Dell oživuje stolní počítače, uvádí na trh nové modely

Dell je známý především svými notebooky, které se letos dostaly do běžných prodejen s elektronikou. Nabízí ale i zajímavé stolní počítače.

Prodeje nových počítačů jednoznačně poukazují na zářnou budoucnost notebooků. V Česku podle posledních zpráv tvoří notebooky 54% podíl z celkového počtu nových prodaných počítačů. Sice toto číslo neovlivní stolní počítače postavené koncovými uživateli ze zvlášť nakoupených součástek, ale boom notebooků každopádně neutuchá a svůj náskok nad desktopy stále zvyšují.

Dvě kila na stole

Prodeje nových stolních počítačů stagnuje, nicméně stále zdaleka neopadá. Jsou stále velmi žádané, především ve firemní sféře, pomalu se ale rozbíhá móda malých, tichých a úsporných počítačů, které obstojí při všech obvyklých kancelářských a multimediálních činnostech. Cestou nejnižší ceny se v tomto segmentu vydal Asus se svým modelem Eee Box, Dell nyní uvádí na trh svoje ztvárnění této ideje v podobě modelu Dell Studio Hybrid, za který sice zaplatíte více, ale dostanete výkonné HTPC v podivuhodném balení.

Dell Studio Hybrid je vybaven procesory IntelPentium Dual Core nebo Core 2 Duo, může být osazen až 4 GB paměti SDRAM (DDR2, 667 MHz) a 320GB diskem (SATA, 5400 ot/min). Integrovaný grafický čip Intel X3100 nabídne výstup HDMI/DVI, nechybí DVD vypalovačka a zvolit lze i Blu-ray mechaniku. Standardní součástí je Wi-Fi, gigabitový ethernet a čtečka sedmi typů karet.

studio_hybrid_family_bamboo_300(2).jpg studio_hybrid_ruby_vh_300.jpg
Tak trochu jiný stolní počítač...

Celý počítač váží jen 2,2 kg a jeho rozměry jsou 72 × 197 × 212 mm. Výrobce dále uvádí, že je přibližně o 27% tišší ve srovnání s běžnými desktopy. Nabízí se v sedmi barevných variacích a od Asusu výrobce obkoukal i bambusovou módu.

Cena už tak veselá, jako nabídka barev, není – základní verze vyjde přibližně na 21 tisíc korun s daní. Vzhledem k výbavě je to cena vysoká, na druhou stranu technické řešení miniaturizace a originální design má také svou cenu. Obzvlášť hodnotná je pak tříletá záruka s opravou do druhého pracovního dne přímo u zákazníka.

Zelené černé krabice do kanceláře

Předvánoční trh obohatila také nová řada desktopů OptiPlex, která si dává zálusk především na firemní zákazníky. Celkem se jedná o deset nových modelů, které jsou odstupňovány podle výbavy, ale také podle velikosti a designu. Vrcholným modelem je OptiPlex 960, obzvlášť zajímavým kouskem v řadě je první tenký klient OptiPlex FX160.

960_opti_mt_HE_02.jpg 960_opti_mt_HE_03.jpg 960_opti_sff_HE_01.jpg
Vlajková loď OptiPlex 960 se nabízí v různých variantách, na výběr jsou i různě velké skříně

Technicky nejvyspělejší model 960 sleduje současné „zelené“ trendy a je proto vyroben s velkým důrazem na ekologii a energetickou šetrnost. Oproti předchozí generaci má až o 43 procent nižší spotřebu elektrické energiea díky volitelé technologii QuietKit snižuje hlučnost až o 60 procent.V nabídce jsou tři typy šasi (mini-tower, desktop a small form factor). OptiPlex 960 je k dostání za cenu od 17 600 Kč bez DPH.

Hlavními prodejními tahouny by měly být modely 760 a 360, které poskytují spolehlivý výkon pro kancelářské aplikace a v případě modelu 760 i nadstandardní prvky zabezpečení a možnosti dálkové správy. Ani u nižších modelů výrobce nezapomněl na nezbytné ekologické aktivity a kromě nižší spotřeby se vyznačují použitím recyklovatelných plastů. OptiPlex 760 se nabízí za cenu od 15 500 Kč, v případě 360 od 11 400 Kč bez DPH.

760_opti_mt_HE_03.jpg  Dell_Optiplex_360b.jpg Dell_Optiplex_360c.jpg
Dell OptiPlex 760 a 360

Zajímavostí je první tenký klient OptiPlex FX160, tedy velmi malý kancelářský počítač s nízkou spotřebou, hlučností a výkonem dostatečným pro provoz kancelářských aplikací. Je připraven k provozu jak na vestavěném, tak streamovaném operačním systému. Nabízí se s novými procesory Intel Atom a cena startuje na 9 400 Kč bez DPH.

FX160.jpg
Minipočítač Dell OptiPlex FX160

Více informací o řadě Dell OptiPlex najdete na webu www.dellseriousbusiness.com.

Desktopy stále v kurzu

Dell samozřejmě není jediný, kdo průběžně obnovuje nabídku stolních počítačů. Přestože statistiky posledních let hovoří ve prospěch notebooků, jen v Česku se očekává přes půl milionu prodaných desktopů za letošní rok. A to rozhodně není málo.

Diskuze (1) Další článek: TOP500: Pětistovka nejrychlejších superpočítačů a Amálka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,