Dell Vostro 1400: z rodu přizpůsobivých

Dobře vypadá, nemá nadváhu, je zábavný, skromný a ještě pracovitý. Mezi notebooky se tomuto ideálu blíží Dell Vostro 1400.

První věcí, která většinu lidí zaujme a naopak některé nezajímá, je design laptopu. Ten se nám v podání Vostra 1400 jeví jako povedený a kompaktní. Kvalita zpracování působí velmi vyrovnaným a precizním dojmem, tělo pevné, výdech chlazení od procesoru velký, takže jej bez problémů udrží během práce příjemně chladný (okolo 40 až 45 stupňů Celsia).

Vostro_1400.jpg
Dell Vostro 1400 na oficiální fotografii ve vysokém rozlišení

Tradiční slabinou většiny notebooků je měkké víko, ne však u testovaného modelu. Jistě to znáte, pokud zatlačíte na zadní stranu displeje, často uvidíte místa tlaku v podobě „rozlitého“ obrazu právě na ploše obrazovky, u Vostra se vám to tak jednoduše nestane. V zavřeném stavu má displej dostatečnou ochranu proti promáčknutí, čímž si získal naše sympatie. Relativně velká hmotnost (vzhledem k rozměrům) se pozitivně projevila na kvalitě a dojmu z notebooku.

Vostro_01.jpg Vostro_02.jpg Vostro_03.jpg
Dell Vostro 1400 pózuje v našem fotostudiu

Tak rychlé, jak budete chtít

Pokud se pak budeme bavit o výkonu, mějte na paměti, že notebooky Dell jsou plně konfigurovatelné. To vám dává značnou svobodu v tom, uzpůsobit laptop tak říkajíc k „obrazu svému“ co nejlépe. Můžete tak klidně zůstat u základního procesoru Intel Celeron M 550 (2 GHz, 1 MB L2 cache, FSB 533 MHz) a místo toho zainventovat do grafické karty nVidia GeForce 8400M se 128 MB vlastní paměti – bohužel pouze ve slabší variantě GS. Toto GPU výkonem sice stále neoplývá do té míry, jakou žádají herní nadšenci, ale základní integrované grafické jádro Intel GMA X3100 přebije hned několikrát. Při výběru Geforce je nutno počítač s poklesem výdrže o přibližně 20%.

Vostro_04.jpg Vostro_05.jpg Vostro_06.jpg
Solidní notebook s kvalitní konstrukcí a decentním designem • na klávesnici by možná byl lepší „velký“ enter, jinak jí však nelze nic vytknout

Nejen díky hrubému výkonu, ale i ovladačem s mnohem propracovanější kompatibilitou s hrami. Pokud někdy zatoužíte zpříjemnit čas nějakou tou hrou, příplatek 2 400 Kč (bez DPH) jistě stojí minimálně za zvážení. Tím spíše, chce-li výrobce za upgrade na Core 2 Duo T5470 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, FSB 800 MHz) vcelku vysokou sumu okolo bez mála 3 000 Kč. Slabší 1,4GHz model se nám už jeví přeci jen poněkud pomalý i navzdory dvojici jader.

Vostro_08.jpg Vostro_07.jpg Vostro_09.jpg
Zavřené Vostro • maximální úhel otevření bohatě postačuje • tzv. Wi-Fi catcher vám ukáže přítomnost přístupných Wi-Fi sítí i při vypnutém notebooku

Obdobně může volit mezi 80GB až 250GB diskem, přičemž je tu i 160GB model s plotnami rotujícími rychlostí 7 200 ot./min. A mohli bychom pokračovat, ale nejlepší cestou, jak si udělat vlastní obrázek je kouknout se na web výrobce.

Notebook je připraven i na 3G modul pro mobilní internet, o čemž svědčí i slot pro SIM kartu pod akumulátorem. V konfigurátoru jsme však takovou možnost neobjevili, i když výrobce mluví v popisu o „Dell Wireless 5520 HSDPA with GPS“. Budete si tak nejspíše muset vystačit se 100Mbitovou LAN, Wi-Fi 802.11g (resp. s rychlejší kartou s „Draft-N“), Bluetooth či modemem. Zde může velmi pomoci technologie Wi-Fi Catcher, která dokáže identifikovat přítomnou bezdrátovou síť i bez nutnosti zapnutí notebooku, stačí k tomu pouze spínač a blikající LED dioda.

Vostro_11.jpg Vostro_12.jpg Vostro_10.jpg
Obvyklá sada tlačítek pro ovládaní multimédií a spuštění media center aplikace v podání Dellu • audio konektory na přední straně nemáme moc rádi, ale jinde se již nevešli

Odlesk nebo mat?

Vraťme se ale k testovanému modelu, který je po stránce výkonu a výbavy spíše průměrný. Nicméně na práci, filmy i nějakou tu obstarožní hru Core 2 Duo na 1,6 GHz a Intel GMA X3100 bohatě stačí i s 1 GB RAM a 80GB pevným diskem. Co nám ale na notebooku chybí, a co si nekoupíte, je PCMCIA slot, který nahradilo novější rozhraní ExpressCard. Kladně pak hodnotíme čtyři USB porty i S-Video televizní výstup. A protože jde o multimediální notebook, spíše jako samozřejmost vnímáme kvalitní a hlasitě hrající reproduktory. Dobrým nápadem jsou dva audio výstupy na sluchátka, což jistě ocení každý, kdo jel někdy autobusem a chtěl třeba s přítelkyní sledovat film.

Vostro_18.jpg Vostro_20.jpg
Vostro_21.jpg Vostro_19.jpg
Hmotnost 2,5 kg je vzhledem k výbavě a ceně odpovídající, ale tloušťka by mohla být menší

Vadil nám zejména lesklý displej, který zrcadlí při práci v osvětlené kanceláři se „sluncem v zádech“ více věcí, než je příjemné. K dispozici máte však i matný, takže je to opět otázka osobních preferencí – zdali chcete matný displej s horším podáním barev, nebo „zrcadélko“ s ostřejším a na filmy jistě více vhodným obrazem.  Za úvahu by jistě stálo i vyšší rozlišení, které si také můžete zvolit při konfiguraci.

Výdrž na jedničku

U víka jsme ještě narazili na skutečnost, že se černý matný povrch poměrně snadno ušpiní otisky prstů, což možná znáte i z notebooků ThinkPad. Vypalovací mechanice chybí podpora DVD-RAM, též jsme si všimli tichého šumu ve sluchátkách – Vostro není první Dell s nepřesvědčivou kvalitou audio výstupu pro sluchátka. Větší tloušťka může být pro některé nepříjemná při psaní, i když klávesnici nemůžeme de facto vytknout nic.

Vostro_13.jpg Vostro_14.jpg Vostro_17.jpg
Pod baterií najdete místo na SIM kartu, v konfigurátoru však 3G modul nenajdete • standardní 56 Wh baterie z těla nevyčnívá – rozšířená 9článková varianta bude vyčnívat směrem dozadu • obvykle neforemní adaptér tak typický pro téměř všechny notebooky Dell

Vysokou známku si Vostro zaslouží i za spotřebu, které se základní baterií (56 Wh) vydržel běžet mimo dosah elektrické sítě s nízkou zátěží přes 5 hodin a při přehrávání videa z pevného disku přes 3 hodiny. Vzhledem k dostupnosti větší baterie (9článkové, 85 Wh), které si můžete nakonfigurovat rovnou dvě za 2 tisíce bez daně, může být Vostro mimo dosah elektřiny klidně celý dlouhý den (odhadem až do 15 hodin výdrže při nízkém zatížení!).

Vostro_15.jpg Vostro_16.jpg 

Celkový dojem zůstává kladný i navzdory těm několika zmíněným nedostatkům. Dell Vostro 1400 má opravdu co nabídnout zejména díky dobrému poměru ceny a výkonu. Kdo již notebook vlastní a často jej přenáší, jistě bude souhlasit, že 14“ displej, tj. menší rozměry i hmotnost kolem 2,5 kg, jsou u plně vybaveného notebooku jednoznačně kladem. O možném vysokém výkonu i přes menší rozměry nemluvě.

Konfigurace

procesor: Intel Core 2 Duo T5470 (Merom), 1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB • čipová sada: Intel GM965 • paměť: 2× 512 MB DDR2-667 so-DIMM • pevný disk: Seagate ST980811AS, 80 GB, 5400 ot./min, 8 MB, SATA • displej: 14,1" TFT WXGA, 1 280 ×  800 bodů, lesklý • grafika: Intel GMA X3100 8 až 251 MB (sdílená) • zvuk: Intel HD Audio + SigmaTel STAC9228X  • komunikace: Broadcom NetLink Fast Ethernet 10/100 Mbit, Intel PRO/Wireless 3945ABG , Modem, Bluetooth 2.0 • mechanika: PBDS DS-8W1P  DVD±R/R/DL • vstupy a výstupy: 4× USB 2.0, 1× mini FireWire, 1× D-SUB, 1× S-Video, 1× RJ-45, 1× RJ-11, 1× ExpressCard 54, 3× audio vstup/výstup jack, čtečka karet SD/MS/MS-PRO/MMC • rozměry (v × š × h): 39 × 333 × 244 mm • hmotnost: 2,5 kg • baterie: Li-Ion 56 Wh (11,1 V) • ostatní: kamera (2 Mpix), integrované mikrofony • příslušenství: adaptér (65 W) • software: MS Windows Vista Business • záruka: 2 roky (Next Business Day s možností rozšíření až na 4 roky, včetně Complet Care)

Konkurent

MSI PR200

Cena: od 25 000 Kč

Téměř neuvěřitelně levný notebook od MSI zaujme nejen rozměry a hmotností, ale i velmi dobrou konfigurací za danou cenu. Za 25 tisíc bez operačního systému dostanete velmi dobře vybavený stroj, který však postrádá možnosti konfigurace a také jej nelze vybavit tak vysokým standardem záruky, jakou nabízí Dell. Kvalita vyhotovení je také o třídu nižší, ale výdrž na baterie má srovnatelně dobré parametry. Recenzi jste si mohli přečíst v časopise Computer číslo 19/07.

MSI.jpg
MSI PR200

Verdikt

Notebook Dell Vostro 1400 je navýsost vhodným nástrojem pro studenty i domácí použití. Výhodou této řady jsou hlavně výborné multimediální vlastnosti včetně dobrých reproduktorů a vysoká funkčnost spolu s možností osazení „externí“ grafickou kartou GeForce 8400M GS, výkonným procesorem (až Intel Core 2 Duo T7500 na 2,2 GHz) i rychlým i velkým pevným diskem, o displeji s rozlišením 1 440 × 900 nemluvě. Nezanedbatelným bonusem zůstává možnost osadit notebook různými kapacitami akumulátorů, což nebývá u „domácích“ notebooků zvykem stejně jako možnost rozšíření standardní 2leté záruky až na 4 roky. To vše se pak vejde do 14 palců a hmotnosti okolo 2,5 kg.

Plusy a mínusy

+ poměr cena / výkon při vhodné konfiguraci
+ výdrž akumulátorů
+ multimediální funkce vč. TV výstupu
+ kvalitní a pevné tělo

- lesklý displej
- chybí PCMCIA slot
- víko se snadno „upatlá“
- větší tloušťka těla

Diskuze (61) Další článek: Nové Nvidia ForceWare 169.12 jen pro Windows Vista

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,