Dell hlásí zisk: firma stále umí na pécéčkách slušně vydělávat

Obchodní mašinérie světového giganta v PC funguje i v horších dobách. Kam povedou další kroky Dellu?
V době, kdy je pro hlavní konkurenty (HP, IBM, Fujitsu-Siemens) oblast PC stále ztrátová, ohlašuje Dell kvartální výsledky, které jsou dobré. Firma utržila za čtvrtletí 9,7 miliardy dolarů, profit činil 603 miliónů. To skoro přesně odpovídalo očekáváním burzovních analytiků, kteří také firmu za její dlouhodobě dobře prediktabilní byznys odměňují vysokou cenou akcií (tržní kapitalizace Dellu je cca 70 miliard dolarů, u násobně většího HP 49 miliard).

Dell má za sebou opět dobrý, rekordní rok. Tržby firmy byly v tomto čtvrtletí největší v celé její historii, a celkové roční tržby vzrostly z 31,1 na 35,4 miliardy. (U většiny ostatních velkých počítačových firem klesaly). Celkový roční zisk firmy pak činil 2,1 miliardy – opět výjimečně dobré číslo na dnešní dobu.

Výborné výsledky firmy mají jednu svým způsobem stinnou stránku. Co dál? Může firma svůj rekord zase překonat, má kam růst, nedorazila už na vrchol? Michael Dell říká, že letos se na celém světě prodá 140 miliónů osobních počítačů, a se svou příslovečnou texaskou přímostí to komentoval, že „to znamená, že spousta lidí si koupí spoustu věcí“. Dell odhaduje tržní podíl své firmy na 15-16% a znamená to pro něj, že firma má ještě velký prostor pro další růst. Dell říká, že bude i nadále snižovat náklady a analytici uvádějí, že to bude rovněž zřejmě znamenat ořezávání záruk, které firma na své počítače dává. Dell rovněž bude přesouvat rostoucí objem výroby do Číny; firma už loni zakoupila 60 % všech svých komponent v Asii. Dell chce v Číně nejen vyrábět, ale i prodávat; hlavním soupeřem je mu domácí „legendární“ firma Legend, který drží 27 % čínského trhu (Dell 5 %).

Dell dále rozšiřuje bojovou frontu se svým hlavním konkurentem, firmou Hewlett-Packard. Compaq před dvěma lety ztratil nejvyšší příčku v souboji s Dellem, HP ji po koupi Compaqu a součtu HP+Compaq zase získala, ale těsně. Vzhledem k dynamice vývoje prodejů HP a Dellu se ale očekává, že Dell opět letos první místo získá, HP zase chystá odvetu – představitel firmy přímo řekl, že v oblasti osobních počítačů jde o souboj mezi „námi a Dellem“. Dell bude prodávat tiskárny pod svou značkou (vyrábí Lexmark a první kusy mají být uvedeny na trh už tento měsíc), a již vstoupil na trh kapesních počítačů se zařízením s názvem Axim; prodejní výsledky jsou ale zatím celkem zanedbatelné. Dell má zatím skutečně největší prostor ve starých dobrých pécéčkách: podle některých analytiků může růst letos o 15 %, zatímco hlavní konkurent, Hewlett-Packard, o dvě-tři procenta.

Na závěr dvě zajímavé zprávy, týkající se Michaela Della: jeho „hodnota“ je díky akciím firmy 9,8 miliardy, a přesto až druhým nejbohatším mužem ve svém domovském Texasu - tento stát hostí majitele firmy, vedle které je i Dell malý: rodinu Waltonovu z Wal-Martu); za výborné exportní výsledky byl nedávno jmenován americkým prezidentem Bushem do tzv. exportní rady prezidenta.

Diskuze (6) Další článek: Microsoft odchází z konsorcia vyvíjejícího OpenGL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,