Neprosto nechápu, proč v papiňáku pořád vaří tak relativně málo lidí. Úspora energie je minimálě 2/3 (díky jak podstatnému zkrácení doby vaření, tak nižší energii na udržování teploty v hrnci). Vaříme doma v papiňáku úplně všechno snad kromě vajíček a vody na čaj, a máme jich celkem pět. Taky některé moderní papiňáky mají bezpečnostní pojistky, které z principu nemůžou selhat - ty moje mají takové okénko na boku pokličky, do kterého se v případě nezvládnutého přetlaku vychlípí těsnění - to se nemůže ucpat, jako kdysi v těch hliníkových.
Názor byl 1× upraven, naposled 22. 8. 2022 15:55
Ne vše potřebuje dusit v papiňáku, typicky třeba mražená zelenina potřebuje jen pár minut ve varu a kdyby jste to dal do papiňáku, máte z toho rozvařeninu.Dále spousta vařených pokrmů potřebuje promíchávat, nebo tam postupně dodávat suroviny/koření a to je u papiňáku nemožné.Samozřejmě na takovou slepici, kterou by jste jinak vařili několik hodin, nebo třeba na takovou zelňačku je papiňák ideální a používáme ho. Opravdu záleží na tom co chcete zrovna vařit.
Úspora a rychlost je samozřejmě naprostá pravda a moje máma a babička v tom dost vařily. Navíc na horách nejde ani pořádně vařit jinak, pokud člověk míří vysoko. Já vařím takřka každý den, ale věci, které se vaří krátce. Například teď rýži na sushi, to stačí jen zapnout a nastavit vypnutí.Kdo by to využil je manželka, která dělá polévky a jídla pro děti. A ta používá dnes hodně moderní pomalý hrnec. Vlastně úplný opak papiňáku, který se ovšem používá úplně stejně. Přijde, připraví co bude vařit, nandá to do hrnce, nastaví pár hodin a odejde. Thats all bro. Rozdíl je v tom, že při menších teplotách má jídlo ve výsledku více zachovalých výživových hodnot. ----Bez čeho já bych se v kuchyni neobešel je pořádný boost na indukci. Dříve jsem si myslel, že jde pořádně vařit jen na plynu, což je asi pravda. Dneska si neumím představit, že bych čekal jak šulín až mi to rozpálí pánev déle jak pár sekund nebo ohřeje vodu rychleji než rychlovarná konvice. Když dělám na jedné pánvi, tak to nevadí, ale složitější nebo více jídel s plnou plotnou to strašně usnadní.
Kamarád z Francie, který tu již léta žije, pořád nechápe jednu věc: proč se mu lidi tak přiblble smějí, když mluví o vaření v papiňáku? Poradil jsem mu, že by se měl naučit české slovo "papiňák", páč to francouzské "kokot minyt" tady není úplně cajk....
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.