Dell v nákupní horečce. Tento týden kupuje už třetí firmu

Tento týden jsem si se zástupci Dellu vyměnil pěknou řádku e-mailů. Pokaždé jde o to samé – akvizice. Měnící se společnost v posledních čtyřech dnech uskutečnila už třetí obchod, díky kterému se chce posunout pryč od výroby počítačů k poskytovateli IT infrastruktury a služeb. „Jejich tempo je vražedné, jejich nasazení maximální a jejich revírem je cloud,“ zažertoval v e-mailu Ondřej Bačina z českého Dellu. Docela to sedí – poslední akvizice Make Technologies si opět klade ambice přinést více peněz z cloudu.

Nástroje Make Technologies doplní produkty, které Dell získal s předchozím odkupem Clerity Solutions. „Přidáním Clerity Solutions a Make Technologies do týmu Dell Services z nás dělá lídra v oblasti rychle rostoucího trhu s převodem a modernizací aplikací,“ míní šéf divize služeb v Dellu Steve Schuckenbrock. „Nyní můžeme tisícům zákazníkům z veřejného i privátního sektoru nabídnout služby spojené s migrací kritických aplikací na otevřené a standardizované platformy, včetně cloudu.“

Zpeněžit cloud

V podstatě jde o to, že firmy často potřebují převádět staré kritické aplikace (databáze, CRM a další) z uzavřených sálových počítačů a systémů (mainframe) do nového moderního prostředí. Ze specifických důvodů například není možné starou aplikaci úplně zahodit a pořídit novější, která je výkonnější, má lepší funkce a stojí méně na provozu.

Klepněte pro větší obrázek
Dell chce dolovat obsah z uzavřených mainframů a převádět ho k sobě na cloud.

Nástroje jako ty od Clerity a Make Technologies umožňují analýzu a automatizovaný převod takových aplikací a jejich kódu, třeba do cloudu. Sledují, jak se aplikace chová v chodu, jaké má napojení a vazby a následně jí dokáže z uzavřeného prostředí „osvobodit“ a převést do moderní podoby, díky čemuž jí je možné nasadit na nových systémech. Ve výsledku je možné aplikaci zmodernizovat, napojit na lepší služby a ušetřit za její provoz.

V zájmu Dellu je převést co nejvíce starých aplikací do cloudu, na něm totiž staví celou strategii. Jakmile se zákazník bude moci oprostit od starého mainframu tím, že převede aplikace, bude si moci pořídit nový serverový hardware, který Dell moc rád dodá. A k tomu připojí i služby.

Dell od začátku roku koupil už 5 společností a kromě jasného sdělení, že už není počítačovou firmou, oznámil rovněž vybudování nové softwarové divize. Je možné, že Michael Dell se svým týmem ještě není s nákupy hotov. Ambice a především prostředky na to mají – firma má na účtech přes 18 miliard dolarů. Největší akvizicí Dellu je koupě Perot Systems v roce 2009, která vyšla na 3,9 miliardy dolarů.

Make Technologies vznikla v roce 1999 a sídlí v kanadském Vancouveru. Jde o soukromě vlastněnou společnost, která nezveřejňuje výsledky svého hospodaření, má ale několik významných zákazníků včetně Exxon Mobil nebo kanadské vlády. Všech 100 zaměstnanců přejde pod divizi Dell Services. Obchod bude dokončen v druhém kvartálu tohoto fiskálního roku.

Diskuze (2) Další článek: Na českém trhu chce uspět nový antivir GFI Vipre

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,