DECROS reaguje na zveřejnění chyby produktu Protect

Firma DECROS reaguje na článek pana Milana Němce uveřejněný 16.8.1999 na serveru Živě.
DECROS, oddělení technické podpory: Dovolte nám tímto reagovat na zprávu pana Milana Němce publikovanou 16.8. 1999 o chybě produktu Protect pro Windows NT verze 2.0.x. Pan Němec, který se o technologii Protect zajímá již delší dobu, ještě před zveřejněním svého příspěvku upozornil firmu DECROS na zjištěnou závadu, za což mu děkujeme.

Problém spočíval v chybné funkci nevratného mazání WIPE ve verzi 2.0.x produktu Protect pro Windows NT. Chyba se projevila ve speciálním případě a to při mazání komprimovaného souboru z NTFS disku pod OS Windows NT 4.0. Chyba byla způsobena tím, že byly použity vzorky dat podle americké vojenské normy, které obsahuji periodicky se opakující řetězce. Tyto řetězce byly původně navrženy pro RLL kódování disku a tudíž nepočítaly s komprimací dat na úrovni alokačních bloků.

V článku pana Němce však byla jedna nepřesnost, kterou bychom rádi uvedli na pravou míru. Funkce WIPE totiž nijak neovlivňuje, tedy ani neoslabuje šifrovací funkce produktu Protect pro Windows NT, jak bylo zřejmě nesprávně pochopeno. Protect je totiž technologie, která byla koncepčně navržena a realizována pro on-line šifrování souborů. To v praxi znamená, že data jsou šifrována po celou dobu své existence, tedy od vzniku šifrovaného souboru až po jeho smazání. Data šifrovaná Protectem se tak na harddisku v nezašifrované podobě neobjeví. Funkce WIPE je při použití produktu Protect pouze doplňková a je určena pro nevratné mazání souborů. To je podstatný rozdíl oproti produktům nabízejícím pouze funkci off-line šifrování, kde je funkce WIPE nezbytná pro mazání dešifrovaných souboru nutných pro práci s chráněnými daty.

Dále je nutno upozornit, že komprimace šifrovaných souborů je neúčinná - nemá tedy smysl na šifrované soubory komprimaci nastavovat. Kdyby se souborovému systému podařilo šifrovaný soubor zkomprimovat, jednalo by se o vážnou chybu šifrovacího algoritmu.

Veškeré potřebné informace o nových verzích, případných update či správném nasazení produktů firmy DECROS najdete na webových stránkách http://www.decros.cz nebo http://www.decros.cz/cz/Support/faqs.htm. Uživatelé produktu Protect se v rámci systému technické podpory mohou také obrátit na naši technickou podporu e-mailem: mailto:support@decros.cz nebo na tel. 038-7312808.

Diskuze (1) Další článek: Jak na tlačítka rychle a efektivně?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,