Dell v Evropě neroste dle očekávání, akcie padají

To samé, co postihlo Intel a nejvýrazněji Apple, má nyní na krku Dell. Jeho plánovaný růst za kvartál bude o tři procenta menší a jeho akcie šly dolů.
To samé, co postihlo Intel a nejvýrazněji Apple, má nyní na krku Dell. Jeho plánovaný růst za kvartál bude o tři procenta menší a jeho akcie šly dolů.

Stejně jako v případě Intelu se jedná o pokles především v Evropě. Dell plánoval růst 30 procent a místo toho jich bude nejspíš 27, akcie na to obratem zaregovaly poklesem o 8,4 procent na nejmenší hodnotu od října 1998. Ač to zní velmi tragicky, není to způsobené jako u Intelu nebo Apple jednodenním prudkým poklesem. U Dellu se jedná o trend který začal výrazněji v půlce července.

I když Dell prohlašoval "nás se pokles Intelu netýká, jedem podle plánu", je Dell více než kdo jiný z výrobců ovlivněn právě Intelem. Dell žádné jiné procesory než Intelu nepoužívá, proto v případě, že Intel ohlásí pokles o sedm procent, je u Dellu pokles o 3 procenta v podstatě úspěchem.

Dell v poslední době, možná i pod tlakem ne zrovna plánovaných prodejů a obecného poklesu akcií spustil kampaň s výrazně levnými servery u nás a následně i venku. Výsledky této kampaně se do výsledků promítnou až v delším období, možná proto i Dell neupravoval své odhady na další čtvrtletí a nechal je na plánovaných hodnotách, i když teď to není nějak výrazně dobré.

Problémem je efekt sněhové koule, vyhlášení výrobce počítačů o nenaplnění očekávaných plánů mu v současné situaci ublíží více, než kdyby již nebyl dole Intel a Apple. Investoři jsou nyní velmi citliví a již snížili svou důvěru ve firmy, které třeba své plány splní. Pokud firmy nyní ohlásí pokles, bude to pro ně nemilé.

Váš názor Další článek: Computer 19/00

Témata článku: , , , , , , , , ,