Dell pouští do světa dvouprocesoráky… ale určené na stoly

Víceprocesorové stroje měly zatím smysl jen pro servery; Windows 2000 mají toto pravidlo změnit.
Scalability je slovo, které je do češtiny překládané hodně ošklivě jako škálovatelnost; opisem by se přesněji dalo říci „přizpůsobení se podmínkám růstu“. Tato vlastnost je dnes, v éře Internetu, zejména kritická: nárůst zatížení může být až o desítky procent měsíčně, tedy dvojnásobek za kvartál, a server nějak musí „stíhat“. Typickou vlastností většiny internetových aplikací právě je, že škálovatelné nejsou, tj. při dosažení určitého zatížení a limitu v hardwarovém vybavení už aplikace nemůže vyhovět požadavkům a musí se kompletně přepsat: dá se to připodobnit k automobilu, za který můžete neustále při cestě do mírného kopce nakládat na přívěsný vozík další olověné nugety, což řešíte neustálým podřaďováním a zuřivějším šlapáním na plyn, ovšem až do určitého okamžiku, kdy neodvratně zadřete motor a místo osobáku si musíte pořídit truck. Dva motory osobní automobil mít zkrátka nemůže.

To donedávna platilo i u osobních počítačů. Jako jeden z prvních velkých se tuto situaci snaží změnit Dell, který uvádí na tru dvouprocesorové stolní počítače řady OptiPlex (GX300). Nejedná se o žádnou „workstation“ určenou pro špičkové CAD a vizualizační úkoly, ale pro běžné stoly – tomu odpovídá i cena. Dell totiž – ve shodě s různými analytickými firmami, ale v nesouladu s tím, co říká Microsoft – praví, že Windows 2000 požadují vyšší hardwarové schopnosti k podobně rychlému běhu jako to zvládaly Windows NT 4.0, a proto se dva procesory „jako když najdou“. Neznamená to, že by Windows 2000 byly jednoznačně méně výkonné než Windows NT – pouze plní množství dalších služeb, které si vezmou svůj díl výkonnosti. Například výzkumná firma CSA tvrdí, že tento rozdíl je asi 15-20%, především díky bezpečnostním a administračním funkcím, které jsou ve Windows 2000 nové oproti Windows NT. „Škálovatelnost“ je naštěstí u Windows 2000 podstatně lepší než u Windows NT, a to i na desktopu – víceprocesorové systémy byly na desktopu u Windows NT prakticky stejně výkonné jako jednoprocesorové (pokud neuměla aplikace přímo tohoto využívat, což byla výjimka), u Windows 2000 už nastává „generické“ zrychlení operačního systému o více než 20 %.

Dvouprocesorové stolní počítače od Dellu jsou za celkem dostupné ceny okolo 3000 dolarů: cena procesorů totiž rychle klesá a v ceně počítače nehraje úplně podstatnou roli, zda má jeden CPU nebo dva (v této sestavě je 2 x 600 MHz PIII). Vyšší cenu pak hraje paměť (128 MB od Rambusu, což je hodně drahá paměť), špičková CD-ROM, disk i grafika.

Diskuze (8) Další článek: Microsoft uvede Visual Basic for the Web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,