Deep Blue jde do šachového důchodu!

IBM překvapivě oznámila, že počítač Deep Blue (který zvítězil nad Garry Kasparovem letos v květnu)...
IBM překvapivě oznámila, že počítač Deep Blue (který zvítězil nad Garry Kasparovem letos v květnu) již nebude nasazovat v zápasech člověka proti počítači. Firma vyhotoví levnější a ne tak výkonnou verzi s názvem Deep Blue Junior, kterou ale bude stejně nasazovat jen při demonstracích, ne však pouličních, ale šachových.

Krok je překvapivý, nicméně dle mého názoru velmi ingeligentní až rafinovaný. Především firma nechce nadále vzbuzovat určitou nevoli nemalé části lidstva tím, jak "buší" do stroje čím dál více a rychlejších tranzistorů a stovky tisíc odehraných partií, aby porazila mozek jednoho člověka. IBM dosáhla, co chtěla: vítězstvím nad člověkem si zajistila navždy istorické prvenství a navíc obrovskou popularitu, která jí pomůže v prodeji svých systémů – nějakým dalším pokračováním, odvetami atd. by už nebylo možné dosáhnout o moc více.

Druhým důvodem je, že pokud by firma svůj Deep Blue nestáhla z "aktivní sportovní kariéry", musela by jej dále vylepšovat, což je velmi nákladné – jedná se o tým s mnoha desítkami, možná stovkami dobře placených expertů. A konečně zde možná visí i otázka prohry: Kasparov je si velmi jistý v tom, že by stávající Deep Blue porazil (s tím je těžké souhlasit i nesouhlasit; faktem je, že na nedávný zápas byl velmi špatně připraven a hrál nelogicky, rozhodně hluboce pod svůj standard), čímž by mýtus o neporazitelnosti Deep Blue – a také o výkonnosti strojů IBM u prosté veřejnosti, i když je profesionálům jasné, že pravda je jinde – silně poklesl.

Váš názor Další článek: Čím přispějí palmtopy v komunikacích

Témata článku: , , , , , , , , ,