Dell Latitude D400: Mobilní lahůdkářství

Latitude D400 je u Dellu představitelem mimořádné mobility s výbavou Intel Centrino. Testovaný D400 zaujal rychlou tradiční i bezdrátovou sítí a dalšími parametry, které v této kategorii nejsou běžné.
Kapitoly článku
V nabídce Dellu figuruje modelová řada Latitude D jako představitel mobility, výkonu a stylu. Všem počítačům v této řadě je společný procesor Pentium M, integrovaná bezdrátová síť a další komponenty Intel Centrino. V nabídce jsou ultramobilní D400, D500 a D600 nabízející vyrovnané parametry a špičkový D800 nabízející vysoký výkon a plnou výbavu.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

V zavřeném stavu zaujme logo Dell ve světlém kolečku na displeji, po otevření zase velikost obrazovky.

Podrobněji jsme se podívali na model Latitude D400, který slibuje především důraz na mobilitu. Ačkoli se tento 1,7 kg vážící notebook s rozměry 26,6 x 29,4 x 2,45 cm snadno schová v každém batohu či aktovce, přenosnost nezvítězila nad výkonem a tak je například integrován i gigabitový Ethernet. Čím více jsem pronikal do fines model D400, tím více jsem oceňoval drobné detaily, u kterých je vidět, že to není jen nějaký tuctový notebook, ale s rozmyslem navržený komplet, kde je využitelnost mna prvním místě.

Kryt Latitude D400 je, stejně jako u ostatních modelů Latitude D, složen z tří různě zbarvených kovů či plastů. Kryt displeje je ze slitiny magnesia a tak odolá i náročnějšímu zacházení. Po otevření displeje uvidíte asi nejvýraznější problém tohoto modelu. 12,1palcový displej s rozlišením 1024x768 má totiž výrazné okraje a tak naznačuje, že kryt počítače by dokázal vstřebat i větší obrazovku.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Klávesnice má logické rozložení kláves a píše se na ní příjemně. Reproduktor je jen v pravém horním rohu klávesnice.

Na klávesnici zaujme dvojité ovládání kurzoru myši. I přes malé rozměry tu je integrován point stick i touchpad. Každý si tedy může vybrat, co mu vyhovuje lépe. Rozložení klávesnice je velmi příjemné, nejsou tu žádné výraznější prohřešky, snad jen klávesy Home, End a PgUp, PgDn jsou od sebe více vzdálené. Není to ale nic, co by vyžadovalo větší přizpůsobování. Pod displejem jsou pak tlačítka pro nastavování hlasitosti a hlavní vypínač. Mřížka reproduktoru je vpravo nahoře a ač specifikace uvádí dva reproduktory, jsou asi oba dva na jednom místě v tomto rohu, prostorový efekt od zvuku tedy nečekejte.

Ačkoli byl v počítači procesor Pentium M na frekvenci 1,4 GHz a i další komponenty Intel Centrino, nálepka Centrino na počítači chyběla. Důvodem je, že označení Centrino na krytu počítače je možné použít pouze v případě, kdy jsou použity úplně všechny komponenty, tedy procesor, čipová sada, síťové karty a podobně. Chybějící logo Cetrino ale není známkou nějakých úsporných opatření, není to polovičaté řešení, naopak Dell do notebooku začlenil vylepšené komponenty, které překonávají v možnostech ty standardní z Centrina. Ethernet s podporou rychlosti 1 Gbit/s jsem již zmiňoval, Dell vylepšil i bezdrátovou síťovou kartu, kde si místo základní intelácké podpory standardu 802.11b můžete bez změny výsledné ceny nechat instalovat Dell TrueMobile 1300 WLAN s podporou 802.11b/g.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nabídka konektorů je i přes malé rozměry slušná, zaujme již často opomíjený sériový port a také čtečka čipových karet na pravé straně notebooku.

Dále byl v počítači 30GB pevný disk s rychlostí 4200 ot/min, 128 MB DDR RAM, grafika Intel 855GM a další výbava, kterou ostatně najdete na stránce s parametry. Výbava konektory nabízí dvakrát USB 2.0, FireWire, Infra, LAN, Modem, VGA, překvapivě sériový port, čtečku čipových karet pro zabezpečení počítače a jeden PCMCIA slot typu II. Sériový port dnes rozhodně není pravidlem a u notebooku, kde můžeme čekat spolupráci s mobilem, to jistě přijde vhod.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Externí mechanika se připojuje speciálním USB konektorem s doplňkovým napájením. Na výběr je celá řada mechanik, zde DVD+RW vypalovačka a externí pevný disk s kapacitou 40 GB.

Stejně jako všechny ostatní kompaktní přenosné notebooky, i D400 nemá v sobě žádnou mechaniku. Pokud si chcete nahrát něco z cédéčka, musíte připojit externí mechaniku. Kvůli tomu je jeden z USB portů je doplněn o malý nestandardní konektor s napájením. Ten se využívá pro připojování pouzdra na externí mechaniky, které dokáže pojmout libovolnou notebookovou mechaniku. Externí mechanika tak nevyžaduje samostatný napájecí kabel a současně si může vzít více energie, než nabízí standardní USB rozhraní. Ve standardu je DVD-ROM, s notebookem jsem dostal ale také DVD+RW vypalovačku (+14300 Kč), externí pevný disk a obyčejnou CD-ROM mechaniku. Vše se připojovalo bez zádrhelů i za chodu počítače.

Klikni pro větší obrázek.

Zespodu je přístupný konektor pro dokovací stanici, baterie s kontrolou stavu nabití i kryt pro rozšíření paměti.

Napájení notebooku zajišťuje Li-Ion baterie s kapacitou 3800 mAh. Na baterii je pět diod a tlačítko, po jehož stisknutí se rozsvítí diody podle úrovně nabití akumulátoru. Díky použití komponent Centrino je výdrž notebooku ke třem a půl hodinám při úsporných opatřeních velmi slušná, není to ale typický rekordman. Kdo prostě chce notebook s větší výdrží, nabídnou mu jiná řešení na bázi Centrina větší výdrž. I tak se ale tento Dell nemusí za výdrž stydět. Nabíjení je následně rychlé a notebook to zvládá za zhruba hodinu.

Dell klade u modelu Latitude D400 hlavní důraz na mobilitu, výkon sestavy, jak jsme si již u Cetrina zvykli, sice netrhá rychlostní rekordy, na druhou stranu bohatě postačuje pro základní aplikace používané na cestách. D400 si prostě nekoupí ten, kdo vyžaduje výkon špičkového stolního počítače i v přenosném vydání, ale ten, kdo ocení slušnou výdrž na baterie, nízkou hmotnost a velmi slušnou výbavu.

Cena počítače v námi testované konfiguraci se základní DVD-ROM je 57 900 Kč bez DPH (70 638 s DPH). DVD+RW vypalovačka je za příplatek 14300 Kč bez DPH a externí disk za 19900 Kč bez DPH.

Testy:

SiSoft Sandra 2003 Na baterie Ze sítě
Procesor ALU 1990 MIPS 4576 MIPS
Procesor FPU/iSSE 797/1179 MFLOPS 1866/2760 MFLOPS
Paměť Int 1459 MB/s 1657 MB/s
Paměť Float 1556 MB/s 1667 MB/s

Plusy a mínusy:

+ lehký a výkonný
+ sériový port
+ rychlé síťové karty
- displej by mohl být větší
- reproduktory jsou jen v jednom rohu

Zapůjčil: Dell Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,