Notebooky

Dell omylem prozradil nový XPS 15 včetně procesorů Kaby Lake. Dostane displej s IGZO a GTX 1050

Dell XPS patří k nejoblíbenější řadě notebooků ve vyšší pracovní kategorii. Mezi přednosti patří jemné rozlišení displeje, úzké rámečky i povedený trackpad s klávesnicí. Na začátek příštího roku si Dell s největší pravděpodobností připravil představení větší verze notebooku s displejem o úhlopříčce 15 palců. Informace o novém modelu zveřejnil web přímo na svém webu, kam se dostaly omylem. Online vydržely jen velmi krátkou dobu.

dell_xps_15_678_678x452.jpg
Dell XPS 15 9560 nabídne totožný design jako aktuální verze, komponenty však budou zbrusu nové (foto: Dell)

Vedle specifikací známe také design, který by se od předchozí verze neměl příliš lišit. Dominantou je opět displej s velmi tenkými rámečky, díky čemuž mohl výrobce zmenšit celkové rozměry i hmotnost, která by se měla zastavit na hodnotě 1,8 kg. Spolehnout se také budeme moci na velký trackpad a podsvícenou klávesnici.

Specifikace modelu s označením 9560 prozradily kromě samotného notebooku i komponenty, které v nabídkách výrobců prozatím nenajdeme. Jsou jimi především nové procesory řady Kaby Lake. V nejnižší konfiguraci se má objevit dvoujádrový Intel Core i3-7100HQ, střední model poběží na Core i5-7300HQ se čtyři jádry a řadě potom bude dominovat nejvyšší konfigurace s Intel Core i7-7700HQ. Přesné parametry procesorů přitom nejsou známy – budeme si muset počkat na oficiální premiéru Intelu.

dell_xps_15_2.jpg
Maximální tloušťka konstrukce bude 1,7 cm, hmotnost se zastavila na 1,8 kg (foto: Dell)

Minimálně nejvyšší model dostane také dedikovaný grafický čip, kterým bude Nvidia GTX 1050. Ani ta, stejně jako procesory, zatím oficiálně oznámena nebyla. Základní model Pascalu známe pouze v plnotučné desktopové verzi. Mobilní verze by se však zásadně lišit neměla – jako GPU opět poslouží GP107 s 768 stream procesory. Vlastní grafická paměť potom bude mít kapacitu 4 GB.

Stejně jako současná generace patnáctipalcového XPS bude využívat nejlevnější verze displej s rozlišením Full HD a v případě vyšších modelů potom 4K. Dell vsadil na panel typu IPS s širokým gamutem stoprocentně pokrývající AdobeRGB. Rovněž nezapomněl na technologii IGZO.

dell_xps_15_575px.jpg

Pro data budou připravena SSD až do kapacity jednoho terabajtu a mezi konektory nebude chybět dvojice USB 3.0 a jeden kombinovaný konektor USB typu C s rozhraním Thunderbolt 3/USB 3.1.

Oficiálně by nový Dell XPS 15 měl dorazit v polovině ledna po veletrhu CES. Cena nejlevnějšího modelu bude nastavena na 999 dolarů a u nás tak můžeme čekat částku kolem třiceti tisíc korun.

Diskuze (102) Další článek: Týden Živě: Vánoční speciál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,