Sociální sítě | Instagram | Děti

Dejte si pauzu, doporučí vám Instagram. Chce chránit teenagery, chystá nástroje pro rodiče

Ve prospěch duševního zdraví zavede nové funkce Instagram. Tvrdí, že mu na teenagerkách a teenagerech záleží, proto se soustředí na správu používání služby. Ve vybraných zemích zavádí možnost dát si pauzu. Česka se to ještě netýká, dočkáme se začátkem příštího roku.

Po stanovené době používání se Instagram připomene s tím, že už jste s ním strávili dost času a máte se jít věnovat něčemu jinému. Výzvu můžete překonat a pokračovat v používání. Zní to povědomě? Od roku 2018 vám Instagram spočítá, kolik času denně s ním strávíte. Rovněž vás volitelně upozorní, že jste dosáhli stanoveného časového limitu.

Funkce je poměrně dobře ukrytá, takže ji lehce přehlédnete. Novinka se liší tím, že počítá kontinuální dobu používání. Dále se mění přístup v tom, že Instagram sám vás vybídne, abyste si výzvu k pauze aktivovali. Za vás to nicméně neudělá. Spolu s pauzou vám doporučí i pár alternativních činností v případě, že tak učiníte.

Ochrana dospívajících a správa

Také další novinka aspoň dle výrobce míří na dospívající, byť ji pochopitelně bude moct použít kdokoli. Instagram zahajuje testování rozšířených možností správy na sociální síti. Konkrétně lze hromadně odstraňovat fotky a videa, ale i své dřívější komentáře a lajky. Na jednom místě pak můžete spravovat své aktivity.

Pokud prostředí v rámci testování nevidíte, vyčkejte na leden, kdy bude dostupné všem. Od letošního jara dospívajícím nesmí psát dospělí, pokud nejsou zařazení mezi sledované. Teď je dospělí už ani neoznačí v běžných příspěvcích, ani nezařadí do videí označovaných jako Reels Remixes a Guides.

To se stává výchozí nastavením pro nové účty, tj. u stávajících se zřejmě nic nemění. Opět se jedná o test, nastálo bude nové nastavení zavedeno začátkem roku 2022.

Vývojový tým se pouští do experimentů s omezováním škodlivého obsahu u dospívajících v sekci pro prozkoumávání obsahu a Instagramu. Chce jim také nabízet nová témata k prozkoumání. Zatím však není o čem mluvit.

Podpora rodičovství nastane v březnu

Poslední novinky se týkají rodičovství. Máte-li děti, množná oceníte novinky, které služba připravuje na březen. Za prvé budete smět kontrolovat, kolik času vaše děti na Instagramu tráví. Dospívající budou moct dát vědět rodičům, že nějaký účet nahlásili pro porušení pravidel. Platforma tím nepřímo vybídne k diskuzi.

Dále vývojový tým připravuje rodičovské či opatrovnické edukační centrum. Najdete zde informace a tipy k používání Instagramu ve své pozici. Chybět nemají ani rady, jak s dětmi mluvit o sociálních sítích.

Oznámení přichází pár týdnů po propuknutí kauzy Facebook Papers. Odhalila mj. to, že Facebook (nyní Meta) věděl, že Instagram je zejména pro dospívající lidi toxický, pro nápravu nicméně mnoho neudělal. Kauzu jsme rozebrali v podcastu:

Zdroje: Instagram Blog via Adam Mosseri na Twitteru | Meta Newsroom

Váš názor Další článek: Dva systémy v jednom. Přehled virtualizačních nástrojů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,