Dell Inspiron Mini 12: luxusně tenký 12" netbook

Společnost Dell představila nový 12" netbook, který vyniká nejen tenkým provedením, ale také luxusním designem a vyšší cenou.

Dell Inspiron Mini 12 není úplnou novinkou, alespoň co se týče použitého designu. Má totiž staršího, ale za to menšího příbuzného v podobě Dell Inspiron Mini 9, který disponuje 8,9" displejem a je tím pravým zástupcem takzvaného netbooku. Dell Inspiron Mini 12 totiž není plnokrevný netbook, ale svými parametry i cenou se nachází právě někde mezi netbookem a notebookem.

i12-hero-studio.jpg

Velký, lehký a tenký

První věcí, kterou se odlišuje od všech netbooků, je „velký“ 12" displej s nativním rozlišením 1 280 × 800. Ten má na horní straně samozřejmě integrovanou webkameru s rozlišením 1,3 MPix. V nejtenčí části má pouze 21 mm, v případě zádi se pak jedná o 24 mm. Hmotnost s tříčlánkovou baterií činí 1,24 kg, což je ještě méně, než mají některé 10" netbooky. Podobnost se supertenkým MacBook Air je tedy v tomto případě na místě.

i12-profile-studio.jpg

Ochuzený Atom

Uvnitř tohoto netbooku se nenachází standardní Atom N270 na frekvenci 1,6 GHz jako u Dell Inspiron Mini 9, ale pomalejší Atom Z520 (Silverthorne), který pracuje na frekvenci 1,3 GHz. Hlavní rozdíl mezi těmito procesory je kromě výkonu především ve velikosti a také spotřebě. Atom Z520 má téměř poloviční velikost už tak malého Atomu N270 a jeho spotřeba je ještě o 0,5 W nižší. Nový Dell tedy používá i rozdílní čipset s názvem „Poulsbo“, který je díky integrovanému grafickému čipu PowerVR SGX a technologii VXD HD schopen plynule přehrávat HD video o plném Full HD rozlišení 1080p (H.264, MPEG-2, VC-1) při spotřebě pouze 120 mW. Má to však háček - čip podporuje výstup s maximálním rozlišením 1 366 × 768. Full HD film si tak sice teoreticky plynule přehrajete, avšak v nižším rozlišení. Další omezení čipsetu se týká operační paměti, podporuje totiž maximálně 1 GB.

atomvspoulsbo.jpg poulsbo2.jpg

Na upgrade raději zapomeňte

Na rozdíl od menšího Dellu Inspiron Mini 9, konstrukce neumožňuje jakoukoliv změnu konfigurace, o zvětšení paměti (nelze ani z důvodu omezení čipsetu) či výměnu pevného disku za větší si tedy nechte zdát. Tříčlánková baterie (24 Wh) je sice na rozdíl od MacBook Air vyměnitelná, v nabídce však zatím žádná s větší kapacitou není (možná příští rok). Větší by samozřejmě i celkově zkazila tenký design celého netbooku, čemuž podléhá i dodávaná baterie. Výdrž na baterie je dle Dellu kolem 3,5 hodin, ale jako vždy, je nutné tyto hodnoty brát s rezervou, takže počítejte při standardní práci maximálně 3 hodiny.

i12-underbelly.jpg

Výbava

Data můžete ukládat na 1,8" pevný disk o kapacitě 60 GB nebo 80 GB (Samsung Spinpoint N2P, 8 MB cache) s rychlostí 4 200 otáček za minutu. K dispozici jsou celkem tři USB 2.0 porty, ethernet, výstup VGA a čtečka paměťových karet. Pro rozšíření konektivity disponuje i sloty pro SIM, 3G a WiFi.

i12-leftside.jpg i12-rightside.jpg i12-sim.jpg
 

Klávesnice je díky větším rozměrům pohodlnější pro psaní, rozdíl je vidět především při srovnání s 8,9" Dell Inspiron Mini 9.

i12-keyboard.jpg i12-siblings-2.jpg

Cena za základní model Dell Inspiron Mini 12 je stanovena na 499 USD (přibližně 12 500 Kč s DPH), nejdražší verze s výkonnějším procesorem Atom Z530 na 1,6 GHz pak 599 USD (přibližně 15 000 Kč s DPH). V prodeji bude s operačním systémem Windows Vista Home, s Windows XP a Ubuntu (Linux). Dle první recenze je sice běh Windows Vista „použitelný“ avšak nečekejte žádné zázraky a připravte se na častý výskyt obligátního animovaného kolečka, které nahradilo dlouho používané přesýpací hodiny.

i12-delldock.jpg

Dell Inspiron Mini 12 si přes své klady i zápory jistě najde své příznivce, určitě však nelze čekat nějakou masivní poptávku, jako v případě klasických netbooků, které útočí především velmi nízkou cenou.

 i12-front-edge.jpg i12-front-straight.jpgi12-top.jpg

Zdroj: Dell, Engadget, Anandtech, APC

Diskuze (7) Další článek: Videotelefon Asus Eee AiGuru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,