Dejte pozor, abyste v tom virtuálním světě nezemřeli!

Když ZEMŘETE v digitálním světě, v tom reálném nic podobného nehrozí, ale přesto budete mít VELKÝ PROBLÉM. Víte nebo máte alespoň tušení, jak jste na tom v digitálním světě? Kdo nám v této oblasti může pomoci?

V běžném, každodenním životě víme, jak se máme pohybovat, na co si dávat pozor. Věci děláme automaticky. Znáte ten pocit, kdy zamknete auto, ale pak po chvíli se zastavíte a v hlavě vám běží otázka “zamknul jsem ho?”. Je to automatika, nepřemýšlíte nad tím.

Jednoduše jsme se naučili tyto věci dělat, aniž bychom nad tím přemýšleli, protože víme, proč je děláme.

Chcete jiný příklad ze života? Co bezpečnostní pásy v autech. Je to zařízení, které používáme ne proto, že se nám něco stane, ale proto, abychom zvýšili svou vlastní bezpečnost při jízdě a snížili následky případné nehody. To proto, že riziko, hrozba případné nehody zde existuje.

Takto bychom v tom běžném životě mohli pokračovat. Cyklistická helma, zamykání svého domu, bytu, stojíme na červenou…

Jak dlouho nám trvalo, než jsme to pochopili a tyto výše uvedené aktivity, které nás chrání, jsme začali dělat, aniž by nás k tomu někdo vyzýval a stalo se to standardem? Ve výsledku tak předcházíme možným následkům případných hrozeb, které kolem nás jsou.

Ovšem s příchodem internetu a jeho rozmachu, rozšiřování počítačů, následně mobilních telefonů, ze kterých se staly smartphony, a s tím spojených aplikací a příchodem sociálních sítí, se náš život stal více a více digitální. Je to ten život u našeho telefonu, notebooku, stolního počítače, nesmíme zapomenout u mailů nebo v elektronickém bankovnictví. To jak v práci, tak doma.

I zde jsou hrozby. Hrozby, jejímž výsledkem může být kupříkladu ztráta vašeho soukromí, ale i finančních prostředků.

Zatímco hrozby a rizika v tom běžném životě si uvědomujeme a dle toho jednáme, v tom digitálním jsme zatím úplní nováčci. Málokdo si uvědomuje, že stejně jako reálný život je třeba chránit i ten digitální.

Co je největší problém v tom digitálním životě? Možná právě přemýšlíte, zda jsou to viry, spamy, ztráta dat, fotek, dokumentů… Ne, to není problém. To je jen následek, kdy neřešíme hrozby, které nám toto mohou způsobit.

Největší problém není tedy bezpečnost.

Největší problém je právě podceňování hrozeb. Bezpečnost, kterou vnímáme v běžném životě, o které je psáno výše, by měla být samozřejmá i v tom virtuálním. Jak dlouho nám bude trvat, než se začneme chovat zodpovědně i v tom druhém, digitálním životě?

I proto byl spuštěn projekt s názvem Buď Cyber Fit, který můžete najít na stránce budcyberfit.cz. A kromě jiného se můžete otestovat, jak jste na tom v tom digitálním světě Vy. Zda vypadáte „na umření“ nebo jste Cyber Fit.

Další článek: Zapomeňte na hlučné větráky. Inženýři chtějí dostat vodní chlazení do nitra čipu