebo třeba něco exotičtějšího a bezdrátového.

windows 8 desktop.png
Základní ARMová verze nabídne pouze Metro, ta vyšší postavená na Intelu klasický Windows 8 Pro, který se mimochodem na kapacitním displeji už ovládá docela přesně – pero nepotřebujete (Windows 8 dlouhodobě testujeme na tabletu Iconia Tab W501)

4. Office 15

Surface pro ARM nabídne předinstalovaný kancelářský balík Office v poslední právě vyvíjené verzi 15. Možnostem Office se stěží vyrovná jakýkoliv tabletový kancelářský software na trhu a ti, kteří se mu alespoň náznakem blíží, stojí třeba v případě Androidu i stovky korun.

5. USB nejen pro flashky

Dostatek USB portů slibuje snadnou rozšiřitelnost nejen o USB úložiště, ale právě i o periferie. Verze s velkým Windows 8 Pro pak nabídne rychlé porty pro USB 3.0.

6. Velikost

ARMový Surface bude mít tloušťku 9 milimetrů, tedy asi jako iPad. Intelový Surface bude o něco silnější a dosáhne až na 13 milimetrů. Stále se však jedná o poměrně tenkou placku. Tedy přinejmenším ve srovnání s notebooky i androidními tablety s dokovací klávesnicí (a baterií). Displej má netbookový rozměr 10,6”. Intelová verze s velkým Windows 8 by měla vážit okolo 900 gramů, ta ARMová pak 676 gramů, což je až na pár jednotek to samé co iPad 3.

microsoft surface.png
Je stejně tenký jako tablet, zvládne ale věci jako notebook

7. Něco trošku jiného

Microsoft vymyslel něco trošku jiného. Oproti výrobcům mnoha androidích placek se nesnaží prvoplánově kopírovat jablečný iPad. Platí to i o jeho dotykovém prostředí Metro. Je úplně jiné, nemusí se nám vůbec líbit, ale Microsoftu prostě nelze upřít jednu věc: není to kopírka a o něco se přinejmenším pokusil.

8. Hardware a software od jedné firmy

Očekáváme a doufáme, že Windows 8 RT a Pro budou pro hardware Surfacu absolutně a dokonale optimalizované. Pokud se to podaří, může být Surface svižnější a vyladěnější než většina notebooků s OEM licencí Windows a praskající ve švech zbytečnými předinstalovanými programy.

9. Je to pěkné

Není to kus nudného plastu či kovu v tradiční konstrukci. Klávesnice a kryt v jednom Touch Cover je pouze tři milimetry silná, odolá proudu vody a funguje zároveň jako touchpad pro přesný kurzor myši. Pětimilimetrový Type Cover zase nabízí klasickou fyzickou klávesnici – přesto stále velmi tenkou. Spojení s tabletem nezničíte, vše totiž drží pospolu díky magnetům. Nám se to líbí.

microsoft surface.png
Žádná nudná šeď...

10. Každý netouží po tabletu

Šéf Applu Tim Cook se za poslední půlrok několikrát svěřil, že tablet kombinovaný s notebookem je slepá ulička. Teď už tušíme, že možná nereagoval na Android s dokovací klávesnicí (třeba Iconia Tab a Transformer), ale možná mluvil právě o tehdy ještě tajném počítači Surface. Nám se Surface naopak líbí, protože připomenul, že zde nemusí existovat pouze současná počítačová svatá trojice: PC – jednoduchý tablet – mobil, ale že by mohl trh pojmout i jiné ergonomie.

Našli jste i nějaké další výhody Surfacu a vlastně i celé této koncepce počítačů, které splňují jak rysy klasického PC, tak aktuální doktrínu post-PC éry? Svěřte se v diskuzi.

Uspěje Surface? To netušíme, spotřebitelský svět se totiž řídí poněkud odlišnými zákony a zde se naopak můžeme v mnohém přiklánět ke včerejšímu článku. Ostatně dodnes ani nevíme, jak dlouho Surface vydrží na baterii a kolik bude stát, což nakonec bude ta nejdůležitější informace, která rozhodne úplně o všem. O to nám dnes ale nešlo.

Diskuze (134) Další článek: AWARE: Fotoaparát, který dělá tisíckrát větší fotografie než váš kompakt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,