Umělá inteligence | Neuronová síť

DeepNude: Estonci vyrobili neuronovou síť, která ženám krade šaty. I plavky!

Partě programátorů z Estonska se podařilo k problematice neuronových sítí a strojového učení přitáhnout polovinu internetu, což se doposud nepodařilo žádnému popularizátorovi počítačových věd včetně Googlu. Drtivou většinu z nich tvoří muži všech věkových kategorií.

Stačilo jim jediné. Vyrobit neuronovou síť, která se na 10 000 fotografiích ženského těla naučila, jak vlastně vypadá. Díky této znalosti nyní umí, ehm, svlékat oděné dámy do naha.

9040ccb4-ad9f-41ea-a8b0-059429d3bf25
DeepFake v akci. Vlevo skutečná Natalie Portmanová, no a vpravo její šatů zbavená verze, jak ji dokreslila neuronová síť (Vice.com). 

Desktopová aplikace DeepNude v posledních hodinách způsobila hotový poprask a autoři ji nakonec museli zablokovat. Nikoliv však z důvodu etiky, ale jednoduše proto, že byl zájem tak ohromný, že se jim zhroutily servery. Na webu slibují, že se za pár dnů vrátí.

Zatímco bezplatná verze zakryje fiktivní poprsí a klín černými obdélníky, placená zobrazí jen vodoznaky upozorňující na to, že se opravdu jedná o fake.

DeepNude k běhu používá upravenou neuronovou síť pix2pix, o které jsme už na Živě.cz psali mnohokrát, její deriváty totiž třeba podle náčrtku myší v okně prohlížeče vygenerují fotorealistický obrázek.

Načrtnete kočku a pix2pix ji podle vašeho tvaru opravdu vygeneruje. DeepNude stejnou transformaci používá na dopočítání chybějícího těla zakrytého třeba halenkou, což se kupodivu setkalo s mnohem větším zájmem internetové veřejnosti.

37baec22-11a7-4820-9ca6-8b04fcd107905ee4f4ee-2a2e-4271-af16-434bb827318797510ebe-8bd0-4f8a-baab-244226124a5e
DeepNude v akci jako desktopová aplikace

Ale dost legrace. DeepNude je další ukázkou toho, že skutečná hrozba A.I. nespočívá v tom, že bychom snad v dohledné době vyrobili nějakého terminátora či Matrix, ale v tom, že je tu reálné riziko toho, že A.I. bude generovat textové i audiovizuální fake news, které už nedokážeme rozpoznat od reality.

A to je v éře informačních hybridních válek na internetu tak trochu novodobá jaderná puma.

Diskuze (58) Další článek: Vannevar Bush: Ten, kdo viděl budoucnost počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,