Dělá Intel z AMD ořezávátko?

Společnost Intel představila nové procesory Xeon a změnila tak zásadně poměry ve dvouprocesorovém světě x86 procesorů. Může AMD konkurovat Intelu na poli stále směle a bez obav, nebo Intel předhonil svou konkurenci o délku celého koně?
Společnost Intel představila nové procesory Xeon a změnila tak zásadně poměry ve dvouprocesorovém světě x86 procesorů. Může AMD konkurovat Intelu na poli stále směle a bez obav, nebo Intel předhonil svou konkurenci o délku celého koně?

Intel Xeon

Teoretické porovnání zahájím shrnutím vlastností procesorů Intel Xeon s důrazem na nové modely. Jde o procesor kategorie Pentium 4, určený pro dvouprocesorový provoz (neboli NetBurst, Rapid Execution Engine, instrukční L1 cache pro 12 K micro-ops a 8 KB datové L1 cache, 8cestná 512KB cache L2, externí sběrnice na 4x100 = 400 MHz, instrukční sada SSE2 atd.). Procesory Intel Xeon nejsou určeny do shodné patice Socket 478 jako „originál“ Intel Pentium 4, nýbrž do speciální patice Socket 603. Ta zohledňuje provoz více než jednoho procesoru zároveň.

Dne 11. září 2002 Intel uvedl nové modely procesorů řady Xeon, a to s interní frekvencí 2,6 a 2,8 GHz. Dosavadním stropem byl takt 2,4 GHz, uvedený 23. dubna 2002 (tj. téměř před půl rokem). Model 2,6 GHz stojí 433 USD za kus (odběr 1000 ks), verze s 2,8 GHz taktem stojí 562 USD.

Hyper-Threading

Na rozdíl od současných procesorů Intel Pentium 4 obsahuje špička řady Intel Xeon novou technologii zvanou Hyper-Threading. Jde o jednoduchý způsob, během kterého se jediný procesor tváří jako dva. Samostatné dva procesory jsou přece jen daleko dražší i výrobně náročnější, prvním krokem je tedy lépe využít jediný kus křemíku tak, jak to jen jde. Mít vše dvakrát v současné době je drahé a vyplatí se jen v nejdražší 64bitové oblasti (jak to učinila společnost IBM se svými dvěma procesory na jediném čipu). Intel se tedy vydal jinou cestou – procesor s velmi malým navýšením počtu tranzistorů (pod 5 procent plochy) vytváří dvě instrukční cesty a simuluje tak dva procesory. Tyto dva proudy mohou více vytěžovat všechny výkonné části procesoru, takže výsledné zvýšení výkonu procesoru by mělo podle Intelu dosáhnout až 30 procent. Zde se zavádějí pojmy „logický procesor“ a „fyzický procesor“. Jeden fyzický procesor se tedy díky Hyper-Threadingu rozdělí na dva logické procesory.

AMD Athlon MP

Společnost AMD představila 27. srpna 2002 procesor s označením „AMD Athlon MP Processor 2200+“. Jeho cena při obvyklém odběrovém množství činí 224 USD. Jde o procesor, určený pro duální provoz a je stejně jako jeho „singlový“ kolega AMD Athlon XP určen pro patici Socket A. Ačkoli je značen jako 2200+, jeho skutečný interní takt činí „jen“ 1,8 GHz. Firma AMD podotýká, že její procesory dokáží na stejném interním taktu podat vyšší výkon, než konkurenční produkty. To je sice pravda, ovšem v tuto chvíli činí rozdíl interních frekvencí rovných 1000 MHz neboli 1 GHz, což je poměrně propastný výkonový výkon.

Budoucnost Intelu

Minulý týden proběhla akce zvaná Intel Developer Forum, konající se pravidelně 2x během roku (tedy s celosvětovou působností s místem konání v Silicon Valley). Ve svém projevu odhalil senior vice prezident Mike Fister budoucnost pracovních stanic a serverů, a to s důrazem na víceprocesorové. Ve vztahu k procesorům Intel Xeon je podstatná plánovaná podpora vyššího externího taktu 533 MHz s tím, že čipové sady by měly podle něj společně s novými procesory Intel Xeon být uvedeny ve 4. čtvrtletí 2002.

Budoucnost AMD

Ačkoli se plno zdrojů „dušovalo“, že to tak dozajista bude, nakonec to vypadá jako většinou jinak. Podle původních zákulisních informací měla společnost AMD uvést na trh obrovskou plejádu procesorů, a to snad 27. října. Kromě „obyčejných“ modelů (vč. nového procesoru AMD Athlon XP „Barton“ s 512 KB L2) měly být oficiálně uvedeny 64bitové procesory rodiny x86-64, a to konkrétně řady ClawHammer (obchodní jméno AMD Athlon). Tím by krásně stihly podzimní prodejní expanzi a možná by šly „na dračku“. Podle posledního oficiálního plánu vývoje z 12. září 2002 bude tento procesor uveden spolu s ostatními 64bitovými druhy až v průběhu 1. pololetí roku 2003. Co se týče světa procesorů AMD Athlon MP, bude jejich nová verze na základě jádra „Barton MP“ uvedena rovněž v průběhu 1. pololetí roku 2003. Do té doby může AMD stávající modely „jen“ urychlovat. Právě letošní podzim to bude mít AMD velmi zapotřebí.

Poznámka nakonec: Tento článek teoreticky rozebírá procesory a nezabývá se pro tentokrát jejich okolím (tj. čipovými sadami, základními deskami, zdroji, vhodnými kryty apod.). Alespoň zbývá něco na další články.

Literatura:

Intel Technology Journal Q1/2002

29864304.PDF – Intel Pentium 4 (do 2,8 GHz)

29864204.PDF – Intel Xeon (do 2,8 GHz)

Diskuze (76) Další článek: 27GB na jednom CD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,